hangikredi.com

Mevduat Hesabı Türleri Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.02.2024 Güncelleme Tarihi: 6.03.2024

Mevduat, genel olarak bankaya yatırılan parayı ifade eder; mevduat hesabı da paranın yatırıldığı hesaptır.

Mevduat Hesabı Türleri Nelerdir?
Mevduat türleri vadeli, vadesiz, birikimli ve ihbarlı gibi kategorilere ayrılır. Mevduat çeşitleri Türk lirası olabileceği gibi farklı ülkelerin para birimlerinden de oluşabilir. Hangi hesaba para yatırmanız gerektiğine karar veremiyorsanız siz de mevduat hesabı türlerine göz atabilirsiniz.

Mevduat Çeşitleri

Mevduat çeşitleri genel olarak tasarruf, resmi kuruluşlar, ticari kuruluşlar, bankalar ve diğer kuruluşlar olmak üzere kendi içinde çeşitli kategorilere ayrılır:

  • Tasarruf mevduatı, gerçek kişilerin açtığı mevduat hesaplarını içerir. Ticari işlemlere konu olmayan hesaplardan oluşur. Faizli ve faizsiz olmak üzere genel anlamda kendi içinde iki kategoriye ayrılır. Bununla beraber tasarruf hesapları vadelerine göre de farklılaşır. Genellikle faizsiz hesaplarda paranızı istediğiniz zaman çekebilirsiniz. Bununla beraber faizli hesaplarda paranızı çekmek için belirli bir süre beklemeniz gerekir. Eğer süre dolmadan paranızı çekmek isterseniz ceza ücreti ödersiniz.
  • Resmi kuruluşlar mevduatı, kamu idareleri ya da denetleyici kurumlar gibi kuruluşların hesaplarını nitelendirir.
  • Ticari kuruluşlar ise isminden de anlaşılabileceği gibi ticari işletmelerin, ortaklıkların, kamu teşebbüslerinin ya da iştiraklerin hesaplarını ifade eder. Vakıflar, dernekler ya da sendikaların ticari işlemlerinde kullandığı hesaplar da bu kategoriye girer.
  • Vakıf, dernek, sendika ya da yardımlaşma sandıklarının ticari olmayan faaliyetlerini yürüttükleri hesaplar da diğer kuruluşlar sınıfında yer alır.

Vadelerine Göre Mevduat Hesap Türleri

Mevduat hesap türleri vadelerine göre kendi içinde genel olarak dört farklı kategoriye ayrılır. Vadeli, vadesiz, ihbarlı ve birikimli mevduat hesapları, farklı gereksinimlere yanıt verir. Aşağıdaki listeyi inceleyerek vadelerine göre mevduat hesabı türleri hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz:

  • Vadeli mevduat hesabı, genel olarak yatırdığınız parayı belirli bir süre boyunca çekemeyeceğiniz hesapları nitelendirir. Vadeli mevduatlar genellikle bir aydan birkaç yıla kadar değişen vadelerden oluşur. Bununla beraber belirlenen zaman aralıklarıyla size belirli faiz oranlarından para yatırılır. Belirlenen süre zarfı boyunca paranızı çekmediğinizi taahhüt ettiğinizde banka size bunun karşılığında faiz ödemeleri yapar.
  • Vadeli mevduat hesaplarının mantığı, müşteriler paralarını çekmediğinde bankaların onları kullanabilmesidir. Bankalar bu parayı genellikle başka müşterilere kredi vererek ya da yatırım yaparak değerlendirir. Vadeli hesaba yatırılan para, bankanın konut kredisi, işletme kredisi ya da ihtiyaç kredisi verebilmesi için bir fon oluşturur. Ayrıca bankalar, vadeli hesaplarda olan paraları ithalat ve ihracatla ilgilenen şirketlere finansman sunmak için de değerlendirir.
  • Vadesiz mevduatta ise yatırılan ve çekilecek parada herhangi bir sınırlama yoktur. Banka müşterisi istediği zaman parasını bankadan çekebilir. Bununla beraber vadesiz mevduatta faiz yoktur. Ancak yatırdığınız para üzerinden para kazanmanız mümkün değildir.
  • İhbarlı mevduat hesabı, bankaya yatırdığınız parayı çekmeden 7 gün önce yazılı bir ihbar vermeniz gereken hesabı nitelendirir. İhbarlı mevduat hesaplarında da vadeli mevduat hesaplarında olduğu gibi bir faiz getirisi vardır. Bununla beraber ihbarlı mevduat hesapları da vadeli hesaplar gibi belirli bir süre boyunca para çekmeye izin vermeyebilir. Vade dolduktan sonra paranızı çekmek isterseniz genellikle 7 gün öncesinden yazılı bir şekilde bu isteğinizi bankaya iletmeniz gerekir.
  • İhbarlı mevduat hesabı, vadeli ve vadesiz hesap arasında bir yere konumlandırılır. Vadeli hesapta paranızı vade bitimine kadar çekemezsiniz. Vadeli hesapta ise dilediğiniz zaman çekebilirsiniz. İhbarlı mevduat hesaplarında ise eğer önceden belirlenmişse belirli bir süre bekledikten sonra bankaya bildirerek istediğiniz zaman paranızı çekebilirsiniz. Vadeli hesaptaki gibi faiz oranı sunarken vadesiz hesapta olduğu gibi paranızı istediğiniz zaman çekmenize olanak tanır.

Bankaların güncel mevduat faiz oranlarını inceleyin!

  • Birikimli mevduat hesapları ise vadesiz hesaplarla benzerlik gösterir. Bununla beraber vadeli hesaplarda olduğu gibi paranızı belirli bir süre boyunca çekmenize izin verilmez. Birikimli mevduat hesaplarının vade süresi asgari 3 yıldır. Anlaştığınız bankaya göre bu 3 yıl boyunca aylık ya da üç aylık olacak şekilde hesaba para yatırabilirsiniz. Herhangi bir faiz getirisi sunmayan birikimli mevduat hesapları, parasını düzenli bir şekilde biriktirmek isteyen kişiler için uygundur.

Mevduat Hesabı Türleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Mevduat hesap türleri hakkında bilmeniz gereken bazı bilgiler vardır:

  • Mevduat çeşitlerinin açılması oldukça kolaydır. Eğer halihazırda bir bankanın müşterisiyseniz hesabınızı dijital bankacılık aracılığıyla pratik bir şekilde açabilirsiniz. Müşterisi olmadığınız bir bankada mevduat hesabı açmak istiyorsanız da ilk önce o bankada hesap açmalısınız. Uzaktan müşteri edinimi hizmeti sayesinde banka hesabınızı kolayca oluşturabilirsiniz.
  • Mevduat hesaplarını farklı para cinslerinden açabilirsiniz. Bununla beraber döviz hesapları da kendi içinde vadeli ve vadesiz olmak üzere iki farklı türdedir. Vadesiz döviz hesapları normal TL hesaplarıyla benzer bir işleyişe sahiptir. Bankadan döviz alabileceğiniz gibi döviz yatırma özelliğine sahip olan ATM’lerden de hesabınıza döviz aktarabilirsiniz.
  • Döviz hesabı açarken hangi para cinsini kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Döviz mevduat hesap türleri incelendiğinde AVD doları, İngiliz sterlini, İsveç kronu, İsviçre frangı ya da Japon yeni gibi birçok farklı para birimi olduğunu görebilirsiniz. Hangi döviz türü üzerinden işlem gerçekleştireceğinize karar verdikten sonra aralarından seçim yapabilirsiniz.
  • Vadeli döviz hesabı da TL hesabıyla benzer bir işleyişe sahiptir. Faizli bir sisteme sahip olan bu hesaptaki paranızı da belirli bir süre boyunca çekemezsiniz. 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl ya da 3 yıl gibi vadelere sahip olan döviz hesaplarından istediğinizi seçebilirsiniz. Vadeye göre faiz oranları da değişiklik gösterir. Genellikle bankalarda vadeli döviz hesabı açacaksanız belirli bir asgari tutarda dövizle bunu gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, bazı bankalarda ABD doları cinsinden vadeli hesap açmak istediğinizde en az 1.000 USD dolarını hesabınıza aktarmanız gerekir.
  • Bazı bankalarda gençlere özel mevduat hesapları da bulunur. Genellikle 18 ile 26 yaş aralığındaki gençler, kendilerine özel mevduat hesapları açabilir. Bu yaş aralığında olanlar birikim hesabı açarak paralarını biriktirebilir, bazı durumlarda ek faiz ödülleri alabilir.

Tüm bankaların güncel mevduat faiz oranlarını tek tıkla HangiKredi'de karşılaştırıp, en avantajlı faiz getirisini hesaplayabilirsiniz! 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?