hangikredi.com

Kur Korumalı Mevduatta Asgari Faiz Zorunluluğu Kaldırıldı!

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 27.01.2023 Güncelleme Tarihi: 25.09.2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, KKM hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı, bankalar KKM hesaplarına politika faizinin altında faiz verebilecek.

Kur Korumalı Mevduatta Asgari Faiz Zorunluluğu Kaldırıldı!
KKM'de asgari faiz oranı politika faizi olarak uygulanıyordu bu nedenle bankalar en az politika faizi kadar faiz vermek zorundaydı. Yapılan yeni düzenleme ile bankalar KKM için daha düşük faiz verebilecek.

KKM faiz üst sınırı da kaldırılmıştı

Bankalar, KKM hesapları için politika faizinin 3 puan üzerinde faiz verebiliyordu. Merkez Bankası (TCMB), kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına da 2023 Ocak ayında son vermişti. Bankalar KKM kullanan müşterilere üst limit olmadan mevduat faizi verebiliyor.  

Kur korumalı mevduat hesabı nedir?

Kur korumalı mevduat hesabında Dolar/TL kurundaki artış, TL mevduatlarındaki faiz getirisinin üzerine çıktığında aradaki fark devlet tarafından TL mevduat sahiplerinde ödenir. Yani TL mevduatları aylık %10 faiz getirisi sunarken, Dolar/TL kuru aylık %15 artarsa, aradaki %5’lik fark devlet tarafından geri ödenir. Eğer döviz sabit kalır veya değer kaybederse, normalde ne kadar mevduat faizi kazanıyorlarsa yine aynı oranda kazanmaya devam ederler.

  • Stopaj vergisinden muaftır.
  • Kur farkı hesaplamaları için TCMB tarafından her gün saat 11.00’de kendi sitesi üzerinden yayınlanacak Dolar/TL alış kuru verisi baz alınır.
  • Kur farkı önceden belirlenmiş olan 3 - 6 - 9 - 12 aylık vade süreleri üzerinden hesaplanır. 
  • Yalnızca Türkiye’de yerleşik Gerçek Kişiler (yurtdışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dâhil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişiler) faydalanabilir.

Bu sayede TL mevduatı sahipleri, Dolar/TL kurunun yükseldiği zamanlarda hem kurun getirisinden hem de kurun sabit kaldığı veya düştüğü durumlarda güncel mevduat faizlerinden kazanabilir.

KKM çeşitleri nelerdir?

Kur korumalı mevduat hesapları döviz endeskli ve altın olmak üzere ikiye ayrılır:

  1. Döviz endeksli mevduat hesabı: TL cinsinden USD, EUR ve GBP kurunun vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması sunan rekabetçi bir vadeli mevduat ürünüdür.
  2. Kur korumalı altın hesabı: Kabul Sistemi (AKS) kapsamında yetkili kuyumcular aracılığı ile yatırılan fiziki altınların TL’ye dönüştürülerek TL faiz oranında getiri ya da kurun faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması ve vade başında ilave getiri imkânı sunan rekabetçi bir mevduat ürünüdür. Altın dönüşümlü kur korumalı mevduat hesabı olarak da tanımlanan bu yatırım aracı yastık altı olarak tabir edilen bu birikimin ekonomiye kazandırılması hedeflenir. 

HangiKredi ile kur korumalı hesap nasıl açılır? 

Digital Onboarding yani uzaktan müşteri edinimi; bir bankanın müşterisi olabilmek için şubeye gitme, sayfalarca sözleşme okuma ve ıslak imza atma gibi zorunlulukları ortadan kaldıran yasal bir düzenlemedir. 

HangiKredi üzerinden faiz oranlarını hesaplayarak sizin için en avantajlı kkm hesabını seçebilir, dilediğiniz bankanın müşterisi olabilirsiniz! 
 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

  • İşten Çıkış Kodu Nedir? 30.10.2024

    İşten Çıkış Kodu Nedir?

  • Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir? 25.10.2024

    Sanal POS Nedir? Avantajları Nelerdir?