hangikredi.com

Çekilen Kredi İptal Edilebilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 11.07.2018 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

Kredide cayma hakkı, kredisini çektikten sonra iptal etmek isteyeynler için tanınmış bir hak.

Çekilen Kredi İptal Edilebilir mi?
Alınan krediyi ceza ödemeden iptal etmeye yarayan kredi cayma hakkıyla ilgili tüm detaylar içeriğin devamında!

Onaylanmış kredinizi almaktan ya da hesabınıza geçen krediyi kullanmaktan vazgeçmeniz hâlinde yasal cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Başvurduğunuz bir kredinin onaylanmış olması, söz konusu krediyi kullanmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Her kredide cayma hakkı vardır ve herhangi bir sebeple krediden vazgeçerseniz, cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi bankaya bildirmeniz yeterlidir. Cayma hakkı ile hiçbir ceza ödemezsiniz fakat bazı kredi iptallerinde masraf çıkması muhtemeldir.

Nakit ihtiyacı durumlarında başvurulan en yaygın yöntem bireysel kredilerdir. Şube ya da online bankacılık yoluyla yaptığınız kredi başvurunuz onaylandıktan sonra çeşitli sebeplerle iptal etmek isteyebilirsiniz. Bunun birkaç farklı yolu vardır. Öncelikle henüz sözleşme imzalamadan önce, onaylanmış kredinizi iptal etmek istiyorsanız bankayla iletişime geçerek hiçbir masraf ödemeden kredinizi iptal edebilirsiniz.

Kredi Cayma Hakkı Nedir?

Onaylanmış krediniz için banka ile sözleşme imzaladıysanız cayma hakkından yararlanabilirsiniz. Kredi cayma hakkı, imzalanmış ve dosyası açılmış kredilerin iptali için tüketicilere tanınan yasal bir haktır. Cayma hakkı süresi sözleşmenin imzalanması ile başladığından bu haktan yararlanabilmek için sözleşmeyi imzaladıktan sonra 14 gününüz vardır.

Bu 14 gün içinde cayma hakkınızı kullanarak hiçbir masraf ödemeden kredinizin iptalini gerçekleştirebilirsiniz. Cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi bankaya bildirdiğinizde, 30 gün içinde anapara ile birlikte o güne kadar işleyen faizi de bankaya ödemeniz gerekir.

Cayma Hakkı Süresi Geçtiyse Ne Yapılmalı?

Cayma hakkı sürenizin geçmesi durumunda kredinizi iptal etmek için, borcun tamamını tek seferde ödemeniz gerekir. Bu durumda erken kapama cezası ödeyeceğinizi de unutmamalısınız. Erken kapama cezası, vadesi bir hayli uzun olan konut kredisi için uygulanır.

Faiz, bankanın gelir elde etme yöntemi olduğu için, bankalar tüketicilere kredi verirken faiz gelirine istinaden yıllık planlar yaparlar. Krediyi vadesinden önce kapatmak bankanın gelirlerini ve bütçe planlarını etkileyeceğinden dolayı bankalar bu tip durumlarda tüketiciye ceza uygular. Vadesi 36 aydan uzun olan krediler için anapara üzerinden %2 oranında ceza uygulanmaktadır. Eğer konut kredinizi erken kapatmak istiyorsanız bankanızla iletişim kurararak ödeyeceğiniz ceza miktarını öğrenebilirsiniz.

Kredi Cayma Hakkı Kredi Notunu Etkiler mi?

Kredi başvurunuzun onaylanması ve ilgili tutarın hesabınıza geçmesi, aniden borçlanmanıza sebep olacağı için kredi notunuzu bir miktar düşürür. Fakat düzenli bir ödemeyle kısa sürede eski hâline döner ve sonrasında da yükselmeye devam eder. Cayma hakkınızı kullanmanızın kredi notuna nasıl etki ettiği duruma ve bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Kredi iptalleri banka nezdinde olumsuz bir işlem olduğu için kredi notunuzun etkilenme ihtimali vardır.

HangiKredi’de “Kredi Notu Neden Düşer?” gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Bankadan Çekilen Kredi Geri İade Edilebilir mi?

Onaylanmış bir krediyi henüz çekmediyseniz, hakkınızdan vazgeçmeniz son derece kolaydır. Ön onaylı kredilerde kesin onay için gerekli işlemleri gün içinde yapmazsanız, onayınız otomatik olarak iptal edilir. Kesin onay aldıktan sonra vazgeçmek isterseniz de bunu bankanıza bildirmeniz yeterlidir.

İade sürecinin zorlaştığı durum, kredinin hesabınıza geçmesinden sonra başlar. Çünkü bankadan bir para çıkışı olur ve söz konusu para sizin hesabınıza artı bakiye olarak eklenir. Kullanmadan iade etmeniz elbette mümkündür fakat iadeye kadar geçen süreç için faiz ödemeniz gerekebilir. Ayrıca uzun vadeli bir krediyi iade etmeniz erken kapatma olarak değerlendirilir ve ceza ödemek durumunda kalırsınız.

Çekilen Kredi Nasıl İptal Edilir?

Çektiğiniz krediyi iptal edebilmek için bankanı ile herhangi bir kanaldan iletişime geçebilirsiniz. Fakat pek çok banka sizi şubeye davet eder. Şubeye giderek cayma hakkınızı kullanmanız daha hızlı sonuçlar verir. İlgili belgelere imza atmanız ve dilekçe yazmanız talep edilebilir.

Kredi İptalinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Sözleşme imzalamadıysanız sözlü beyan ile iptal gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sözleşme imzaladıysanız kredi masrafı ödememek için 14 günü geçmemelisiniz.
  • Cayma hakkı süreniz sözleşmeyi imzaladığınız günden itibaren başlar.
  • Cayma bildirimi yaptığınızda, 30 gün içinde krediyi iade etmeniz ve geçen süre için faiz ödemeniz gerekir.
  • Kredi iptallerinde faiz, vergi ve üçüncü taraf ödemeleri dışında sizden ekstra bir ücret talep edilmez.
  • İptal edilen kredinin vadesi uzunsa ve sözleşmede belirtilmiş ise erken kapatma cezası ödemeniz gerekir.
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?