Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Onaylanan Konut Kredisi İptal Edilebilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.07.2023 Güncelleme Tarihi: 23.11.2023

Konut kredisi kullanmak için bankaya başvuruda bulunan ve onay alan kişiler, bazı sorunlarla karşılaşmaları durumunda haklarından vazgeçebilir.

Onaylanan Konut Kredisi İptal Edilebilir mi?
Bankalardan kullanılan kredi paketlerinin iptali mümkündür. Ancak söz konusu hakka sahip olmak için kredi tutarı hesabınıza yattıktan sonra bu parayı kesinlikle kullanmamış olmanız gerekir.

Hesaba geçen onaylanan konut kredisi iptal edilir mi?

Konut kredisi iptal etme işleminde geri ödenmeyen tutar türleri de söz konusudur. Örneğin; hiçbir banka, konut kredisi başvurusu iptalinde ipotek ücret iadesi yapmaz. Zira bu tutar, gerçekleştirilen işlem karşılığında alınır. Konut kredisi iptali için başvurduğunuzda hatta kredi reddi aldığınızda bile ekspertiz işlemi gerçekleştirildiği için bu miktar geri ödenmez.

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun ile konut kredisi cayma hakkı yasal olarak koruma altına alınmıştır. Buna göre krediye başvuran kişi, kanunda belirtilen süre içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai işleme tabi olmaksızın sözleşmeden cayabilir. Bu sayede konut kredisi iptalini gerçekleştirmek mümkün olur.

Onaylanan ev kredisi iptali nasıl yapılır?

Onaylanan konut kredisi iptali, bir hak ve basit bir işlem olduğu için kolaylıkla gerçekleştirilir. Kredi alan kişi, nüfus cüzdanıyla bankaya başvurmalıdır. İptale ilişkin bir dilekçenin doldurulup kredinin alındığı bankanın yetkilisine sunulması söz konusu işlemin gerçekleştirilmesi için yeterli olur.

Konut kredisi iptalinde zaman aşımı süresi ne kadardır?

Konut kredisi iptal işleminin gerçekleştirilmesi için kişilere 14 günlük bir süre tanınır. Bu süre, ilgili kanun ile sabitlenmiştir. Söz konusu zaman zarfında yapılmayan iptal başvuruları için konut kredisi cayma bedeli talep edilir. Bu tutar, konutun satışına dair bedelin yüzde 2’lik kısmına tekabül eder.

Onaylanan ev kredi iptalinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Konut kredisi iptali, prosedürlere uygun şekilde hareket edildiğinde son derece basit bir şekilde gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Ancak kredi iptalinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da söz konusudur. 

  • 14 günlük zaman aşım sınırına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde cayma bedeli ödemeniz gerekir.
  • Ödeme, kredi hesaplarıyla gerçekleştirilmemelidir.
  • İptale ilişkin başvuru, banka şubelerine gidilerek dilekçe aracılığıyla yapılmalıdır.
  • Kredi hesaplarında herhangi bir şekilde para giriş ve çıkışı gerçekleşmemelidir.

Tablodaki detaylar göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen konut kredi iptal işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Yukarıda yer alan unsurları dikkate almadığınız takdirde sürecin herhangi bir aşamasında problemler ortaya çıkabilir, dolayısıyla sürecin sonuçlanması aksayabilir. Bu sebeple iptal başvurusu yapmadan önce tüm şartları sağladığınızdan emin olmanız önemlidir.

Onaylanan kredi kullanılmazsa ne olur?

Onaylanan krediyi kullanmamak, bankaların masraf ücreti kesintisi yapmasıyla sonuçlanır. Sözleşmelerde belirtilen bu kesintinin tutarı, bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir. Kesilen tutarın fazla olduğunu düşünüyorsanız bankanızla iletişime geçerek bu konu hakkında ek bilgi talep edebilirsiniz.

Masraf ücreti kesintisiyle karşılaşmamak için ise para hesaba geçmeden önce kullanılmaya hak kazanılan krediden vazgeçmek gerekir. Bu sebeple konut kredisi iptal işlemleri tüketiciye tanınan süre dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde kişi, yasal hakkından yararlanamadığı için mağdur durumuna düşebilir.

Kredi iptali kredi notunu olumsuz etkiler mi?

Konut kredisi hesaba geçtikten sonra iptal işlemi talep etmek kredi notunu olumsuz etkileyebilir. Ancak bu durumun bankadan bankaya göre değişkenlik gösterdiğini de unutmamakta fayda vardır. Kredi başvurusunda bulunmadan önce ya da iptal işlemini gerçekleştirdikten sonra mevcut finansal durumunuzu HangiKredi finansal raporu aracılığıyla kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

11 Oy

-

3 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 2.05.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?