hangikredi.com

Bankaların Kiralık Kasa Fiyatları

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 14.07.2020 Güncelleme Tarihi: 7.03.2024

Bankaların insan hayatında gün geçtikçe önem kazanan işleviyle doğru orantılı şekilde yatırıma ve birikime olan merak ve talep de gittikçe artmaktadır.

Bankaların Kiralık Kasa Fiyatları
Elbette bu noktada değeri yüksek olan varlıkların korunması ve işlenmesi için fon sağlamak ve güvenlik çözümlerinden yararlanmak da önemli bir konu hâline de gelir. İşte tam olarak burada değerlerin korunmasını sağlayan banka kasaları birçok kesimden insan için hayatî bir araca dönüşür.

İsterseniz bu kasaların fonksiyonunu daha iyi anlamak için başlamadan ‘’Fon nedir?’’ başlıklı içeriğe de göz atabilirsiniz.

Kiralık Kasa Nedir?

Kiralık kasa, banka şubelerinde bulunan ve özel güvenlik sistemleri ile koruma sağlayan gereçlerdir. Gerçek veya tüzel kişilerin maddi veya manevi değeri olan varlıklarını güvenle saklayabildikleri bu kasalar, farklı boyutlara sahiptir. Çelikten yapılan bu kasaların iki farklı anahtar deliği bulunur.

Banka Kiralık Kasaları Güvenli midir?

Kasalar, bankaların özel olarak tasarladığı korunaklı özel odalarda muhafaza edilir. Bu odaya girme talebinde bulunan kişiye bir banka görevlisi eşlik eder. Bu odalarda şifreleme teknolojisi kullanılır. Aynı zamanda fiziki olarak bu odaya giriş yapmak için gereken banka kiralık kasa anahtarına da sadece kurum yetkilileri sahiptir.

Banka kiralık kasaları iki farklı anahtar deliği olacak şekilde dizayn edilir. Bu anahtarların birisi banka görevlisine diğeri ise kasa sahibine verilir. Kiralık kasayı açmak için iki anahtarın aynı anda kullanılması zorunludur. Kasa içerisindeki varlıkların tümü mahremiyet ilkesi ile korunur. Kasalar bu özellikleri ile de büyük bir güvenlik sağlar. Ayrıca kasaya konulan varlıklar, hırsızlık ya da yangın durumlarında kesinlikle banka güvencesi altındadır.

Banka Batarsa Kiralık Kasaya Ne Olur?

Bankacılıkla alakalı ürünler için ilgili kurumun hesaplarında bulunan miktarlara da bağlı olarak bir devlet güvencesi söz konusudur; fakat kiralık kasalar için bu durum geçerli değildir. Bankanın batması, etkinliklerinin azaltılması ya da tamamen son bulması durumunda kurum tüm borçları ve alacakları ile Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu’na devredilir. Kasa eğer burada varlığını sürdürüyor ise tüm haklar sahibinde saklı kalır. Kasa sahibi tüm işlemlerini TMSF üzerinde yapmaya devam eder. ’’Banka batarsa kiralık kasaya ne olur?’’ sorusuna verilebilecek yanıt bu şekildedir.

Her Bankada Kiralık Kasa Hizmeti Var mıdır?

Neredeyse her bankada kasa hizmeti bulunur. Ancak somut olarak bir kasanın varlığından bahsetmek her banka şubesi için mümkün olmayabilir. Kiralık kasa, yapısı ve dinamikleri itibari ile korunaklı olmayı gerektiren ve yer kaplayan bir araçtır. Bu sebeple görece küçük banka şubelerinde kiralık kasalar mevcut olmayabilir.

Kiralık Kasa Ebatları Nedir?

Kasa ebatları belirli standartlara göre dizayn edilir. Kiralık kasa boyutları şu şekildedir:

Kasa Boyutu Yükseklik Genişlik Derinlik
Küçük Boy Kasa 11,5 cm 24,5 cm 41 cm
Orta Boy Kasa 16,5 cm 24,5 cm 41 cm
Büyük Boy Kasa 26,5 cm 24,5 cm 41 cm

Bankalara Göre Kiralık Kasa Fiyatları Nelerdir?

Bütün bankalar kiralık kasa hizmeti verir. Aylık kiralık kasa fiyatları bankaya göre değişir. Banka kiralık kasa fiyatları, tercih edilen boyuta göre de farklılık gösterir. En uygun kiralık kasa fiyatlarını öğrenmek için doğrudan bankalar ile iletişim kurabilirsiniz. Tabloda yer alan kiralama fiyatlarına ek olarak bankalar tarafından bir defaya mahsus depozito ile kasa ücreti de alınır. Altın kasa kiralık fiyatları için bankalar farklı ücretlendirmeler uygulayabilir.

  Küçük Boy Kasa     Orta Boy Kasa     Büyük Boy Kasa  
Akbank 568 TL 663 TL 857 TL
Albaraka Türk 400 TL 500 TL 600 TL
Anadolubank 480 TL 565 TL 655 TL
DenizBank 365 TL 445 TL 515 TL
FibaBanka 385 TL 440 TL 550 TL
QNB Finansbank 530 TL 630 TL 800 TL
Garanti BBVA 623 TL 695 TL 890 TL
Halk Bankası 343 TL 400 TL 458 TL
HSBC 305 TL 362 TL 494 TL
ING Bank 610 TL 765 TL 920 TL
İş Bankası 650 TL 775 TL 1050 TL
Şekerbank 375 TL 450 TL 600 TL
TEB 320 TL 390 TL 500 TL
Türkiye Finans 357 TL 427 TL 472,5 TL
VakıfBank 450 TL 570 TL 740 TL
Vakıf Katılım 300 TL 400 TL 500 TL
Yapı Kredi 685 TL 790 TL 995 TL
Ziraat Bankası 469 TL 607 TL 744 TL
Ziraat Katılım 300 TL 390 TL 480 TL

Kiralık Kasa Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kasa açma talebinde bulunmak için seçilen bankaya iki adet vesikalık fotoğraf ile gitmek yeterlidir. Tercih ettiğiniz bankada bir hesabınızın olması gerekir. Yoksa banka görevlisi ilk olarak bir hesap açar. Fotoğrafların beyan edilmesi ile kiralık kasa sözleşmesi imzalanır. İki adet vesikalık fotoğrafın birisi kiralık kasa sözleşmesine yapıştırılır. Diğeri ise bankada güvenlik sebebiyle muhafaza edilir.

Kiralık Kasa Ücreti Nasıl Ödenir?

Kiralık kasa ücretlerinin ödenmesi için internet bankacılığı yöntemleri kullanılabilir. Bankalar kiralık kasalar için şubelerden de ödeme kabul eder. Bu işlem için ilgili bankanın şubesine gidip kişisel bilgilerinizi vermeniz yeterlidir.

Kiralık Kasa Kullanım Şartları Nelerdir?

Kiralık kasa için gerekli evrak ibraz edildikten sonra işlem tamamlanır. Kasa hemen kullanıma hazır hâle gelir. Bankada altın için kasa kiralık olabildiği gibi farklı mücevherler, ticari belgeler ve senetler gibi kıymetli varlıklar için ayrı seçenekler de mevcuttur. Kasaya hiçbir şekilde silah, yanıcı, patlayıcı veya bozulabilen maddeler konulamaz. Ayrıca kasayı başkasına devretmek ve kiralamak da suç sayılmaktadır. Devir işlemi ancak kasanın sahibi tarafından boşaltılıp kapatılması ile mümkün olur. Kasa içerisindeki varlığı devralan kişi daha sonra kendi adına yeni bir kiralama işlemi yapabilir.

Kiralık Kasaya Ne Gibi Eşyalar Konulabilir?

Kasalara, kullanıcılara ve kasaya zarar vermeyecek her türlü varlık koyulabilir. Maddi değeri olan para, ziynet eşyası, tahvil ve senet gibi varlıkların yanı sıra kişisel açıdan değerli yazışmalar ve önemli belgeler de kiralık kasaların içinde saklanabilir. Kasalar özellikle altın saklamak için çokça tercih edilir. Bu konuda bilgi almak için ‘’Altın hesabı nasıl açılır?’’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Banka Kiralık Kasası Şahsi midir, Ortaklaşa Kullanılabilir mi?

Banka kasaları bir kişi tarafından kiralanabileceği gibi ortaklaşa olarak da kullanılabilir. Bu süreç ortak bir hesap açmayı gerektirir. Ardından ortak kasa sözleşmeleri imzalanır. Sözleşmeler, kişilerin istekleri doğrultusunda esnetilebilir. Ayrıca yine bu doğrultuda sözleşmelere yeni maddelerin eklenmesi de mümkündür. Bazı bankaların böyle durumlarda ek kişi için ekstra bir masraf ya da depozito ücreti talep etmesi olasıdır.

Ortaklaşa kullanım tüzel kişilikler tarafından kasa kiralama yönteminin fazla tercih edilmesi bu konuyu oldukça önemli kılar. Ortaklaşa kullanım ya da tüzel kişilikler, gelecekte getiri sağlaması açısından varlıklarını mevduata yatırmak adına banka kasalarını tercih edebilir. Böyle bir planınız varsa HangiKredi aracılığıyla mevduat faizi hesaplaması yapabilirsiniz. Bu sayede daha verimli bir yatırım planı oluşturabilirsiniz.

Banka Kasası Vekâletle Açılır mı?

Banka kasası vekâlet ile açılabilir. Böyle bir durumda vekâlet sahibi kişinin bankaya tanıtılması gerekir. Tanışmanın gerçekleşmesinin ardından banka, kişinin uygunluğunu araştırır. Vekilin uygunluğu banka tarafından onaylanırsa işlem tamamlanır. Kiracı, banka kasası için birden fazla kişiye vekâlet veremez.

Kiralık Kasaya Haciz Gelir mi?

Bir kuruma ya da şahsa borcu olan kişiler, kasalarına icra takibi yapılması ile karşı karşıya kalabilir. Alacaklı kişinin avukatı, icra yolu ile kasaya el konulması için borçluya dava açabilir. Dava alacaklının lehine sonuçlanırsa borçlu kişinin anahtarı teslim etmesiyle kasa içindeki varlığın değerinin tespiti yapılır. Buna göre alacaklı bir tahsilat yapabilir.

Banka Kiralık Kasa Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

Banka kasalarının ödemesi farklı şekillerde yapılabilir. Kira süresine göre aylık ya da yıllık ödeme yapmak mümkündür. Her durumda ödemenin düzenli yapılması kasa kullanımının devam etmesi açısından son derece önemlidir. Ödemenin gecikmesi veya yapılmaması durumunda kasadaki eşyaların geri alınması gerekir. Ödenmeyen aylık bedel depozitodan karşılanır. Daha sonraki ay yeniden ödeme yapılmazsa noter huzurunda kasa açılır. Kasadaki varlıklar kayıt altına alınır. Kiracı ile banka arasında ödeme konusunda uzlaşmaya varılmazsa yasal takip ve icra yolları izlenir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?