Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor

Murat Sağman

Yayımlama Tarihi: 28.03.2022 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Türkiye’nin en büyük ekonomik sorunu olan enflasyon yükselmeye devam ediyor.

Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor
Son açıklanan TÜİK verilerine göre, Şubat’ta aylık TÜFE enflasyonu %4,81 ile son 25 yılın en yüksek Şubat ayı seviyesinde gerçekleşti. 

Türkiye’nin en büyük ekonomik sorunu olan enflasyon yükselmeye devam ediyor. Son açıklanan TÜİK verilerine göre, Şubat’ta aylık TÜFE enflasyonu %4,81 ile son 25 yılın en yüksek Şubat ayı seviyesinde gerçekleşti. Böylece, yıllık TÜFE enflasyonu artmaya devam ederek %54,44 ile 2003 bazlı serinin en yüksek düzeyine ulaştı. 

Şubat ayında aylık bazda %7,22 artan ÜFE’deki yıllık artış %105,01 düzeyine çıkarak Mart 1995’ten bu yana ilk kez 3 haneli seviyede gerçekleşti. ÜFE-TÜFE makası da %50,6’ya çıktı.

Ayrıntılar için grafiklere bakılabilir :

Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor

Enflasyon Beklentileri Yükseliyor

Enflasyon beklentileri de yükselmeye devam ediyor ki bu durum enflasyon için negatif bir gelişme. Her ay yayınlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı 2022 yılı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde, bir önceki anket döneminde yüzde 34,06 olan yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 40,47’ye yükseldi.

Mevcut enflasyon görünümü,manşet enflasyonun 2022 genelinde yüksek seyredeceğine işaret ediyor. ÜFE’de devam eden güçlü artış neticesinde ÜFE-TÜFE makasındaki açıklık, TÜFE üzerinde baskı yaratırken, jeopolitik riskler neticesinde global gıda, enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek seyir riski de devam edecek.

Acaba pandemi bitiyor mu diye düşünürken şimdi de karşımıza Rusya- Ukrayna krizi çıktı. Rusya-Ukrayna krizinden kaynaklanan jeopolitik gelişmeler ise şunlar olacak: 

  1. Kriz, küresel bazda emtia fiyatlarının yüksek seyretmesine ve enflasyona ilişkin risklerin yukarı yönlü olmasına neden olacak. 
  2. Küresel yavaşlama ve özellikle en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa’nın küçülmesi bizi etkileyecek.
  3. Bu sene yüksek döviz geliri sağlaması beklenen turizm sektörü de maalesef negatif etkilenecek. 

Mevcut enflasyonun 1/3'ü dışardan kaynaklanırken, 2/3'ü içeriden kaynaklıdır. 

Enflasyon Yükselmeye Devam Ediyor mu?

Bu durumu en iyi akaryakıt fiyatlarından izleyebilirsiniz. Son dönemde yapılan zamların 1/3’ü petrol fiyatlarından kaynaklanırken, 2/3’ü kur kaynaklıdır. Kur kaynaklı olmasının en büyük sebebi ise Merkez Bankası’nın Eylül 2021’de zamansız ve siyasi bir talimat ile faizleri düşürmesidir.

Enflasyon için artık tek çare bir an önce bilinen Ortodoks politikalara dönülmesi ve enflasyonun düşmesi için başta faiz artırarak, hem para hem maliye politikaları ile ciddi bir mücadele sergilenmesidir.

Saygılarımla
Murat Sağman
HangiKredi Başdanışmanı

Murat Sağman'a ait diğer yazıları okumak için:

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Murat Sağman

1972 yılında Paris`te doğan Murat Sağman 1992 yılında Galatasaray Lisesi`nden mezun olmuştur. Fransa`da Sorbonne Üniversitesi'nde Ekonomi ve Finans bölümlerini derece ile bitirmiştir. Yine Sorbonne Üniversitesi`nde derece ile sonuçlanan Banka ve Finans üzerine Master eğitimi yapmıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

12 Oy

-

4 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

1 Yorum

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?