hangikredi.com

Emeklilik Borcundan Kurtulmanın Yolları

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.06.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Belirli bir süre çalışan herkes emekli olmak için sigorta primi öder.

Emeklilik Borcundan Kurtulmanın Yolları
Fakat zaman zaman borçlanma sorunu çıkabilmektedir. Emeklilik borcu genellikle karşımıza SGK ya da Bağ-Kur borcu olarak çıkar.

Belirli bir süre çalışan herkes emekli olmak için sigorta primi öder. Fakat zaman zaman borçlanma sorunu çıkabilmektedir.

Emeklilik borcu genellikle karşımıza SGK ya da Bağ-Kur borcu olarak çıkar. Belli bir istikrar içinde prim borçlarının ödenmemesi durumunda kişilerin emekli olma hakkı temin edilemez. İşe girme ve çıkma gibi dinamiklere bağlı olarak herkesin prim borcuna ilişkin hikâyesi kişiseldir. Hatta kadın ve erkeklerde de sigorta prim borcuna ilişkin bazı farklılıklar söz konusudur.

Emekli olmak sadece Türkiye’de değil tüm dünyada insanların en temel hakkıdır. Bu hakka sahip olmak adına belli bir emek göstermek ve dolayısıyla düzenli olarak primler yatırmak gerekir. Farklı parametrelere bağlı olarak insanların emekli oldukları tarihler saptanır. Bu tarihlerin herkeste farklı sonuçlar vermesi elbette son derece doğaldır.

Emeklilik hayallerinin gerçek olması adına uygun yaşa gelmenize rağmen biriken borçlarınızı ödemeniz gerekir. Emeklilik borçlanması, bir tür geriye dönük bir borçlanma şeklidir. Geriye dönük prim borçlarındaki sorunlar, bu borçlanmayı ortaya çıkarır. Yine de bu durum emeklilik yaşını asla etkilemez. Bu konuda genel anlamda bir bilgi yanlışlığı söz konusudur.

Borcunuzu ödemek için emekli kredisi çekebilmeniz de mümkündür. HangiKredi üzerinden bankaları birbirleri ile karşılaştırabilir ve bütçenize uygun olan bankanın emekli kredisine başvuru yapabilirsiniz.

Hizmet Borçlanmaları Önemli

Günümüze prim günlerinde eksiklikler olan ve yasal çerçeve içinde belirlenmiş olan bazı SSK’lı bireyler, geriye dönük biçimde ödeme gerçekleştirebilir. 5110 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu referans alındığında hizmet borçlanmaları şu şekilde açıklanabilir:

  1. Er ya da erbaş biçiminde orduda görev alanlar, bu süreç içinde borçlanabilirler. Bu durum yedek subay okulları için de geçerli olabilir.
  2. 4C’li biçimde görev yapmakta olan personeller, aylıksız izin sürelerine bağlı olarak borçlandırılabilir.
  3. Sigortalı olduğu dönemde cezaevine giren ve daha sonra özgürlüğüne kavuşan kişilerin gözaltı ya da hapis süreleri geriye dönük borç kapsamında değerlendirilebilir.
  4. Grev süreleri de aynı şekilde borçlanmaya dâhil edilebilir.
  5. Seçim kanunu çerçevesinde görevlerinden geçici olarak istifa eden kişilerin seçim dönemine dek geçen süre, borç olarak hesaplanabilir.
  6. Yurt dışı çalışma ya da eğitim süreleri borçlanmaya dâhil edilebilir.

SGK bünyesindeki bütün bu borçlandırmalar esasen asgari ücretin üzerinden hesaplanır. Bu durumda gündelik olarak borçlanma tutarı, asgari ücrete bağlı olarak her yıl değişir. Günlük asgari tutar borçlanma bedeli baz alınarak askerlik borçlanması, doğum ve yurt dışı borçlanmaları konusunda bir tutar belirlenir. Bu borçlanmalar işe giriş tarihi baz alınarak hesaplanmalıdır. Çünkü işe giriş tarihi, emeklilik şartlarını doğrudan etkilemektedir.

Herhangi bir durumdan dolayı borçlandıysanız, kredi kartı ile SGK ödeme yöntemiyle primlerinizi yatırabilirsiniz.

Emeklilik Borçlarınızı Görüntüleyin

Emeklilik borçlarını ödemek adına öncelikle bu borçlardan bihaber olmamak ve buna göre aksiyon almak gerekir. Günümüzde bu borçları e-devlet sistemi üzerinden kolayca öğrenmek mümkündür. Emeklilik borçlanması görüntüleme için e-devlet şifrenizle ve TC kimlik numaranızla sisteme giriş yapın.

Burada “Hizmet Dökümü” kısmında borçlanmış olduğunuz prim oranını şeffaf bir biçimde görüntülemeniz olasıdır. Sistem üzerinden hem 4A adı verilen sigortalılar hem de 4B ve 4C grubundaki vatandaşlar faydalanmaktadır. Bilindiği gibi bu kodlar, emekli sandığı ve Bağ-Kur gibi kurumları temsil etmektedir.

Ayrıca ilgili yazımıza göz atarak e-devlet üzerinden yapılabilecek bankacılık işlemleri hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Torba Yasalar Fırsat Sunuyor

Emeklilik borçlarının silinmesi noktasında zaman zaman önemli gelişmeler söz konusu olabilir. Daha önce meclis plan ve bütçe komisyonlarında bu konu gündeme gelmiş ve bazı değişikliklere gidilmiştir. Bu bağlamada sadece emeklilik borçları değil aynı zamanda Genel Sağlık Sigortası, motorlu taşıtlar vergisi, öğrenim kredisi borçlarında da değişiklikler yapılmaktadır.

Büyük çaplı aflar ya da düzenlemeler, emeklilik borcu olanlar için önemli bir fırsat sunabilir. Yasal ceza ya da faiz gibi yöntemler yerine bu tip yapılandırmalar, borçlu kişiler tarafından büyük bir fırsat olarak kabul edilir. Bu tip düzenlemeler halk arasında genelde torba yasa olarak adlandırılır. Torba yasalar özellikle Bağ-Kur prim borcu olan ama ödeyemeyen kişiler için önemli bir fırsat niteliği taşır.

Tanınan ihya hakları ile beraber emeklilik borcu olan kişilerin borçları, normal borç muamelesi görür. Bu kolaylık da aslında yüzbinlerce kişiye emekliliğin yolunu açmaktadır. Bu sayede borcu olduğu için diğer koşullara uymasına rağmen bir türlü emekli olamayan insanlar, emeklilik hakkına kavuşur. Diğer yandan doğrudan borçları sildirip günleri dondurmak da önemli bir alternatif. Bunun için yeterli düzeyde prim olması yeterli görülmektedir.

Emekli olduktan sonra maaşınızın bir kısmı ile birikim yapmak isterseniz, güncel mevduat faiz oranları ve avantajlı tekliflere HangiKredi üzerinden erişerek en cazip teklifleri görebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?