hangikredi.com

Elektrik Faturası Ödenmezse Ne Olur?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.07.2023 Güncelleme Tarihi: 25.01.2024

Günlük hayatın vazgeçilmezi olan elektrik, dağıtım firmaları aracılığıyla şebekelerden yaşam ve çalışma alanlarına ulaştırılır.

Elektrik Faturası Ödenmezse Ne Olur?
Elektrik enerjisi tüketiminin ardından evlere, ofislere ve diğer kullanım yerlerine fatura gönderilir. Bu faturada yer alan tutarı, belirtilen tarihten önce ödemelisiniz. Aksi takdirde elektriksiz kalma ve gecikme faizine katlanma gibi sorunlar açığa çıkar. Bu yazıda elektrik faturası ödenmezse neler olacağından bahsedeceğiz.

Elektrik faturasının ödeme süresi ne kadar?

Farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan elektrik enerjisi, aylık periyotlarla faturalandırılır. Ardından bu fatura, ödeme tarihinden en az 10 gün önce size ulaştırılır. Elektrik faturasını, bildirimi izleyen 5 iş günü içinde ödemelisiniz. Elektrik faturası açıklamaları incelendiğinde son ödeme gününe rastlanır. Bu günü geçen ödemelerde gecikme faizi ortaya çıkar.

HangiKredi ile sadece 3 adımda elektrik faturası ödeme işlemini tamamlayın!

Elektrik faturası gecikme faizi ne kadar?

Elektrik faturası ödenmezse borcunuza gecikme faizi işler. 6183 sayılı kanun, 51. maddesinde gecikme bedeline dair detaylara yer verir. Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5’tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder. Ancak gecikme bedeli, günlük olarak hesaplanır. Yani ödeme tarihinin üzerinden geçen gün sayısı arttıkça gecikmeli fatura bedeli de o kadar yükselir.

Elektrikler ne zaman kesilir?

Elektrik faturası son ödeme tarihi geçerse sırasıyla bazı adımlar izlenir. Öncelikle fatura sahibine ikinci kez bildirimde bulunur. İkinci ihbarname; e-posta, SMS ya da telefon araması gibi yollarla iletilir. Bu ihbara rağmen 5 iş gününde elektrik faturası ödenmezse görevliler adrese gelir. Elektrik kesmenin yasal süresinin ardından sayaç mühürlenir ve şebekeden enerji aktarımı sona erer. Borçtan dolayı elektrik kesintisi yapıldığında tüketiciye yeni bir ihbarname gönderilir. Kesinti ihbarnamesi, sayaçtaki son kullanım verilerine ve elektriğin kesildiği tarihe dair detaylara yer verir.

Elektrik faturası ödenmezse ne olur

Elektriğin geri açılması için yapılması gerekenler nelerdir?

Elektrik faturası ödenmezse günlük hayatın aksaması ve daha büyük masraflara katlanma gibi sorunlar açığa çıkar. Buna bağlı olarak aydınlatma sistemleri, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi unsurlar çalışmaz. Yaşam ve çalışma alanlarının olmazsa olmazları arasındaki elektriği tekrar açtırmak için atabileceğiniz bazı adımlar bulunur. Öncelikle günü geçmiş elektrik faturasını ödemeniz istenir. Ayrıca elektrik kesme ve açma ücretini de ödemelisiniz. Tüm bu ödemeleri yaptıktan sonra imar yerleşimlerinde 24; bu alanların dışında 48 saat içinde elektriğiniz açılır.

Elektrik kesme açma ücreti ne kadar?

Elektrik kesme ve açma ücreti, EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenir. Ayrıca yıllara ve ekonomik göstergelere göre dönem dönem artırılır. Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği gereğince alınan bu hizmet bedeli, alçak ve orta gerilim abonelerine* göre değişiklik gösterir. 2024 yılı için sırasıyla 72,6 TL ve 543,6 TL elektrik kesme açma ücreti alınır.

Elektrik faturası ödenmezse karşılaşılabilecek diğer durumlar nelerdir?

Elektrik faturası gecikirse borca faiz işlemesi ve sayacın kapatılması gibi süreçlerle karşılaşılır. Bunun dışında bazı istisnai durumlar da bulunur. Örneğin 65 yaş ve üzerindeki tüketiciler tarafından elektrik faturası ödenmezse daha esnek bir prosedür uygulanır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun 20 Şubat 2021’de yayımladığı yönetmelikte yer alan özel gruplar şunlardır:

1. 65 yaş ve üzeri tüketiciler
2. %40’ın üzerinde engelli olduğuna dair sağlık kurulu raporu bulunanlar
3. Şehit aileleri
4. Muharip ve malul gazileri

Sayılan gruplarda yer alan tüketicilerin elektriği, tek kullanım yerine ait faturaların üç dönem boyunca zamanında ödenmediği durumda kesilebilir. Elektriğin tüketiciye bildirildikten sonra kesilmesi zorunludur. Bu tüketiciler, elektrik faturası borçlarını azami 4 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilir.

Borç tahsilatı ve hukuki süreçler

Elektrik dağıtım şirketleri, fatura borçlarından dolayı tüketiciler hakkında icra takibi başlatabilir. Abonelik sözleşmesinden doğan alacak hakkı, lisans sahibi şirkete aittir. Elektrik faturası ödenmezse öncelikle gecikme bedeli ve sayaç kapatma gibi adımlar izlenir. Ardından ilgili tutarın tüketiciden tahsil edilmesi için yargı yoluna gidilir. İcra dairesi, borçluya ödeme emrini tebliğ eder. Ödeme emrine, tebliğ tarihini izleyen 7 iş günü içinde itiraz edebilirsiniz.

Bu süreçte tüketici olarak sizin de bazı haklarınız bulunur. Türk Ticaret Kanunu kapsamında faturaya itiraz hakkınızdan yararlanabilirsiniz. Fatura itirazı için izleyebileceğiniz yollar şunlardır:

  • Aboneliğin yer aldığı şirkete dilekçe yazmak
  • Tüketici hakem heyetine dilekçe yazmak
  • İlgili kurumla çağrı merkezi ya da dijital kanallar üzerinden iletişime geçmek
  • Kurumun şubesine giderek sözlü olarak itirazda bulunmaz

Son ödeme tarihi geçen elektrik faturası için alternatif yollar da bulunur. Bazı elektrik dağıtım şirketleri, icraya düşen borcun ödenmesine olanak tanır. Üstelik bu ödemeleri, nakit ya da kredi kartıyla yapabilirsiniz. Kredi kartı ile fatura ödeme, pek çok açıdan avantaj sağlar. Kredi kartına otomatik ödeme talimatı verdiğinizde faturalarınızı aksatmazsınız. Ayrıca bu yöntemle komisyon ücreti vermeden faturalarınızı gününde ödeyebilirsiniz.

Notlar:
*0-1000 Volt arası elektrik enerjisi yükü alçak; 1.000-35.000 Volt arası orta gerilimli şebeke kabul edilir

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?