hangikredi.com

Yatırımcılar için Önemli Borsa Endeksleri Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 21.08.2023 Güncelleme Tarihi: 24.08.2023

Borsa endeksleri, hisseleri pay piyasasında işlem gören şirketlerin performansını ortaya koyar.

Yatırımcılar için Önemli Borsa Endeksleri Nelerdir?
Borsa endeksleri, piyasaların gidişatı konusunda çıkarımlar yapmaya da olanak tanır. Ekonomik verilere dair geniş bir perspektif sunan dünya borsa endekslerini izleyerek uluslararası firmalar ve finansal piyasalar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Yazının devamında ön plana çıkan yurt dışı borsa endekslerinden bahsettik.

Borsa endekslerinin yatırımcılar için önemi nedir?

Dünya borsa endeksleri, yatırımcıların pay piyasalarındaki yolculuğuna yön verir. Zira bu endekslerle potansiyeli ve değeriyle ön plana çıkan şirketlerin performansı izlenir. Hisseleri borsada işlem gören firmalar; kazançları, iş hacimleri ve yatırım hamlelerine bağlı olarak farklı endekslerde sıralanır. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar, bu sıralamaları göz önünde bulundurarak alım ya da satım kararı verir. Dünya borsa endekslerinin yatırım süreçlerinde oynadığı roller özetle şöyledir:

Genel piyasa performansı: Büyük dünya endeksleri, küresel piyasalara dair bir bakış açısı sunar. Bu endeksleri izleyerek genel piyasa performansını değerlendirebilirsiniz.

Portföy değerlendirmesi: Çeşitli finansal varlıkların kombinasyonundan oluşan portföyün kazancı, bu yatırım araçlarındaki değer değişimlerine bağlıdır. Dünya borsa endekslerinden farklı menkul kıymetleri takip ederek portföyde eklemeler ve çıkarmalar yapılabilir.

Yatırım stratejilerinin belirlenmesi: Yatırımcılar, kısa ve uzun vadeli stratejilerini borsa endekslerine göre belirleyebilir. Mesela bir endeksteki hisseler uzun süredir yükseliyorsa bu trendin aynı yönde devam edeceği düşünülebilir. Yatırım haberleri ve piyasa dalgalanmalarından kaynaklanan kısa zamanlı artışlar ise hızlı kâr elde etme fırsatı yaratır.

Yatırım araçlarına göz atın!

Uluslararası piyasaların yansıması olan dünya borsa endeksleri, risk değerlendirme aşamasında da önemli rol oynar. Piyasanın düzensiz olduğu dönemlerde risk ve gelir dengesini kurmalısınız. Yüksek risk, doğru yatırım stratejileri izlendiğinde daha fazla getiri sağlar. Ancak varlıklarınızın değerini korumak ve istikrarlı gelir elde etmek için düşük riskli seçeneklere de yönelebilirsiniz.

Yatırımcıların gözden kaçırmaması gereken önemli borsa endeksleri nelerdir?

Fiyat hareketlerini ölçerken, bütünsel ve sektörel analizler yaparken kullanılan belli başlı dünya borsa endeksleri bulunur. Türkiye’de; BIST 100, BIST 50, BIST 30 ve BIST Bankacılık endeksleri ön plana çıkar. Bu endeksler, borsada pay hacmi en yüksek yurt içi şirketlerini sıralar. Uluslararası borsa endekslerinde ise ABD, Asya ve Avrupa gibi dinamik pazarlarda faaliyet gösteren sektör liderleri vardır. Örneğin DAX ve S&P 500 sırasıyla Almanya’nın ve ABD’nin en büyük şirketlerine yer verir. Takip eden başlıklarda yurt içi ve dünya borsa endekslerine dair detayları görebilirsiniz.

S&P 500 Endeksi

S&P 500 Endeksi

Kredi değerlendirme kuruluşu Standard & Poor’s tarafından yönetilen S&P 500 endeksi, ABD’nin en büyük 500 hisse senedini kapsar. ABD borsa endeksleri arasındaki S&P 500, Amerika’nın ekonomik istikrarını ve piyasa gücünü ölçmek için önemli bir göstergedir. Listelediği şirketlerin büyüklüğü ve çeşitliliği sayesinde farklı sektörlerdeki dinamikleri belirler. S&P 500 endeksinde yer alan hisselerden bazıları şunlardır:

Apple Netflix JP Morgan Chase
Amazon Alphabet Inc. Exxon Mobil
Tesla Microsoft Procter & Gamble Company
NVIDIA Ford Motor Company Johnson & Johnson
Meta Platforms Berkshire Hathaway American Airlines

S&P 500, piyasa değeri ağırlıklı bir endekstir. Yani piyasa değeri yüksek şirketlerdeki fiyat hareketleri, endeksin performansını daha çok etkiler. Bu endekste listelenen hisseleri inceleyerek ABD borsalarında etkin ve bilinçli stratejilerle yatırım yapabilirsiniz.

Dow Jones Sanayi Ortalaması

Dünya borsaları arasında Dow Jones Sanayi Ortalaması da yer alır. Dow Jones 30 Endeksi, ABD piyasalarını ve şirketlerini incelemeyi sağlayan göstergelerden biridir. Amerika borsalarında işlem gören, en başarılı 30 hisseye yer verir. Dow Jones & Company tarafından yönetilen ve geçmişi 1886’ya kadar uzanan bu endeks, adından da anlaşılacağı üzere daha çok sanayi sektörüne odaklanır. Dow Jones Sanayi Ortalaması’nda hisselere ağırlıklı ortalama üzerinden değer biçildiği için performansı yüksek olan şirket endeksi daha fazla etkiler.

Nasdaq 100

ABD borsa endeksi türlerinden bir diğeri de Nasdaq 100’dür. Nasdaq 100 endeksi, yalnızca teknoloji sektörüne odaklanır. Amerika Birleşik Devletleri’nde teknoloji alanında faaliyet gösteren en iyi 100 şirketin performansını ölçer. Bu alanlar arasında; internet, yazılım, donanım, telekomünikasyon, biyoteknoloji ve bulut bilişim gibi teknoloji temelli iş kolları vardır. Nasdaq 100 endeksinde; Adobe, Amazon, Alphabet, Amgen, Apple, Cisco ve Intel gibi dünya devi şirketler sıralanır.

FTSE 100 Endeksi

Yabancı borsa endeksleri arasında Londra Borsası’nda işlem gören hisseleri listeleyen FTSE 100 de bulunur. FTSE 100 endeksi, piyasa değeri en yüksek 100 İngiliz şirketini kapsar. Farklı sektörlerde ve ölçeklerde faaliyet gösteren firmalara yer verdiği için Birleşik Krallık ekonomisi hakkında önemli detaylar sunar. Bu endekste finanstan sağlığa, enerjiden tüketici hizmetlerine kadar onlarca sektörün pazar lideri şirketleri sıralanır.

Stoxx Europe 600 Endeksi

Avrupa borsa endekslerinde Stoxx Europe 600, önemli küresel piyasa göstergeleri arasındadır. Avro Bölgesi ülkelerindeki en büyük 600 şirketin performansını ölçer. Ayrıca Birleşik Krallık firmalarına da yer verir. Piyasa değerine ağırlık veren bu endeks, Avrupa piyasası hakkında çıkarım yapmaya olanak tanır. Bireyler, bu bölgede faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapmadan önce Stoxx Europe 600 endeksini inceleyerek sektörel ve şirket özelinde bilgiler edinebilir.

Nikkei 225 Endeksi

Asya borsa endekslerinden Nikkei 225, Japonya’nın Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören hisseleri içerir. Bu borsadaki en büyük 225 Japon şirketin ve genel piyasa performansını ölçer. 1950 yılından bu yana aktif olan endeks, fiyat ağırlıklıdır. Yani hisse fiyatlarına göre firmaların endeks hareketlerindeki payı azalır ya da artar. Mitsubishi, Nissan ve Toyota gibi şirketleri içeren Nikkei 225 endeksi, her geçen hızla büyüyen Asya piyasasında yatırım yapmak isteyenler için önemli bir göstergedir.

NYSE Bileşik Endeksi

Ön plana çıkan dış borsa endekslerinin önemli bir bölümü, küresel ekonomiye yön veren ABD’de yer alır. Bunlar arasındaki NYSE Bileşik Endeksi, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören tüm hisse senetlerinin performansını analiz eder. ABD pay piyasalarındaki tüm şirketlere yer verdiği için yatırımcılara geniş bir perspektif sunar. Bu endeksle S&P 500 ve Dow Jones Sanayi Ortalaması gibi göstergeleri karşılaştırarak farklı ölçeklerdeki şirketlerin performansını ölçebilirsiniz.

Russell 2000 Endeksi

Dünya borsa endekslerinden Russell 2000, ABD’deki küçük ölçekli şirketleri kapsar. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki küçük ölçekli firmalar, yatırımcılar açısından bazı fırsatlar taşır. Örneğin teknoloji alanındaki bir girişim, ilerleyen dönemlerde adını sektör liderlerinin arasına yazdırabilir. Bu hisseye yatırım yapanlar, teknoloji devlerinden biri hâline gelen şirketteki değer artışlarından kazanç elde edebilir.

BIST Endeksleri

BIST endeksleri, Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerden meydana gelir. Bu endeksler kapsamına göre; BIST 100, BIST 50 ve BIST 30 olarak sıralanır. BIST 100 endeksi piyasa değeri en yüksek 100 Türk şirketi içerir. Bunlar arasında Anadolu Efes, Sabancı Holding, Ford Otosan, Arçelik ve Anadolu Isuzu gibi farklı sektörlerdeki şirketler yer alır. BIST Bankacılık Endeksi ise ulusal pazarda işlem gören 10 banka hissesinden oluşur.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?