Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Mart Kapıdan Baktırır, Kazma Kürek Yaktırır

Murat Sağman

Yayımlama Tarihi: 1.03.2021 Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

HangiKredi Ekonomi Danışmanı Murat Sağman'ın, Mart ayında bizleri bekleyen risklere değindiği yazısını mutlaka inceleyin.

Mart Kapıdan Baktırır, Kazma Kürek Yaktırır
Mart’ta bizi bekleyen riskler neler? HangiKredi Ekonomi Danışmanı Murat Sağman, Şubat ayı enflasyon beklentilerini ve Mart’ta bizi bekleyen riskleri anlatıyor.

Hem ekonomi hem piyasalar açısından riskli bir aya girdik. Risklerden bahsetmeden önce başta 03 Mart’da açıklanacak Şubat enflasyonuna odaklanacağız. Açıklanacak bu enflasyon verisi, 18 Mart’da yapılacak Merkez Bankası faiz toplantısı için çok önemli bir gösterge olacak.  

2021 yılında bizleri bekleyen riskler ile yakından ilgileniyorsanız, HangiKredi Ekonomi Danışmanı Murat Sağman'ın "2021 Riskleri ve Fırsatları" yazısını mutlaka inceleyiniz!

Bloomberg HT Mart ayında açıklanacak 2021 Şubat ayı Enflasyon Anketi Beklentisini yayınladı. Bloomberg HT anketine göre şubat ayında yıllık TÜFE ortalaması yüzde 15,50 oranında aylık ise yüzde 0,8 oranında artış gösterecek. Bloomberg HT anketine katılan 17 ekonomistin medyan beklentisi aylık yüzde 0,8 olarak açıklanırken en yüksek beklenti aylık bazda yüzde 1,71 artış göstermesi; yıllık bazda yüzde 16,5 olarak gerçekleşeceği yönünde oldu.

Hatırlanacağı üzere ocak ayında TÜFE yıllık bazda rakamlar yüzde 14,97 oranında artarken aylık bazda yaşanan yükseliş ise yüzde 1,68 olarak gerçekleşmişti. Bizim beklentimiz Şubat enflasyonunun yüzde 1’e yakın olacağı şeklinde, yıllık enflasyonun da 15,70-15,80’e yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda mart ayında Merkez Bankası faiz toplantısı, AKP büyük kongresi ve bizi de çok ilgilendiren Avrupa Birliği toplantısı var. 

Enflasyon ve 2021 faiz indirimi ile ilgili öngörülerini sizler için derleyen ekonomist Murat Sağman'ın  "2021 Faiz İndirimi ve Enflasyon Öngörüleri" yazısına bir göz atabilirsiniz!

Mart’ta Bizi Bekleyen Riskler

Şimdi gelelim Mart ayının en önemli risklerine. Bu riskleri 4 gruba ayırdık:

  1. Pandemide gidişat istenildiği gibi değil, mutasyon ile riskler de devam ediyor. Son günlerde vaka sayılarında yine artış var. Aşı konusu yavaş gidiyor. Bu vaka artışları ile tekrar normalleşme riskli olabilir. Aynı zamanda normalleşme olmaması durumunda zaten zor durumda olan esnaflar çok daha zor bir konuma gelecekler.
  2. Siyasette hareketli bir ay geçecek. HDP’nin kapatılması konusu, beklenen reform açıklamaları, 24 Mart AKP genel kongresi, kabine değişikliği ihtimali ve Berat Albayrak’ın tekrar görev alması olasılığı mart ayının önemli gündem maddeleri olacak.
  3. Dış ilişkilerde yaşanacak gelişmeler. Biden-Erdoğan görüşmesi hala gerçekleşmedi. ABD ile olan ilişkilerde belirsizlikler devam ediyor. ABD ile problemli konular çözüm bekleyecek. Bu konuları şöyle sıralayabiliriz: S400 ile ilgili CAATSA yaptırımları, Halkbank davası, Suriye ile ilgili gelişmeler ve ABD’den gelen Osman Kavala serbest bırakılsın tavsiyesi.
  4. ABD’de yükselen uzun vadeli tahvil faizleri. ABD’de yılbaşında yüzde 0,90 olan 10 yıllık tahvil faizleri kritik yüzde 1,50 seviyelerine geldi (yüzde 1,60’i de gördü). Gelecek dönemde enflasyon beklentileri yüzünden bu faizlerin yükselmesi piyasalarda tansiyon yaratmaya devam edecek. Tahvil faizlerin yükselmesi ABD dolarına tekrar dönüş ve gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı anlamına geliyor. 

Sonuç olarak birkaç cephede bizi zor bir ay bekliyor. Şimdiden bunu Dolar TL de son fiyatlamasından görebiliyoruz. Dolar TL 6,89 seviyelerini gördükten sonra geçen hafta tekrar 7,40 seviyelerine döndü. Bundan sonra 7,50-7,55 seviyelerine çok kritik dirençler.

Onu üstünde herhangi bir kapanış ile Dolar TL’de yükseliş devam edecektir. Dolar TL de destekler ise 7.25 -7,30 seviyeleri. Merkez Bankasının faizde sıkı duruşu ve piyasa dostu açıklamaları elbette önemli ama daha da önemli olan bir an önce başta yargı bağımsızlığı olmak üzere güven artırıcı reformlerın devreye girmesi ve ABD ile olan ilişkilerin normalleşmesi.

Herkese sağlıklı günler diliyorum...

Kredi türleri fark etmeksizin en uygun kredi seçeneğine kredi başvurusu yapmak istiyorsanız "Kredi Hesaplama" sayfamızı mutlaka ziyaret edin!

Murat Sağman'a ait diğer yazıları okumak için;

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Murat Sağman

1972 yılında Paris`te doğan Murat Sağman 1992 yılında Galatasaray Lisesi`nden mezun olmuştur. Fransa`da Sorbonne Üniversitesi'nde Ekonomi ve Finans bölümlerini derece ile bitirmiştir. Yine Sorbonne Üniversitesi`nde derece ile sonuçlanan Banka ve Finans üzerine Master eğitimi yapmıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

12 Oy

-

4,08 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 2.05.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Cashback Nedir? Nasıl Çalışır? 26.04.2024

    Cashback Nedir? Nasıl Çalışır?

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?