hangikredi.com

Kasko İptali Nasıl Gerçekleşir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 15.09.2014 Güncelleme Tarihi: 30.03.2023

Aracınız için yaptırdığınız kasko poliçesini zorunlu durumlarda ya da isteğe bağlı olarak iptal ettirmeniz mümkündür.

Kasko İptali Nasıl Gerçekleşir?
Fakat kaskolu olmak her zaman daha avantajlıdır.

Araç kasko poliçesi, trafik kazalarında suçlu ya da suçsuz olmanıza bakılmaksızın sizin zararlarınızı karşılar. Bununla birlikte kaza yapmasanız bile aracınıza gelebilecek pek çok zarar teminat altındadır. Fakat araç satışı ve vefat gibi durumlarda poliçenizi iptal ettirmek isteyebilirsiniz. Böyle bir hakkınız elbette vardır. Ayrıca bu gibi sebepler göstermeden de kendi isteğiniz üzerine poliçenin iptal edilmesini talep edebilirsiniz. İptal olan kaskodan prim iadesi alma şansınız da olur.

Trafik sigortası ile birlikte kasko da trafiğe çıkan araçlar için mutlaka yapılması gereken sigortalardandır. Kasko, trafik sigortası gibi zorunlu olmasa da, yapılmasında fayda vardır. Zorunlu trafik sigortası herhangi bir kaza durumunda karşı tarafta oluşan maddi ve bedeni hasarı karşılarken kasko, sizin tarafınızda oluşan maddi ve bedeni hasarı karşılar. Bu nedenle, kendinizi garantiye almak adına kasko yaptırmanız önem arz eder. Çeşitli sebeplerden dolayı var olan kaskonuzu iptal ettirmek isteyebilirsiniz. Peki kasko iptali nasıl gerçekleşir?

Aracı Satarken Kasko İptal Olur mu?

Kasko sigortası araca gelen zararları güvence altına alsa da araç sahibinin adına düzenlenen bir poliçeye sahiptir. Dolayısıyla araç satıldığında, mevcut poliçe geçerliliğini korumaz ve aracın yeni sahibi tarafından kullanılamaz. Kaskolu aracınızı sattığınızda aracın kasko poliçesi aracın yeni sahibine devredilmez, iptal edilir.

Böyle bir durumda sizin herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmadan kasko poliçesi otomatik olarak iptal edilir ve aracın yeni sahibi kasko poliçesi yaptırmak isterse kendi adına bir kasko şirketine başvuruda bulunur. Araç sahibinin risk durumu ve eğer varsa hasarsızlık indirimi dikkate alınarak yeni poliçe hesaplanır.

Yeni poliçe hesaplanırken aracın kasko değeri de fiyata doğrudan etki eder. Güncel araç kasko değer listesi aracılığıyla aracınızın poliçeye konu olabilecek değerini görebilirsiniz.

Aracı Satarken Mevcut Kaskodan Kalan Günler Geri Ödenir mi?

Aracınızı sattığınızda eğer aksini talep etmezseniz poliçeniz iptal edilir. Yeni bir araç aldıysanız poliçeyi yeni aracınıza aktarma şansınız da bulunur. Araç almadıysanız ya da aktarım talep etmediyseniz sigorta şirketi kaskoyu iptal eder. 1 yıl geçerliliği olan poliçe bitiş tarihinden önce iptal edilirse prim iadesi hakkı kazanırsınız.

Araç satıldıktan sonra sigorta şirketi, kasko iptali hesaplaması yapar ve iade edilebilecek tutarı belirler. Kasko iptali geri ödeme işlemleri sigorta şirketi ve yetkili acenteler tarafından yürütülür. Sizin özel bir işlem yapmanıza gerek kalmaz ve hesaplanan tutar size iade edilir. Eğer poliçeyi kredi kartı ile satın aldıysanız kasko iptali para iadesi aynı karta yapılır. Nakit ödeme yaptıysanız acenteden nakit para olarak iade alabilir ya da banka hesabınıza EFT/havale yapılmasını talep edebilirsiniz.

Satış Olmadan Kasko İptal Edilir mi?

Kasko iptali talep etmek için tek şart aracı satmanız değildir. Aracınızı satmasanız da poliçeyi iptal ettirme hakkınız vardır. Bu iptali sağlamanın birden fazla yolu vardır. Örneğin poliçeyi aldığınızda size verilen belirli bir fesih süresi vardır ve fikrinizi değiştirip poliçeyi iptal ettirebilirsiniz. Fakat iptal işlemini zorunluluk gerektirmeyen bir durumdan dolayı yaptırıyorsanız dikkatli olmalısınız.

İptal gerçekleştikten sonra artık kaskonuz olmayacağı için pek çok riskle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle yeni bir kasko yaptırmayacaksanız mevcut poliçenizi iptal ettirmeniz olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Mebdeinden İptal Ne Demek?

Özel sigorta poliçelerinin çoğunda, sigortalının poliçeyi mebdeinden iptal ettirme hakkı bulunur. Mebdeinden iptal hakkı, sigortalıya fesih süresi tanımak anlamına gelir. Normal şartlarda poliçe iptallerinde kullanılan sürenin ücreti alınır, kalan sürenin ücreti iade edilir. Fakat mebdeinden iptal yapıldığında herhangi bir kesinti olmaz.

Mebdeinden iptale konu olan fesih süresi, genellikle 30 gün olarak belirlenir. Kasko yaptırdıktan sonraki 30 gün içinde fikrinizi değiştirir ve poliçeyi iptal etmek isterseniz, ödediğiniz ücretin tamamını geri alabilirsiniz. Size tanınan bu fesih süresi dahilinde herhangi bir ücret kesintisi yapılmaz ve poliçe tutarının tamamı iade edilir.

Eğer iptali gerçekleştirdiğiniz tarih fesih süresinin dışında kalıyorsa prim iadesini eksik alırsınız. Bu durumda ödediğiniz ücret, poliçenin geçerlilik süresi olan 365 güne orantılanarak hesaplanır ve size iade edilecek tutar buna göre belirlenir.

Kasko Sigortası Hangi Durumlarda İptal Edilebilir

Kasko, özel bir sigorta ürünüdür ve bir zorunluluğu yoktur. Fakat eğer taşıt kredisi çektiyseniz, banka sizden aracınıza kasko yaptırmanızı talep eder. Bunun sebebi borçlu olduğunuz süre boyunca aracın üzerinde bankanın da söz hakkı olmasıdır. Taşıt kredisi için yapılan bir poliçe, borç bitmeden iptal edilemez.

Kasko sigortasının iptal edilebileceği durumlardan bazıları şunlardır:

  1. Mebdeinden iptal
  2. Araç sahibinin vefat etmesi
  3. Kaskolu aracı satmak
  4. Sigortalı talebi

Araç Sahibinin Vefatı Durumunda Kasko İptal İşlemi

Araç sahibinin, yani kasko poliçesinde adı geçen sigortalının vefat etmesi, poliçenin iptal edilmesi için geçerli bir sebeptir. Böyle bir durumda poliçe iptal edilebileceği gibi mirasçılara da kalabilir. Yani araç sahibi vefat ettiğinde gerçekleşebilecek iki senaryo vardır: poliçenin iptali ya da mirasçılara devri.

Araç sahibinin vefatı üzerine mirasçılar, mevcut poliçeyi kendi adlarına yeniletebilirler. Böylece eğer araçları varsa devam eden bir kasko poliçesi, ilgili araca ait olur. Fakat bu işlem için belirli bir süre sınırı vardır. Sigorta şirketleri, sigortalı olan araç sahibinin vefatından sonra, poliçeyi iptal etmeden önce bir süre bekler. Bu sürede mirasçıların sigorta şirketine başvuru yapmaları gerekir. Poliçeyi kendi adına almak isteyen mirasçılar 8 gün içinde başvuru yapmak zorundadır.

Mirasçılar, sigorta şirketi tarafından verilen bu süre boyunca herhangi bir başvuru gerçekleştirmezse, poliçenin devrini istemiyor olarak kabul edilirler. Bu durumda sigorta şirketi, poliçenin iptalini gerçekleştirir. İptal işlemi gerçekleştikten sonra, poliçede kalan güne göre bir prim iadesi doğar. Söz konusu prim iadesi, araç sahibinin mirasçılarına ödenir. Prim iadesinin ödenmesi için primlerin tamamı, vefat eden sigortalı tarafından ödenmiş olmalıdır.

Yeni Bir Araç Alımında Kasko Devir ya da İptal İşlemi

Kaskosu olan aracınızın yerine yeni bir araç aldığınızda poliçenizi yeni araca devretmek isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda eski aracınızın poliçesi iptal edilir ve yeni araç için yeni poliçe hazırlanır. İki kasko arasında ücret farkı oluştuysa bu ücret sigortalı tarafından karşılanır. Bununla birlikte araç satışında kasko iptali talep etme hakkınız da bulunur.

Kaskolu aracınızı sattığınızda yerine yeni araç almadıysanız ya da aldığınız yeni araca kasko yaptırmak istemiyorsanız poliçenin iptalini talep edebilir, kalan süre için prim iadesi alabilirsiniz.

Sigortalının Talebine İstinaden İptal Ne Demek?

Aracınızın kasko sigortasını iptal ettirmek istiyorsanız herhangi bir sebebe ihtiyacınız yoktur. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında, yani sizin tarafınızdan imzalanan poliçeyi tek taraflı feshetme hakkınız vardır. Özel ya da zorunlu bir durum belirtmeksizin bir kasko iptal dilekçesi yazarak yetkili sigorta acentesine ya da sigorta şirketine iptal için başvuru yapabilirsiniz. İptal işlemini kendi isteğinizle gerçekleştirdiğinizde de prim iadesi alabilirsiniz.

(Kasko iptal dilekçesi örneği görsel olarak ya da indirilebilir bir şekilde eklenebilir.)

Araç Satışında Kasko Hasarsızlık İndirimi Kaybolur mu?

Kasko poliçenizdeki hasarsızlık indiriminiz, zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi plakaya ya da araca değil, sizin adınıza kaydedilir. Dolayısıyla bir hasarsızlık indiriminiz varsa bunu farklı araçlar için de kullanabilirsiniz. Mevcut aracınızı sattığınızda hasarsızlık indiriminiz kaybolmaz ve kaza yapıp hasar kaydı oluşturmadığınız sürece devam eder.

Satılan araçtaki kasko poliçenizi iptal ettirmeniz ya da yeni araca aktarmanız bu durumu değiştirmez. Poliçeyi iptal ettirirseniz, hasarsızlık indiriminiz gelecekteki bir kasko poliçesi için kayıtlı kalır. Poliçeyi yeni araca aktardığınızda ise kaldığı yerden devam eder.

Hasarsızlık indirimi, kasko fiyatları için belirleyici bir unsurdur. HangiKredi aracılığıyla seçkin sigorta şirketlerinin kasko tekliflerine ulaşabilir ve karşılaştırma yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?