Deprem, dünyadaki en ciddi doğal afetlerden bir tanesi olarak bilinmektedir.
Doğal afetler, her ne kadar öngörülemese de, çeşitli önlemler alarak etkisi azaltılabilir ve can kayıplarının önüne geçebiliriz. Ev satın alırken depreme dayanıklı olmasına dikkat etmek ise alınacak önemlerden ilki. “Depreme dayanıklı bina nasıl olmalı?” ve “Evim depreme dayanıklı mı?” gibi soruların cevaplarını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Ev alırken konut kredisi kullanmak istiyorsanız HangiKredi'den destek alın!
Binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ederek gerekli önlemleri alabilir ve depremin risklerini en aza indirebilirsiniz. Binanın depreme dayanıklı olup olmadığını belirleyen unsurlar ise şu şekilde özetlenebilir:
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı
AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), yayınladığı ek yönetmelikte deprem etkisi altında binaların tasarımı için esasları belirlemiş ve depreme dayanıklı yapı tasarımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıklamıştır.
Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını kesin ve güvenilir bir biçimde anlamak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış kurum ve kuruluşlara başvurarak bina deprem risk analizi yaptırmalısınız.
Bina Risk Tespiti yaptırmak için binanızda bulunan herkesin başvurusu gerekmiyor. Binada mülk sahibi olan birinin veya kanuni temsilcisinin müracaatı ile bina risk tespiti yapılabiliyor. Riskli binaların tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış kurum ve kuruluşlara tapu ve kimlik fotokopisi ile başvurmak yeterli. Lisanslı kurum ve kuruluşları ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’nden öğrenebilirsiniz.
Deprem Risk Analizi İçin Nereye Başvuru Yapılabilir?
Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi resmi kurumlara başvurarak yaşadığınız binanın deprem risk durumunu kontrol ettirebilirsiniz.
Bu kurum ve kuruluşların kontrolü ardından rapor, 7 gün içinde belediyeye gönderiliyor. İnceleme sonucunda binanızın riskli olduğu belirlenirse, 10 iş günü içerisinde Altyapı Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü’ne ve Tapu Müdürlüğü’ne yazılı olarak bildiriliyor. Binaya riskli yapı şerhi işleniyor ve binadaki tüm ev sahipleri bilgilendiriliyor. Riski yapı şerhi Bakanlık ve üniversitelerin belirlediği teknik heyet tarafından inceleniyor. Eğer, riskli olduğu bakanlıkça ve teknik heyet tarafından kabul edilirse bina 60 gün içerisinde bina yıkılıyor.
Eğer bina risk taşıyorsa ancak bu risk yüksek değilse, binadaki mülk sahiplerinin yıkım yerine güçlendirme talep etme hakkı da var. Bu durumda, tebliğ edilen 60 günlük süre içinde güçlendirme talep etmesi ve 4/5 çoğunluk ile güçlendirme kararı alınması, güçlendirme projesinin hazırlanması ve imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekiyor.
Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için bina deprem risk analizi yaptırarak büyük can kayıplarının ve yıkımların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca zorunlu deprem sigortasını düzenli olarak yaptırmanız da alabileceğiniz önlemlerden biridir.
İnternet sitemizden Zorunlu Deprem Sigortası tekliflerini inceleyebilir ve konut sigortası için teklifler alabilirsiniz Tüm bu önlemleri alarak depremin yıkıcı etkilerinin önüne geçebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.