hangikredi.com

Daini Mürtehin Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 25.07.2020 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Başta konutlar ve taşıtlar olmak üzere krediye konu olan pek çok unsur için daini mürtehin şerhi konur.

Daini Mürtehin Nedir?
Peki daini mürtehin şerhi nedir? Kavram, sözlük anlamı ile incelendiğinde dain kelimesi alacaklı, mürtehin kelimesi ile rehin anlamına gelir. Bu terimlerin birleştirilerek uygulandığı sistem ise bir koruma yöntemi olarak uygulanır.

Daini mürtehin şerhi uygulaması sayesinde, herhangi bir riskin oluşması halinde alacaklıların haklarının korunması sağlanır. Sigorta kapsamında ortaya konan bu uygulama en çok konut kredisi ve taşıt kredilerinde ön planda yer alır.

İhtiyaç kredilerinde de uygulanmasına karşın, ödeme miktarları daha düşük olduğu için çok büyük yaptırımlar söz konusu değil. Aynı zamanda ölüm ya da yaralanma durumlarında da daini mürtehin sigorta üzerinden karşılanarak borçlunun ailesine herhangi bir borç kalmaması sağlanır.

Daini Mürtehinin Amacı Nedir?

Alacaklı ve borçlu sistemi ile ilerleyen uygulamalarda, çoğunlukla alıcı kendini bir güvence altına almak ister. Borcun ödenmemesi, ödemelerin gecikmesi ya da borçlu ile iletişime geçilememesi durumlarında alacaklının bir teminat olarak görmesi için bu rehin uygulaması devreye girer.

Alacaklının haklarını yasal olarak korumak, verdiği borç neticesinde mağdur olmalarının önünü kapatmak için bu uygulama söz konusu olmakta. Genelde banka kredilerinde ismi geçmese de sıklıkla uygulanan bir prosedür haline gelmiştir.

Daini mürtehin kapsamında, alacaklının maddi zarar görebileceği durumlarda sigorta şirketi devreye girer. Yaptırımların uygulanmaması durumunda ise sigorta şirketi ödemeyi bu uygulama kapsamında temin edebilir.

Daini Mürtehin Nedir

Daini Mürtehin Nerelerde Geçerlidir?

Daini mürtehin bir diğer deyişle kasko sigortası teminatları arasında yer alır. Kredi alırken de geçerli olan bu uygulama neticesinde, banka kasko sigortası poliçeleri kapsamında sizlere daini mürtehin yapar. Herhangi bir olumsuz durumda da kasko üzerinden yapılan daini mürtehin ile sigorta şirketine yönlendirme yapılır ve finans kuruluşuna gerekli ödeme gerçekleştirilir. Kasko poliçesi ise daini mürtehin dilekçesi olarak kabul edilebilir.

Bu rehin uygulaması, kasko kapsamının dışında, konut sigortalarında da yer alabilmekte. Bir bankadan konut kredisi çekme durumunuzda, eğer hayat sigortanız varsa ya da hayat sigortası kapsamında daini mürtehin maddesi geçiyorsa bu uygulama aktif hale gelir. Bu durumda da herhangi bir vefat durumunda bu sefer borçlunun hakkı korunur ve ailesinin herhangi bir ödeme yapmadan, sigorta şirketinin bankaya ödeme yapması sağlanır.

HangiKredi üzerinden konut sigortası hesaplama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Daini Mürtehin Kaldırılabilir mi?

Kredi çekme işlemlerinin sonucunda, taksitlerin ödenmemesi durumunda kurumların mağdur olma durumları söz konusu. Bu yüzden alacaklıların haklarını korumak üzere oluşturulan rehinin kaldırılması, kredi ödemelerinin tamamen bitmesine kadar söz konusu değil.

Tüm borcun tamamen kapatıldıktan sonra rehini ve alacaklı durumunun da bir anlamı kalmayacak. Bu yüzden ödemeleriniz biter bitmez bu durum da ortadan kalkacak. Taşıt ya da konut kredilerinde geçerli rehinlerinizin kaldırılması için eski sistem ya da yeni sistem üzerinden kontrollerin gerçekleşmesinde fayda var. Aracın ya da konutun satılması gibi bazı durumlarda, belirli şartlar kapsamında daini mürtehin poliçe iptali de mümkün olabilir.

Eski Sistemde Rehin Var ise Ne Yapılır?

Eski sistemde uygulanmış olan rehin işlemlerinin kaldırılması için öncelikle ruhsatla birlikte kredi çekilen bankanın ziyaret edilmesi gerekiyor. Ardından bankanın yönlendirmiş olduğu noter üzerinden rehin kaldırma yazısını almalısınız. Alınan yazıyla birlikte Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nü ziyaret ederek ruhsatınıza rehin kaldırma durumunu işletebilirsiniz.

Yeni Sistemde Rehin Var ise Ne Yapılır?

Yeni sistem üzerinden rehin işlemleri uygulanmış ise oradan oraya gezmek söz konusu değil. Krediyi çekmiş olduğunuz bankanın herhangi bir şubesine giderek, rehini direkt olarak kaldırabilirsiniz.

Bankanın Rehini Kaldırıp Kaldırmadığı Nasıl Kontrol Edilir?

Borçlu olan kişilerin ödemelerini tamamladıktan bir süre sonra farklı yasal süreçlerle karşılaşma durumu olabiliyor. Bu yüzden özellikle taşıt kredileri için rehinlerin kaldırılıp kaldırılmadığını sorgulamakta fayda var. Tüm resmi işlemlerde olduğu gibi, bu sorgulama seçeneğinde de e-Devlet üzerinden ilerleyebilirsiniz. Siteye giriş yaptıktan sonra “Adıma Tescil Araç Sorgulama” sayfasından rehin durumunun aktif mi olduğunu yoksa iptal mi edildiğini görebilirsiniz.

Konut Kredisi Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Rehin alacaklı uygulamasının en sık görüldüğü konut kredilerinde borcu ödeyen taraf olarak mağdur olmamak ve yaptırım uygulanmasından kurtulmak için belli başlı noktalara dikkat etmekte fayda var. Alacaklının hakkını koruyan rehin uygulamasın yatırımlarından kurtulmak adına öncelikle aylık taksitleri ödeyebileceğiniz şekilde belirlemeniz gerekiyor.

Bankalar genelde ev kredisi üzerinde uzun vadelere kadar yükselebiliyor. Bu yüzden taksitlerinizi bu vadeler üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da faiz oranları. Geri ödeme tutarını ve taksit miktarlarını belirleyen faizler için en düşük seçenekleri sunan bankaları tercih ederek ödemelerinizi düzenleyebilirsiniz. Bu şekilde herhangi bir yaptırım uygulanmasının önüne geçebilirsiniz.

Konut kredisi çekerken konut sigortası da yaptırmanız gerekir. Konut sigortası neleri kapsar, neleri kapsamaz gibi konular hakkında da ilgili içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca “Konut Kredisi Çekerken Dikkat Etmeniz Gerekenler” başlıklı içeriğimizden konu ile ilgili gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

İhtiyaç Kredilerinde Daini Mürtehin Uygulanır mı?

Bankaların kredi seçeneklerinin tümünde rehin uygulaması söz konusu oluyor. Konut ve taşıt kredilerinde ön plana çıksa da ihtiyaç kredilerinde de bankalar bu uygulamayı sunuyor ve böylece kendilerini garanti altına almış oluyor.

Bankaların şubesinden kredi almaya gittiğinizde imzalatılan sigorta kapsamında aslında daini mürtehini de kabul etmiş olursunuz. Bu şekilde alacaklı konumunda olan bankalar kendilerini teminat altına alır.

İhtiyaç Kredi Borcundan Sonra Rehin Kaldırmalı mıyım?

İhtiyaç kredilerinin süresi boyunca uygulanan daini mürtehin sonucunda, herhangi bir özel işlem yapılması gerekmez. Konut ve taşıt kredilerinde sorgulama yaparken rehin kaldırma işlemleri gerekli olabilirken, ihtiyaç kredilerinde böyle bir durum söz konusu değil. Bankaya yaptırdığınız vade doğrultusunda ödemelerinizin tamamlanmasının hemen ardından otomatik olarak rehin ortadan kalkmış olur.

Riskli Durumlarda Ortaya Çıkan Sonuçlar Nelerdir?

Riskli durumlarda; kredinin ödenmemiş borç kısmı, sigorta şirketi tarafından, daini mürtehine tazminat tazminat olarak ödenir. Ödenecek bu tazminatın kredi borcundan daha yüksek çıkma ihtimali de vardır. Riskli durum ortaya çıkmadan önce ödenmemiş kredi tutarları varsa, böyle durumlarda fazlalıkların görülmesi muhtemeldir. Böyle bir durum ortaya çıktığında sigorta şirketi, yasal varisleri bilgilendirir. Riskli durumlarda tazminatın, daini mürtehinin dışında kalan kısmı için hak sahibi yasal varisler olarak kabul edilir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?

  • Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir? 29.11.2024

    Faturasız Ürün Satmanın Cezası Nedir?