Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Fintech Sektöründe 5G Teknolojileri

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 20.03.2023 Güncelleme Tarihi: 20.11.2023

Son yıllarda büyük bir ivme kazanan bilişim teknolojileri ile yaşamın her alanında köklü değişimler yaşanıyor.

Fintech Sektöründe 5G Teknolojileri
Dijital dönüşümün ve teknoloji trendlerinin merkezinde yer alan ve devrim niteliğinde gelişmelerden biri de 5G. HangiKredi olarak bu yazımızda 5G teknolojisine dair merak edilen tüm detayları ayrıntılı şekilde ele aldık.

5G nedir?

21. yüzyılı geleneksel medya araçlarından yeni teknolojilere geçişin yaşandığı bir dönem ve âdeta bir hız çağı olarak nitelendirmek yanlış olmaz. Dijitalleşme çağının bir getirisi olan teknolojinin etkileri, elbette yaşamın her alanında yoğun şekilde hissediliyor. Konu internet teknolojileri olunca insanların yaşamını kolaylaştıran pek çok uygulamadan söz etmek mümkün. Uzun zaman önce hayatımıza giren hızlı internet altyapıları, teknolojinin gelişimi ve kullanıcın ihtiyaçlarının gelişimi ile günden güne yepyeni bir boyuta evriliyor.

Bir dizi standart uygulamadan oluşan 5G, yüksek hızlı kablosuz internet teknolojilerini tanımlamak için kullanılan bir terim. Kullanıcılar, 5G ile çok hızlı şekilde ve daha az gecikme süresiyle internetten yararlanabiliyor. Bu teknoloji, 5. nesil mobil telekomünikasyon hizmeti. Ayrıca söz konusu altyapı, Internet of Things (IoT) ağlarını güçlendirdiği için günümüzde kullandığımız VR (virtual reality) teknolojilerini ve otonom araçları da geliştirme imkânı da sunuyor.

5G Frekans Bantları Nelerdir?

  1. **Düşük Bant (Sub-1 GHz):** Bu bant, genellikle 600 MHz civarındaki frekansları içerir. Daha geniş kapsama alanı sağlar, ancak veri hızları daha düşüktür.
  2. **Orta Bant (1-6 GHz):** Bu bant, 5G'nin temel performansını sağlar. Genellikle 3.5 GHz civarında frekansları içerir. Hem kapsama alanı hem de veri hızları açısından bir denge sunar.
  3. **Yüksek Bant (24-100 GHz):** Yüksek frekansta çalışan bu bantlar, daha yüksek veri hızları sağlar, ancak daha kısa menzile sahiptir. Genellikle 24 GHz ve 60 GHz arasındaki frekansları içerir.
  4. **mmWave (Milimetre Dalga):** Bu bantlar, 24 GHz'den başlayarak 100 GHz'e kadar çıkabilir. Yüksek veri hızları sunar, ancak engeller tarafından etkilenebilir, bu nedenle kapsama alanı daha sınırlıdır.

Her bir bantın avantajları ve zorlukları olduğu için operatörler genellikle bu bantları kombin ederler, böylece geniş kapsama alanı ve yüksek veri hızları elde edebilirler.

Kullanıcı deneyimi açısından 5G’nin önceki teknolojilerden farkı nedir?

Numaralarla adlandırılan her yeni nesil teknolojide altyapı değiştirilir, geliştirilir ya da yeni eklemeler yapılır. Ayrıca her geçişte en dikkat çeken özellik internet hızı olur. 5G ağları, 10 Gbps ile 20 Gbps’lik hızlara ulaşabilecek potansiyelde. Hız oranı, kullanılan cihazın kategorisine göre de değişebiliyor.

4G, mobil geniş bant ile yüksek hızda veri alışverişi yapmamıza olanak tanıdı. Aynı zamanda yüksek çözünürlüklü video transferi, 3D oyun uygulamaları ve görüntülü konuşma gibi özellikleri de bulunuyordu. 5G teknolojisinin özellikleri sayesinde veri transferi hızı farklı bir boyuta taşındı. Sanal gerçeklik uygulamalarından ulaşım ve lojistik gibi sektörlere kadar pek çok alanda yeni kapılar açılmış oldu.

4.5G ile 5G arasındaki farklar; hız, gecikme süresi ve kapasite şeklinde sıralanabilir. 5G kullanımı, 4.5G’den yaklaşık 10 kat daha hızlı olabiliyor. Önceki nesillerde 100 megabit civarında olan internet hızı, 5G teknolojisi ile 1000 megabitin üzerine çıkabiliyor. Bu sayede HD kalitedeki bir filmi saniyeler içerisinde indirmek mümkün oluyor.

5G’nin kullanım alanları nelerdir?

5G, teknoloji dünyası için son derece mühim bir basamak. Söz konusu altyapı ile pek çok teknoloji desteklenebiliyor. Son dönemlerde popüler hâle gelen VR ve IoT teknolojileri ile Metaverse gibi uygulamaların 5G ile ivme kazanması bekleniyor.

5g fintech

5G teknolojisinin yaygınlaşması ve gündelik yaşama entegre edilmesi ile kullanım alanının daha da genişlemesi bekleniyor. Uzmanlar, söz konusu altyapının üretim süreçlerine esneklik, verimlilik ve güvenlik katacağına dair görüşlerini paylaşıyor. Bu sayede yeni nesil akıllı fabrika modellerinin yaratılması da mümkün olacak.

5G’de kullanılan teknolojiler nelerdir?

5G’nin hız ve gecikme iyileştirmelerine ilişkin pek çok çalışma yapıldı. Bu aşamada bir dizi bağımsız teknolojiden yararlanıldığı biliniyor. 5G’de kullanılan teknolojilerden bazıları şunlardır:

  • Millimeter Wave (mmWave) 
  • Küçük Hücre Düğümleri (Small Cells)
  • Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri (Massive MIMO) 
  • Beamforming Teknolojisi

5G altyapısının modeli 4G’den epey farklı bir hâle getirildi. Örneğin 5G, anten direkler yerine yaklaşık 250 metre aralıklarla şehre dağılan baz istasyonlarından güç alıyor. Ayrıca 5G baz istasyonları 4G’ye göre daha az güç kaynağına gereksinim duyuyor. Bu sayede dağıtım direklerinin binalara bağlanması daha kolay olabilecek.

Daha hızlı ve güvenli deneyim sunan 5G teknolojisi hangi ülkelerde kullanılıyor?

5G teknolojisinin dünyada ilk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanıldığı biliniyor. Asya bölgesinde ise batıdan daha hızlı bir ilerleme söz konusu. Çin, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler 5G kullanan ülkeler arasında lider konumda.

Avrupa ülkeleri, 2020 itibarıyla dijital dönüşümün önemli bir bileşeni ve yeni nesil inovasyonun itici gücü olan 5G teknolojisine geçiş yaptı. Başta Almanya, İspanya ve İtalya olmak üzere toplamda 18 Avrupa ülkesinde 5G kullanılıyor. Türkiye, 5G teknolojisi ile henüz tam olarak tanışmış değil. Tabii altyapı çalışmalarının hâlâ devam ettiği biliniyor. 2022 yılında pilot bölge olarak seçilen İstanbul Havalimanı’nda 5G teknolojisi ilk kez hizmete sunuldu. Böylelikle 5G teknolojisi Türkiye’de ilk kez test amaçlı olarak kullanıma açılmış oldu.

5G’nin finansal hayata etkisi teknolojinin sunduğu hızlı ve güvenli hizmetler nelerdir?

Tüm dünyayı etkisi alan COVID-19 pandemisi, başta dijital bankacılık olmak üzere finansal hayatı bütünüyle değiştirdi. Yeni nesil mobil iletişim hizmeti 5G’nin finans kuruluşlarının dijital dönüşüm sürecini hızlandırmasına katkı sağlaması bekleniyor. Üstelik daha iyi bir müşteri deneyimi sunmaları da mümkün olacak.

5G teknolojisinin küresel ölçekte uygulanması ile ilgili yüksek beklentiler mevcut. Tam dağıtımın biraz zaman alacağı tahmin edilse de 5G’nin bankacılık uygulamaları da dâhil olmak üzere sosyal ve ticari etkileşimleri doğrudan etkileyeceğini söylemek mümkün. Hızlı mobil ödeme seçenekleri, işlemlerde düşük gecikme süresi ve tüketici dostu hizmetler şimdiden finans dünyasının gündeminde.

Bankaların müşterisi ol!

Herkes için kolay ve hızlı ödeme: 5G ve dijital cüzdanlar

Günümüzde pek çok tüketici, alışveriş için fiziksel mağazalar yerine e-ticaret platformlarını tercih ediyor. Hâl böyle olunca taksitli alışverişler ile mobil ve temassız ödemelerde ciddi bir yükseliş söz konusu. Geleneksel ödeme yöntemlerinin yerini alan dijital cüzdanlar, 2021 yılında küresel e-ticaret işlem değerinin %48’ini oluşturdu. Dolayısıyla 5G teknolojisi, herkes için kolay ve hızlı ödeme imkânı sunan dijital cüzdanların kullanımını ve sektörel büyümeyi destekleyecek.

Erişilebilir finansal hizmetler için mobil bankacılıkta 5G

Dijital bankacılık işlemleri, her geçen gün yenilenerek kapsamı genişliyor. 5G teknolojilerinin finansal hizmetlere entegre edilmesiyle son kullanıcılara daha iyi bir hizmet sunulması ve müşterilerin dilediği yerde ve zamanda işlem yapabilmeleri mümkün hâle gelecek. Hâlihazırda pek çok kuruluş basit online işlemler için sanal asistanlardan yararlanıyor. 5G’nin özellikleri ve avantajları sayesinde bankacılık işlemleri çok daha çabuk gerçekleşebilecek.

5G ile yapay zekâ destekli yatırım kararları

Yapay zekâ uygulamalarının potansiyeli, ağlarının gücü ile doğru orantılı. Dolayısıyla yenilikçi AI (artificial intelligence) teknolojilerinin geliştirilebilmesi ve kullanılabilmesi için 5G teknolojilerinin desteği gerekiyor. Yapay zekâ destekli yatırım uygulamaları, yatırım örüntülerini, piyasa koşullarını ve ilgili verileri izleyebiliyor ve analiz edebiliyor. Bu sistemler, piyasa trendlerini öğrenerek yatırımcılara, fon yöneticilerine ve müşterilere yatırım tavsiyeleri verebiliyor. Finans sektörünün geleceğinde bu tür uygulamalara daha sık rastlayacağız.

5G ile hayatımıza giren yenilikler Fintech’i nasıl etkileyecek?

Fintech teknolojisi; daha hızlı, kolay, erişilebilir ve düşük maliyetli çözümler sunmayı amaçlar. Benzer işlevler gören 5G’nin gücüyle fintech inovasyonunu artırmak mümkün olacak. Örneğin 5G’nin avantajları arasında değerlendirilen hız konusunu ele alalım. Bu teknoloji, bilgileri insan beyninin gerçekliği işlemesinden daha hızı aktarabiliyor. Dolayısıyla özellikle ödeme alanında bu yeni teknolojinin kesinlikle kullanılacağı öngörülüyor.

5G’nin fintech teknolojisinin karşı karşıya olduğu sorunları çözebileceğini söylemek mümkün. Örneğin banka hesabı olmayan nüfusun yüksek bir yüzdesinin bulunduğu uzak bölgelere 5G destekli yüksek internetin tanıtılması gibi fırsatlar ile fintech yenilikleri birleştiğinde küresel ekonomide topyekûn bir değişim söz konusu olabilir. Yüksek hızlı, gerçek zamanlı kullanıcı deneyimine mobil cihazlar üzerinden erişmek mümkün olunca finansal kurumların fiziksel varlığına olan ihtiyaç ortadan kalkabilir.

Fintech ve 5G: Veri güvenliğindeki yenilikler nelerdir?

5G kullanan şirketler, tüketicilerini korumak adına daha iyi güvenlik önlemleri geliştirebiliyor. 5G ile 20 gigabit kadar hızlı ağ indirmeleri mümkün oluyor. Bugün çoğu geniş bant, sabit hatlar ve fiber optik üzerinden sağlanıyor; ancak 5G, bu muazzam veri hacminin mobil ağ üzerinden taşınmasını sağlayacak. Ayrıca bu teknoloji makinelerin veri paylaşımı yeteneğini de hızlandıracak. Böylelikle bir kentsel alandaki her cihaz ağa bağlanabilecek.

Son derece düşük gecikme değerleri sayesinde makineler otonom sürüşten hisse senedi alım satımına kadar işlemleri doğru bir şekilde yürütebilir. 5G'nin hızı, e-ticaret oyuncularının, tüketici teknolojisi şirketlerinin, fintech'lerin ve sanal bankaların, birçok yerleşik bankayı alt edecek göz kamaştırıcı bir dizi hizmet sunmasını sağlayacaktır.

Fintech ve 5G bir araya geldiğinde firmaların müşteriyi rahatsız etmeden uygulamalarını gerçek zamanlı olarak güncellemesi ve iyileştirmeler yapması mümkün olacak. Bunun yanı sıra 5G, bir mobil kullanıcının kimliğini doğrulamak için çok modlu biyometrik güvenlik prosedürlerinin kullanımını da destekleyecek. 5G’nin kişiselleştirilmiş dijital bankacılık deneyimi için bir katalizör olacağı ve bağlı cihazlarla üretkenliği artıracağı öngörülüyor. Bu durum, fintech gelişimine katkı sağlayarak endüstride yeniliklere yol açabilir. Böylece dijital ödeme seçeneğinin benimsenmesi hızlanacak ve daha fazla tüketicinin ödeme yapma şeklini yeniden gözden geçirmesi mümkün olacaktır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

4 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?