hangikredi.com

Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.05.2024 Güncelleme Tarihi: 31.05.2024

Motorlu araç kullanacak herkesin sürücü belgesine sahip olması önemli bir zorunluluktur.

Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?
Sürücü belgesi almak için bazı eğitimleri tamamlamanız ve sınavları başarıyla geçmeniz gerekir. Bunlar sizin ehliyet almak için uygun olduğunuzu gösterir. Tüm süreçten önce ise bir sürücü kursuna kaydolmanız gerekir. Bu kursun, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmasına dikkat etmelisiniz.

Sürücü belgesi almaya hak kazandığınızda ehliyet başvurusu yapabilirsiniz. Ehliyet almak için gerekli şartları taşımanız, talep edilen belgeleri eksiksiz iletmeniz ve harçları ödemeniz çok önemlidir. Bu sayede ehliyet alma sürecini en kısa süre içinde tamamlayabilirsiniz. Başvuru yaparken gerekli belgeler, ödemeniz gereken harç tutarı, yerine getirmeniz gereken şartlar gibi detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Ehliyet almak için başvuru adımları nelerdir?

Ehliyet başvurusu nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak eden pek çok kişi vardır. Bu süreç size zor ve karmaşık görünüyorsa, aşağıdaki adımları takip ederek başvurunuzu kolayca tamamlayabilirsiniz:

  • Öncelikle almak istediğiniz ehliyet sınıfını seçmelisiniz. Motorlu araçların ehliyet sınıfları değişiklik gösterir. Sürücü belgesi sınıfları şu şekildedir:

o Otomobil ve Kamyonet: B, BE

o Motosiklet: M, A1, A2, A

o Otobüs ve Minibüs: D1, D1E, D, DE

o Kamyon ve Tır: C1, C1E, C, CE

o Traktör: F

o İş Makinesi: G

  • Ardından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir sürücü kursuna kaydolmalısınız. Sürücü kursuna kaybolmak için gerekli belgeler şunlardır:

o Sağlık raporu

o Biyometrik fotoğraf

o Kan grubu kartı

o Adli sicil kartı

o Evli kişiler için evlilik cüzdanı

  • Kursa kayıt olduktan sonra eğitim süreci başlar. Eğitim bittikten sonra yazılı sınava girmeniz ve bu sınavdan en az 70 puan almanız gerekir. Sürücü kursunda yazılı sınava girmek için 4 hakkınız bulunur. Yani sınavı geçemezseniz, ücreti yeniden ödeyerek sınava tekrar girebilirsiniz. Sınavda başarılı olmanız durumunda ise direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız.
  • Yazılı sınavı geçtikten sonra direksiyon eğitimleri başlar. Direksiyon sınavına hazırlık sağlayan bu eğitimler pratik kazandırır. Daha sonra sınava girerek testi geçmeniz durumunda ehliyetinizi almak için başvuru yapabilirsiniz. Eğer direksiyon sınavını geçemezseniz, kalan 3 hakkınızı değerlendirebilirsiniz.
  • Ehliyet sınavını geçtikten sonra sürücü kursundan sertifikanızı alabilirsiniz.
  • Sürücü belgesini alabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurmanız gerekir.

Ehliyet başvurusu nereden yapılır diye merak ediyorsanız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesini veya ALO 199 hattını kullanabilirsiniz. Bu şekilde sürücü belgesi randevusu alabilir, evraklarınızı teslim ettikten sonra ehliyetinizin size ulaşma süresini bekleyebilirsiniz.

Siz de kendi aracınızı satın almak için taşıt kredilerine göz atın!

Ehliyet alma şartları nelerdir?

Ehliyet sahibi olabilmek için gerekli şartları yerine getirmeniz önemlidir. Bu şartlar, sürücü belgesi almaya uygun olup olmadığınızı belirler. Ehliyet başvurusu için gerekenler arasında şu koşullar sayılabilir:

  • Ehliyet almak için yaş şartı vardır. Farklı ehliyet sınıfları için bu yaş sınırı değişiklik gösterir:

o B sınıfı için en az 18, B1 sınıfı için en az 16

o A1 sınıfı için en az 16, A2 sınıfı için en az 18, A sınıfı için en az 20

o C sınıfı ve CE sınıfı için en az 21

o D1 sınıfı ve D1E sınıfı için en az 21, D ve DE sınıfı için en az 24

o F sınıfı için en az 18

o G sınıfı için en az 18

  • Sürücü belgesi için bir sürücü kursuna kaydolmalı ve gerekli eğitimleri almalısınız. Ardından gireceğiniz yazılı ve direksiyon sınavlarını geçmeniz gerekir.
  • Ehliyet sahibi olabilmek için sürücü olmanıza engel teşkil eden bir sağlık probleminiz olmadığını gösteren sağlık raporu almanız gerekir.
  • Sürücü belgesi almak için bazı suçlardan hüküm giymemiş olmak gerekir. Bu yüzden adli sicil kaydınız kontrol edilir.
  • Geçerli bir kimlik belgesi ve biyometrik fotoğraf iletmek, sürücü belgesi alma şartları arasındadır.
  • Ehliyet almak için gerekli ücretleri ödemeniz gerekir. Bunlar sınav ücretleri, sürücü kursu ücretleri gibi maliyetleri kapsar.

Ehliyet almak için gerekli belgeler nelerdir?

Sürücü belgesi alabilmek için bazı gerekli belgeleri hazırlamanız önemlidir. Bu belgeler sizin sürücü belgesi almaya uygun olup olmadığınızı gösterir. Ehliyet başvurusu için gerekli belgeler arasında şunlar yer alır:

  • Nüfus cüzdanı, kimlik veya pasaport gibi geçerli bir kimlik belgesi
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Aile hekimi veya resmi bir sağlık kuruluşundan alınmış sağlık raporu
  • Adli sicil belgesi
  • Kan grubunu gösteren belge veya kimlik (Bu bilgi genellikle sağlık raporunda yazar.)
  • En az ilkokul mezunu olduğunuzu gösteren belge
  • Sürücü kursuna katıldığınızı ve gerekli eğitimleri tamamlayıp sınavları başarıyla geçtiğinizi gösteren belge
  • Ehliyet başvuru ücreti ve diğer harçları ödediğinizi gösteren makbuz

Ehliyet fiyatları 2024

Ehliyet başvuru fiyatları her yıl güncellenir. Bununla birlikte ehliyet sınıflarına göre harç ücretleri de değişiklik gösterir. İlk defa sürücü belgesi alacaksanız, 2024 yılında ödemeniz gereken ehliyet başvurusu ücreti tablosu aşağıda verilmiştir:

A, A1, A2, F Sınıfları B Sınıfı B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfları

1.308,40₺ harç ücreti

3.945,40₺ harç ücreti

6.583,50₺ harç ücreti

990₺ değerli kağıt bedeli

990₺ değerli kağıt bedeli

990₺ değerli kağıt bedeli

230₺ vakıf payı

230₺ vakıf payı

230₺ vakıf payı

Toplam 2.528,40₺

Toplam 5.165,40₺

Toplam 7.803,50₺

Bu ücretler sürücü belgesi almak için alacağınız eğitimleri kapsamaz. Sürücü kurslarının fiyatları değişiklik gösterir. Alacağınız eğitimler için ödemeniz gereken tutarı sürücü kurslarını araştırarak öğrenebilir ve bütçenize uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Ehliyet ne kadar sürede alınır?

Ehliyet başvurusu, kurs, direksiyon dersleri, sınavların sonuçlanması ve belgelerin teslim alınması süreci, ehliyet almak için geçen süreyi kapsar. Bu süre, ehliyet sahibi olmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı sürücü kurslarında teorik ders yaklaşık 15 gün sürer ve sonrasındaki 1 ay içinde de direksiyon eğitimleri verilir. Eğitimler bittikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği sınav tarihlerinde sınava girmeniz gerekir. Ehliyet almaya hak kazanırsanız, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden randevu alarak başvuru belgelerinizi iletebilirsiniz.

Yani ehliyet alma süresi 1 ila 3 ay arası değişiklik gösterebilir. Süreçte herhangi bir aksama olmazsa, ortalama 45 gün içinde ehliyetinizi alabilirsiniz. Ancak sınavlarda başarılı olamama durumunuzda yeniden sınava girmeniz gerekirse bu süreç uzayabilir. Eğer randevunuzu geç alırsanız da sürücü belgenizin size ulaşması daha geç olur. Ayrıca en kısa zamanda sürücü belgesi almak için ehliyet başvurusu belgeleri eksiksiz ve doğru olmalıdır. Bu belgelerde herhangi bir hata veya eksik olursa, sürecin uzamasına neden olabilir.

Ehliyet alarak trafiğe çıkmak istiyorsanız, yukarıda anlatılan tüm adımları atmalı ve süreçleri geçmelisiniz. Ehliyet başvurusu yaparak eğitimleri almalı, sınavları geçmeli, ödemeleri yapmalı ve randevu almalısınız. Ayrıca en kısa zamanda ehliyet sahibi olabilmek için gerekli derslere gitmeyi ve direksiyon eğitimlerine katılmayı da ihmal etmemelisiniz. Trafikte dikkatli ve güvenilir bir sürücü olmak için teorik ve pratik derslere önem vermelisiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir? 13.12.2024

    E-Devlet ile İkametgah Nasıl Değiştirilir?

  • Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 10.12.2024

    Tanışma Faizi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

  • Borsada Devre Kesici Nedir? 9.12.2024

    Borsada Devre Kesici Nedir?

  • Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü? 29.11.2024

    Kredi Kartı Gelmeden Kullanmak Mümkün mü?