-
Girilen Tutar için KDV Hesaplama Sonucu
- Tutar: 1.000 TL
- KDV Tutarı: 100 TL
- KDV Tutar: 1.100 TL
Katma Değer Vergisi (KDV) %1, %8, %18 hesaplama aracımız ile hızlıca hesaplamanızı yapın.
Girilen Tutar için KDV Hesaplama Sonucu
Katma Değer Vergisi (KDV) %1, %8, %18 hesaplama aracımız ile hızlıca hesaplamanızı yapın.
Açılımı Katma Değer Vergisi olan KDV, üretilen malların ya da hizmetlerin teslimleri sırasında, mal ya da hizmeti sağlayan kişilerin ödemek durumunda olduğu fakat hizmeti alana yüklenen vergi sistemlerinden biri. Devlet tarafından zorunlu tutulan KDV’ler dünyanın her yerinde farklı oranlarda uygulanabiliyor. Harcamalar sonucunda alınmakta olan KDV’ler yapılan harcamadan alınan vergi masrafını ifade eder. Bazı ülkelerde verginin alınma yöntemi değişse de genelde alınacak olan ürün ya da hizmetin içine dahil edilerek peşin olarak alınır ve faturalarda belli edilmesi zorunlu.
Aşağıda hangi ürünler için ne kadar KDV uygulandığını detaylı bir şekilde görebilirsiniz:
KDV beyannamesi yapılmadan vergilendirme sisteminin uygulanması mümkün değil. Katma Değer Vergisi Beyannamesi Formu’nun doldurulması ile ile beyanname oluşturulabilir. Vergi daire, il ve ilçenin belirlenmesinin ardından gerekli detaylar yazılarak beyanname son haline getirilir. Beyannamenin geçerli olması için mavi ya da siyah tükenmez kalemle doldurulması zorunlu.
Son yapılan düzenlemeler neticesinde KDV beyannamesinin e-beyanname olarak düzenlenmesi de mümkün. aşağıdaki adımları izleyerek e-beyanname hazırlayabilirsiniz:
KDV oranları yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olacak şekilde farklı uygulamalara sahip. Hesaplama yöntemi oldukça kolay olan KDV hesaplaması yaparken hizmetler ve ürünler üzerinden hangi oranda vergi uygulanacağını bilmeniz gerekiyor. Sektörlerin büyük çoğunluğunda, ekstra bir durum yoksa yüzde 18 üzerinden işlem gördüğünü söylemekte fayda var. Ödeyeceğiniz net tutarı 18 ile çarpıp 100’e bölerek KDV miktarını öğrenebilirsiniz. Bu aşamada KDV hesaplaması yaparken dahil ve hariç hesaplamaya dikkat etmenizde fayda var.
Ödemelerinizi yaparken ya da bir ürün hizmeti alırken KDV direkt olarak hesabın içinde dahil olabilir. Bunun üzerinden ne kadar KDV ödediğinizi ya da ödeyeceğinizi görmek için için belli bir formül üzerinden hesaplama yapmanız mümkün. Böylece ödediğiniz vergileri daha iyi kontrol edebilirsiniz. KDV dahil hesaplaması ile ürünlerin ya da hizmetlerin toplamda hangi tutara denk geldiğini bulabilirsiniz.
Bunun için en basit formül “Ürünün KDV haricindeki ürün fiyatı x (1+KDV oranı) olarak karşımıza çıkıyor. 1+KDV oranı her ne kadar anlamlı gelmese de bu tamamen matematiksel işlemlerden kaynaklanmakta ve formülün içinde değişmez şekilde yer almakta. Örnek vermek gerekirse, ürünün 1.000 TL ve KDV oranının da yüzde 18 olduğunu düşünürsek 1.000x0,18’den sonuç 1.180 çıkıyor.
Bir malın ya da hizmetin KDV dahil edilmemiş tutarını bulmak için belli bir formülü izleyebilirsiniz. KDV hariç tutarın hesaplamasını yapmak için bölme işlemini kullanabilirsiniz. Ürünün KDV dahilindeki ürün fiyatı / (1+KDV) ile sonucu bulabilirsiniz.
KDV hariç hesaplaması genelde şirketlerin ya da büyük mal alıp satan kurum ve kuruluşların merak ettiği bir yöntem oluyor. Vergi dışında kalan tutarlar üzerinden masraflarını görmek isteyenler için aşağıdaki örnekle hesaplama yapmak mümkün.
1.000 TL tutar ve yüzde 18 KDV ile aşağıda KDV’li fiyatı bulabilirsiniz.
KDV hariç hesaplama yaparken de hangi yüzde üzerinden vergilendirme yapıldığına dikkat etmenizde fayda var. Eğer aldığınız ürün ya da hizmet genelde kullanılan yüzde 18’den daha farklı bir tutar ise hesaplamanız doğru çıkmayabilir.
KDV hesaplaması yaparken çok büyük küsuratlarla karşılaşmak mümkün. Fakat bunların yansımalarını fiş üzerinde ya da faturada görmek mümkün değil. KDV hesaplaması yuvarlak farkı neticesinde net bir rakam elde edilebiliyor. Ekonomik hesaplamalara genel olarak bakıldığında virgülden sonra sadece iki basamak kullanılır.
Genelde kolay olduğu için bu yöntemin kullanıldığı düşünülse de aslında para birimlerinde virgülden sonraki 3.basamağın sistemin içerisinde yer almamasından kaynaklı bu durum söz konusu. Aşağıdaki maddelerde virgülden sonraki 3.basamağın yuvarlama kurallarını görebilirsiniz:
1.06.2023
Borsada aktif rol oynayan birçok menkul kıymet, emtia ve opsiyon vardır; her bir araç, kendi özellikleri doğrultusunda değerlendirilir. Borsa ekosistemine dâhil olan bu unsurlar, varlık ya da sermaye aracı olarak çalışır. Bunlardan biri olan varant, menkul kıymet niteliği taşısa da sermaye aracı grubunda değerlendirilir. Menkul kıymet statüsünde işlem görerek yatırımcısına alım ve satım hakkı verir. Kullanışlı bir emtia olsa da birtakım riskler taşıdığı için alım sürecinde detaylı bir analiz gerektirir.
31.05.2023
0 Yorum
Emeklilik kampanyaları kapsamında bankalar müşterilerine 10000 liraya varan nakit ve promosyon imkânı sunuyor. Bankaların emekli promosyon ve kampanyalarını karşılaştırarak en avantajlısına hemen başvurabileceğinizi biliyor muydunuz?
30.05.2023
0 Yorum
3 Haziran HangiKredi Ümraniyespor – Giresunspor maçına 50 Bilet HangiKredi’den hediye! Kazanan takipçilerimiz ile Instagram DM aracılığıyla irtibata geçilecektir.
0 Yorum