Brütten nete maaş hesaplama işlemi, maaşını brüt üzerinden alan çalışanların, aylık olarak ellerine geçecek net tutarı görmelerini sağlayan bir hesaplama.
Brütten nete maaş hesaplama işlemi, maaşını brüt üzerinden alan çalışanların, aylık olarak ellerine geçecek net tutarı görmelerini sağlayan bir hesaplama. Kaynaktan vergi kesimi uygulamasına dayanan brüt maaş ve brütten nete maaş hesaplama konusu ile ilgili tüm detaylara bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
Brüt maaş, çalışanın maaş bordrosunda görünen toplam tutardır. Yani çalışanın kesintiler dahil aldığı ücrettir. İşverenin o çalışan için ödediği bu toplam tutar sigorta, vergi ve diğer tüm kesintileri içerir. Yani brüt maaş çalışanın eline geçen tüm parayı ifade etmez. Çalıştığınız yer ile brüt maaş üzerinden anlaştıysanız brütten nete maaş hesaplaması yaparak elinize geçecek net tutarı öğrenebilirsiniz.
Net maaş, adından da anlaşılacağı üzere elinize geçen net tutarı ifade eder. Eğer iş yerinizle brüt maaş üzerinden anlaştıysanız tüm kesintiler yapıldıktan sonra elinize geçecek maaş net maaştır. Brüt maaştan şu kesintiler yapılmaktadır:
Çalışanın, yılda elde ettiği toplam gelir üzerinden devlet gelir vergisi alır. Kesilecek gelir vergisi, çalışanın yıllık kazancına göre farklı oranlarda alır. Yani çalışan, yıllık gelirine göre farklı gelir vergisi dilimine dahil olur. Vergi dilimi, çalışandan kesilecek gelir vergisi oranını belirleyen ve yıllık kazanç toplamının yüzde kaç üzerinden vergiye tabi tutulacağını gösteren tarifedir. Geliriniz arttıkça vergi dilimi de yükselir.
Çalıştığınız kurumla net maaş ya da brüt maaş üzerinden anlaşabilirsiniz. Brüt maaş üzerinden anlaşma yaptığınızda kesintiler nedeniyle her ay elinize geçen net maaş tutarı farklılık gösterecektir. Net maaş üzerinden anlaşma yaptığınızda ise elinize geçecek net tutar her ay aynı olacaktır. Brüt maaş üzerinden kesintiler olsa da elinize geçen net tutarı artı yönde etkileyen bir etmen var: Asgari Geçim İndirimi (AGİ).
GELİRİNİZE GÖRE NE KADAR KREDİ ÇEKEBİLECEĞİNİZİ HESAPLAYIN
Asgari Geçim İndirimi yani AGİ, devletin çalışanı ve bakmakla yükümlü olduğu (eş, çocuklar) kişilere göre çalışana ödediği vergi iadesidir. Pek çoğunuzun hatırlayacağı üzere önceleri tüm yıl yapılan alışverişlerin fişleri biriktiriliyor ve sene sonunda tutarları toplanarak vergi iadesi alınıyordu. Daha sonra kaynaktan kesilen vergi gibi iadesi de AGİ adıyla kaynaktan çalışana ödenmeye başladı. Brüt maaşınız üzerinden vergi kesintileri yapıldıktan sonra yıllık brüt tutar üzerinden aşağıdaki oranlara göre Asgari Geçim İndirimi iadesi yapılır:
Brütten nete maaş hesaplama işlemi SGK primi, gelir vergisi, damga vergisi, işsizlik sigortası, asgari geçim indirimi, medeni durum, eşin çalışma durumu ve çocuk sayısı gibi etmenlere göre değişiklik gösterir.
Brüt Maaş = Net maaş + SGK işçi primi + işsizlik primi + gelir vergisi + damga vergisi
Bu formül dikkate alındığında elinize geçecek net maaşı bulabilmek için brüt tutar üzerinden SGK işçi primi, işsizlik primi, gelir vergisi ve damga vergisi tutarını çıkarmanız yeterli. Bu işlem sonrasında elde ettiğiniz sonuç net maaşınızdır. Bu tutar üzerine AGİ’yi eklediğinizde o ay elinize geçecek net tutara ulaşabilirsiniz. Bu işlemleri tek tek yapmak yerine online brütten nete maaş hesaplama işlemi yaparak kolayca net maaşınızı öğrenebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.