Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Anlama Geliyor?

Emre Alkin

Yayımlama Tarihi: 16.07.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Merkez Bankası'nın eldeki şartlar dahilinde faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğini sanıyorum her mecrada defaatle ifade etmiştim.

Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Anlama Geliyor?
Böyle bir durumda TCMB'nin basın açıklaması dikkat çekiyor elbette.

TCMB  basın açıklaması metnine göz attığımızda ilk olarak göze çarpan detay, enflasyon yaz aylarında dalgalanacağına dair öngörü idi. Bu demektir ki Eylül ayındaki toplantıya kadar faizlerde herhangi bir düşüşün gerçekleşmesi mümkün değil. Çünkü Temmuz enflasyonu Ağustos'ta, Ağustos enflasyonu da Eylül'de açıklanacak. Eğer yaz boyunca enflasyon yüksek seviyelerde devam ederse, Eylül ayındaki toplantıda da faizlerin düşürülmesi mümkün olmayabilir.

Merkez Bankası yönetiminin yıl bitmeden bir indirim yapmaya hevesli olduğunu biliyoruz, ancak yükseltmek mecburiyetinde kalacağı bir durum da yaşanabilir.

"Enflasyonda belirgin bir düşüş sağlanana kadar güçlü duruş devam edecek, faizler enflasyonun üzerinde seyredecek" şeklinde özetleyebileceğim iki paragrafın bir nebze de olsa piyasa aktörlerini yatıştırdığını söyleyebilirim. Dolar/TL'deki gevşeme de bunun göstergesi oldu. 

Cari Denge

"Cari Denge bundan sonraki aylarda pozitif seyredebilir" cümlesi beni düşündürdü açıkçası. Türkiye'nin büyürken cari açık vermek gibi bir yapısallığı mevcutken, böyle bir öngörüde bulunmak 3. ve 4. çeyreklerde büyümenin düşünüldüğü kadar yüksek olmayacağını gösteriyor. Zaten ben de IMF'nin %6'dan daha yüksek olan öngörüsüne en başından beri katılmadığımı, bu yılı % 4-5 civarında bir büyümeyle kapayacağımızı düşünüyorum. Daha önceki sosyal medya paylaşımlarında bunu ifade etmiştim. 

İç Talep Dış Talep Dengesi

Metnin diğer paragraflarında iç talebin alınan önlemlerle zayıf seyrettiği, dış talebin güçlü olduğu ancak ithal ürünler ile farklı fiyatlama davranışları sebebiyle enflasyondaki dalgalanmanın devam edeceğini ifade eden cümleler vardı. Bunlar zaten herkesin malumu. 

Özetle, hem dış politikadaki sakinleşme hem de piyasa aktörlerini rahatlatan açıklamalar üst üste gelince, döviz kurlarındaki dirençleri kırma hevesi azaldı gibi duruyor. Elbette burada takip etmemiz gereken mesele, DTH'ların seyri ve Merkez Bankası Rezervlerindeki gelişmeler. İç siyasetteki ani hareketlenmelerin her zaman mümkün olabileceğini de unutmamak gerektiğini düşünüyorum.

Dolayısıyla döviz kurlarındaki gevşemelerin bir süre daha fırsat olarak değerlendirilebileceğini söylemem falcılık olmaz.

Bayramınızı kutlarken, huzur ve iyi bir dinlenme diliyorum.

Emre Alkin'e ait diğer yazıları okumak için;

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin, Saint Michel Fransız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamlamıştır. 1996 yılında Doktorasını yine aynı üniversitede tamamlayarak 1997'de “doçent”, 2002 yılında ise “profesör” unvanı almıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

3 Oy

-

3,67 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • İnşaat Maliyetleri ve Konut Fiyatları İlişkisi 17.05.2024

    İnşaat Maliyetleri ve Konut Fiyatları İlişkisi

  • Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır? 17.05.2024

    Stajyer Ehliyet Nedir? Süresi Ne Kadardır?

  • Big Mac Endeksi Nedir? 17.05.2024

    Big Mac Endeksi Nedir?

  • Zaman Damgası Nedir, Nerelerde Kullanılır? 14.05.2024

    Zaman Damgası Nedir, Nerelerde Kullanılır?