Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kira Kredisi Nedir? Nasıl Başvurulur?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.06.2023 Güncelleme Tarihi: 7.06.2023

Kira kredisi, gayrimenkulün 1 senelik icar bedelini peşin ödemek isteyen bireylerin başvurduğu bir yöntemdir.

Kira Kredisi Nedir? Nasıl Başvurulur?
Söz konusu kredi sağlandığında başvuru yapılan banka, 1 senelik kira bedelini mülk sahibine peşin olarak öder. Kira kredisi alan birey ise 12 ay vade ile ödemeleri doğrudan bankaya yatırır.

Kira kredisi nedir?

Ev kiralama sürecinde gayrimenkul sahibi ve kiracı arasında her iki tarafın da haklarını koruma altına alan bir sözleşme imzalanır. Söz konusu kontratta kira ödemeleriyle ilgili özel maddeler bulunur. Bu sözleşmede kiranın aylık veya 1 senelik olmak üzere farklı şekillerde ödenebileceği belirtilir. İki taraf arasında yapılan anlaşmaya göre ilgili tutar 1 senelik olarak peşin ödenebilir.

Gayrimenkullere 1 senelik peşin kira ödemek hem mülk sahibi hem de kiracı için avantajlı bir durumdur. Ev sahipleri için kira bedelini her ay düzenli olarak tahsil etmek önemlidir. Peşin ödeme sayesinde mülk sahibi kira bedelini tahsil edip edemeyeceği konusunda herhangi bir sorun yaşamaz. Bu durumun kiracılar için de olumlu yönleri vardır. Ev sahibi uygun bulursa peşin kira ödemelerinde indirim yapabilir. Böyle bir durumda kira kredisi konusu gündeme gelir.

Gayrimenkulün yıllık aidat bedeli ve mülk danışmanlığı gibi ücretler de eşit taksitler hâlinde ödenen bu kredi kapsamına alınabilir. Siz de bankaya kredi başvurusunda bulunarak konut veya iş yeri için toplu kira ödemesi yapabilirsiniz.

kira kredisi

Kira ödemelerinde yardımcı krediye başvuru şartları nelerdir?

Konut ve iş yeri kiralama sürecinde peşin kira ödemesi için bankalara başvuru yapılabilir. Kira kredisi başvuru işlemleri sırasında kişinin belirli şartları yerine getirmesi gerekir. Bankalar, konut kredisi aşamalarıyla benzer bir şekilde bu başvuruda da öncelikle kişinin ödeme gücünü dikkate alır. Söz konusu krediye başvuru şartları ise aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Kira kredisi başvuru şartları
Ödeme gücü Kredi almak isteyen kişi, yeterli ödeme gücü olması hâlinde ilgili bankaya başvuru yapabilir.
Kredi notu Başvuru yapan kişinin kredi notunun bankanın şartlarına bağlı olarak yeterli düzeyde olması gerekir.
Kira kontratı Kredi başvurusu için gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında imzalanan sözleşme bankaya ibraz edilmelidir.
Yaş Başvuru yapabilmek için 18 yaşından büyük olma şartı aranır.

Bankalar, kira kontratında belirtilen tutara göre kredi imkânı sağlar. Bu noktada kişinin gelir düzeyi önem arz eder. Banka, kişinin gelir düzeyi ile kredinin aylık taksit miktarını göz önünde bulundurarak işlem yapar.

Kira kredisine kimler başvurabilir?

Kira kredisine, gayrimenkule aylık yerine toplu bir şekilde ödeme yapmak isteyen bireyler başvuruda bulunabilir. Söz konusu kredi, ödeme kolaylığı sağladığı için hem kiracı hem de ev sahibi açısından oldukça avantajlıdır. 18 yaşından büyük ve ödeme gücüne sahip olan herkes, söz konusu krediden yararlanabilir. Konut kredisi için sadece gerçek kişilerin yaptığı başvuru kabul edilmektedir. İş yeri kira kredisine ise gerçek ve tüzel kişiler başvuruda bulunabilir. Şirket adına kiralanan mülkler için de bahsi geçen kredi imkânından faydalanmanız mümkündür.

Güncel konut kredisi faiz oranlarına göz atın!

Kira kredisine nasıl başvurulur?

Kira kredisi almak için öncelikle başvuru yapan bireyin belirlenen şartları sağlaması gerekir. Şartlar, başvuru yapılan bankanın kriterlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Çoğu banka, kredi başvuru işlemi sırasında öncelikle gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında bir sözleşme imzalanmasını talep eder. Bazı bankalar ise kira sözleşmesi imzalanmadan ve mülk sahibi ile anlaşmadan önce kredi başvurusunda bulunulmasını isteyebilir.

Başvuru sırasında gerekli belgeler nelerdir?

Kira kredisine başvuru yapmak için kişilerin talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde bankaya ibraz etmesi gerekir. Bankaya verilen belgelerin gerçeği yansıtması, kredi onayı alabilmek için son derece önemlidir. Kira kredisi için gerekli belgeler ise şu şekilde sıralanır:

  • Kredi talep edilen mülke ait tapu fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı veya pasaport
  • Maaş bordrosu veya gelir belgesi
  • Kira sözleşmesi (bazı bankalar için)

Bankalar, gerekli gördükleri takdirde kredi başvurusu yapan kişiden ek belge talebinde bulunabilir. Ayrıca bazı bankalar kredi onayı için kefil göstermenizi de isteyebilir.

Hangi bankalar kira kredisi verir?

Kira kredisi, pek çok banka tarafından sağlanan bir hizmettir. Kredi notu ve gelir düzeyi gibi hususlar göz önünde bulundurularak sağlanan bu imkân için başvuru yapabileceğiniz bankalar:

  • Ziraat Bankası    
  • Halkbank    
  • Akbank    
  • Denizbank
  • Garanti BBVA    
  • ING Bank    
  • ICBC    
  • QNB Finansbank
  • Şekerbank
  • TEB
  • Türkiye İş Bankası
  • Vakıfbank

Kira kredisi veren bankalar, kendi kriterlerine göre taksitlendirme işlemi yapar. Kira kredisi hesaplama işlemi için bankaların sunduğu faiz oranları ve taksit miktarı gibi hususlar dikkate alınır. Siz de konut veya iş yeri kiralama işlemleri sırasında 1 yıllık peşin ödeme için bankalara kredi başvurusunda bulunabilir, kolay ödeme ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

10 Oy

-

3,9 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • MCC Kodu Nedir? 8.05.2024

    MCC Kodu Nedir?

  • Özkaynak (Özsermaye) Nedir? 6.05.2024

    Özkaynak (Özsermaye) Nedir?

  • A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır? 2.05.2024

    A/B Testi Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır? 30.04.2024

    Sharpe Oranı Nedir? Nasıl Hesaplanır?