Taşıt alımlarında doğan acil nakit ihtiyaçların karşılanmasında bankaların tüketicilere sunduğu taşıt kredisi imkanı birçok tüketici tarafından tercih edilen bir yol.
İçindekiler
Taşıt kredisi ile araba almak sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Fakat bu kredi araba almak isteyen herkese verilmez ve bankalar tarafından konulan bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.
Araç kredisi, motorlu taşıt ihtiyacını karşılamak isteyen hemen herkesin başvurduğu bir yöntemdir. Bankaların belirli şartlar dahilinde sunduğu bu finansal destek, makul taksitlerle geri ödenir. Kredinin şartları ve kullanılabilecek miktar; bankaya, kredi çeken tüketiciye, aracın niteliklerine ve çeşitli detaylara göre değişkenlik gösterir. Araç kasko değeri ve kredi notunun belirleyici unsur olduğu krediyi çekebilmek için banka, bazı belgeler ibraz etmeniz ister.
Araç almak için finansal bir kaynağa ihtiyacınız varsa kredi çekebilirsiniz. Fakat kredi çekebilmek için, bankadan bankaya değişebilen araba kredisi şartlarını karşılayabilmeniz gerekir. Şartları karşılıyorsanız sizden istenen bilgi ve belgeleri banka ile paylaşarak kredinizi kullanır, taksit ödeyerek araç sahibi olursunuz. Bu noktada araç kredilerinde belirli bir kullandırma oranının olduğunu ve araç değerinin tamamını kredi olarak alamayacağınızı unutmamalısınız. Bir miktar peşin paraya ihtiyacınız olabilir.
Araç kredisi, başta otomobil olmak üzere pek çok şahsi ve ticari motorlu taşıtın satın alınması için sunulan bir bankacılık ürünüdür. Bankalar bu ürünü çeşitli isimlerle tüketiciye sunabilmektedir.
Yaygın olarak kullanılan ve başvuru şartları farklılık gösteren taşıt kredileri şunlardır:
Bankaya başvuru yaptığınızda araba kredisi alma şartlarını karşılıyor olup olmadığınıza bakılır. Ön onay almış olsanız bile kesin onay sürecinde de dikkat edilen bazı detaylar vardır ve başvurunuz reddedilebilir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce başvuru şartlarını bilmeniz ve buna göre hareket etmeniz önemlidir. Her banka taşıt kredisi için farklı şartlar sunsa da genellikle şu şartları karşılıyor olmanız beklenir:
Taşıt kredisi sorgulama işlemleri için HangiKredi hesaplama araçlarını kullanabilir, banka tekliflerini karşılaştırabilir ve online araç kredisi başvurusu yapabilirsiniz.
İkinci el taşıt kredisi, sıfır taşıt kredisi ile aynı işlevi gören ve ikinci el araç alımlarında finansal destek olarak kullanılabilen bir bankacılık ürünüdür. Başvuru şartları, kredi kullandırım oranları ve faiz seviyeleri sıfır araç kredisine göre farklılık gösterebilir. İkinci el araçlara kredi verilirken satış fiyatı değil, aracın kasko değer listesindeki güncel piyasa değeri dikkate alınır. Dolayısıyla kullanılan kredi, araca ödenen tüm ücreti karşılamayabilir.
Kredi kullanarak almak istediğiniz ikinci el aracın güncel piyasa değerini, araç kasko değer listesi üzerinden öğrenebilirsiniz.
Satın alınacak aracın yaşı da bu noktada son derece önemlidir. Bankalar, ikinci el araç alımları için kredi verirken aracın yaşına da dikkat eder. Çoğu banka bu detaya karar verirken kredi vade süresi ile araç yaşını toplar. Bankalar genellikle vade ve yaş toplamı 9’a kadar olan araçlar için ikinci el kredisi verir. Örneğin kredi vadesinin 60 ay olduğu bir ikinci el araç kredisinde aracın yaşı en fazla 4 olabilir.
Sıfır ve 2.el araba kredi başvurusu farklı sürece tabi tutulurken diğer araçlar için alınan kredilerin de kendilerine göre bir prosedürü vardır. Taşıt kredisi başvuru süreci, başvuru yapmanızın ardından başlar. Bankaların hemen hepsi internet bankacılığı, mobil uygulama gibi dijital kanallardan kredi başvurusu kabul eder. Yaptığınız ilk başvurunun kabul edilmesi, krediyi alabileceğiniz anlamına gelmez çünkü bu süreçte sadece ön onay verilir.
Başvurunuza ön onay gelmesi hâlinde birtakım belgeleri temin ederek şubeye gitmeniz gerekir. Teslim ettiğiniz evraklar değerlendirmeye alınır ve incelenir. Eğer banka için sorun teşkil eden bir durum yoksa genel müdürlük onayı, yani kesin onay verilir. Söz konusu evraklar hem bankaya hem de tüketici sınıfına göre değişkenlik gösterir. Genellikle şu belgeler istenir:
Özel Sektör Çalışanları | Kamu Çalışanları | Emekliler | Vergi Levhası Sahipleri (Esnaf vb) |
---|---|---|---|
Proforma fatura ya da araç ruhsatı | Proforma fatura ya da araç ruhsatı | Proforma fatura ya da araç ruhsatı | Proforma fatura ya da araç ruhsatı |
İkametgah belgesi | Maaş bordrosu | Emekli aylığı dökümü | Ticaret sicil gazetesi |
Maaş bordrosu | Varsa ek gelir belgesi | Varsa ek gelir belgesi | Güncel vergi levhası |
İş yeri imza sirküsü | Oda kayıt belgesi | ||
Varsa ek gelir belgesi | Bilanço ve gelir tablosu |
Kredi çekerken, taşıt kredisinin ipotekli bir kredi ürünü olduğunu unutmamalısınız. Banka krediyi size tahsis etmeden önce rehin işlemini gerçekleştirir ve satın aldığınız aracın üzerine ipotek koyar. Tüm borcu ödediğiniz takdirde ipotek kaldırılır. İpotek ile birlikte krediye konu olan araç için kasko yapılması da kredi şartı olarak sunulur.
İkinci el ya da sıfır araç kredisine başvuru yaptığınızda bankadan ret cevabı almanız da ihtimaller arasındadır. Başvurunuzun reddedilmesi, hiçbir zaman taşıt kredisi kullanamayacağınız anlamına gelmez. Yaptığınız başvuru, o dönem için geçerli olan şartlar dahilinde değerlendirilir. Zamanla tüm şartları karşılayabilecek duruma gelebilirsiniz. Bir sonraki araç kredisi başvurunuzun onaylanması için aşağıdaki detaylara dikkat etmelisiniz.
Taşıt kredisi kullanarak bir araç satın almak istediğinizde, banka ihtiyacınız olan tüm parayı size kredi olarak veremez. Satın alacağınız aracın ücretinin bir kısmını peşinat olarak sizin ödemeniz gerekir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce peşinat için gerekli parayı hazırlamış olmalısınız.
Taşıt kredilerinde kredilendirme oranı, Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında belirlenmiştir.
Taşıt kredisi güncel vade ve kredilendirme oranlarını bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Araba kredi oranları, ilgili kanunda ve yönetmelikte belirtilen kurumlar tarafından belirlenir. Yetkili kurumlar, gerekli ve uygun gördüğü takdirde kredi kullandırım oranlarını güncelleyerek artırabilir ya da düşürebilir. Bu değişiklik geçici ya da kalıcı olabilir. Taşıt kredisi kullandırım oranını belirleyen kurumlar şunlardır:
Taşıt kredisi borcunuzun taksitlerini belirleyen en önemli unsurlardan biri araba faiz oranlarıdır. Taşıt kredisi faiz oranları bankalar tarafından belirlenir. Krediyi tahsis eden banka, pek çok farklı detayı dikkate alarak bir oran hesaplayabilir. Otomobil kredi faizleri genellikle kredi tutarı ve vade sayısına göre değişkenlik gösterir. Ayrıca sıfır ve ikinci el araba faiz oranları da birbirinden farklı olabilir.
HangiKredi hesaplama araçları ile bankaların taşıt kredisi faiz oranlarını görebilir, ihtiyaç duyduğunuz kredi için ne kadar faiz ödemeniz gerektiğini hesaplayabilirsiniz.
Taşıt kredisi borcunuz, gerekli durumlarda yapılandırılabilir. Borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız gecikmeye ve yasal takibe düşmemek için bankadan yapılandırma talep edebilirsiniz. Bununla birlikte gecikmeye düşmüş borcunuz varsa banka da size bir yapılandırma teklif edebilir. Yapılandırma, borcunu ödemekte zorluk çeken tüketicilere ödeme kolaylığı sağlayan bir uygulamadır.
Taşıt kredisi yapılandırma işlemi gerçekleştiğinde, mevcuttaki toplam borcunuz bir miktar artar. Bunun sebebi bankanın, sağladığı kolaylığa karşı bir miktar faiz almasıdır. Faizin eklenmesinin ardından ortaya çıkan toplam tutar yeniden taksitlendirilir. Taksitlendirme yapılırken genellikle size her ay kaç TL ödeyebileceğiniz sorulur ve yeni bir ödeme planı hazırlanır. Gelirinize göre bir miktar belirleyerek borcunuzu daha rahat ödeyebilirsiniz.
HangiKredi üzerinden kredi tutarı, vade sayısı, ödeme tutarı gibi bilgileri girerek yapılandırma hesaplama işlemi yapabilirsiniz.
Taşıt kredisi borcunuzu ödemediğiniz takdirde bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Öncelikle borcunuzu geciktirdiğiniz her gün sizin için zarar demektir. Çünkü gecikmelere günlük faiz uygulanır ve her geçen gün borcunuz biraz daha artar.
Kredi borcunuzun 1 taksidini geciktirdiğinizde banka sizi genellikle SMS ya da mail yoluyla bilgilendirir ve en kısa sürede ödeme yapmanızı talep eder. Borcun 2. taksidini de geciktirirseniz sizinle tekrar iletişime geçilir ve genellikle banka sizi arayarak bilgi verir. Üst üste 3. taksidi de ödemezseniz hakkınızda yasal takip başlar.
Yasal takip başladıktan sonra da borcunuza faiz işlemeye devam eder ve bir süre sonra banka, borcu bir hukuk bürosuna ya da varlık yönetim şirketine devreder. Bu aşamadan sonra ödemeyi, borcu devralan kuruma yapmanız gerekir. Borcun ödenmeme durumu devam ederse ve eğer çalışıyorsanız ilk olarak maaşınıza haciz gelir.
Aldığınız maaşın en fazla dörtte biri, borç bitene kadar her ay sizin hesabınıza geçmeden önce kesilir. Maaş haczinin mümkün olmadığı durumlarda araba ve ev gibi taşınmaz mallarınıza ya da ikamet adresinize haciz gelir. Eve gelen hacizlerde sadece sizin adınıza olan mal ve eşyalara el konulabilir.
Kredi başvurusu yaptığınızda şartların bir kısmını karşılıyorsanız fakat bazılarını karşılamıyorsanız, banka sizden bir güvence ister ve göstermeniz hâlinde size kredi kullandırır. Güvence olarak kefil gösterilmesi ya da bir malın ipoteği kabul edilebilmektedir.
Kefil olan kişinin de risk teşkil edebilmesinden dolayı bankalar genellikle bir taşınmazın ipotek edilmesini ister. Bu işlem için en uygun yöntemlerden biri taşıt ipoteğidir. Taşıt ipoteği ile sadece araç kredisinden değil, hemen her kredi ürününden faydalanabilirsiniz.
Taşıt ipoteği ile kredi çekmek için ipotek göstereceğiniz aracın değeri, çekeceğiniz kredi tutarının altında olamaz. Bununla birlikte araç sizin adınıza olmalıdır. Başkasının adına olan araçları ipotek göstermenizi bankalar kabul etmez. Ayrıca araç ipoteği çoğu zaman yeterli değildir ve bankalar, düzenli bir gelire sahip olduğunuzu belgelemenizi ister.
Araç ipoteği ile kredi veren bankalardan bazıları şöyle sıralanabilir:
Merhaba Selim, Taşıt kredisi sayfamızdan hesaplama yapabilirsin: https://www.hangikredi.com/kredi/tasit-kredisi
Sayın Abdullah, Kredi kullandırımında tek bir kriter yoktur. KKB puanı, mevcut borç durumu, resmi gelir belgesi vb etmenler durumunuzu etkiler. Bu nedenle online başvuru yaparak bankaların size dönüş yapmalarını bekleyebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.