Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Tapu Harcı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 1.07.2020 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

Tapu harcı ya da bir diğer bilinen adıyla tapu masrafı, bireyin sahip olduğu taşınmaz malların alım satım işlemlerinde en çok kullanılan terimdir.

Tapu Harcı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
Satış işlemini doğrudan etkileyen tapu harcının hesaplanması malların değeri ya da satış ücreti üzerinden hesaplanıyor.

Satış işlemi sırasında tapu harcının ödenmemesi, satın alma işleminin tamamlanmasını engelliyor. Dolayısıyla tapu harcı hakkındaki tüm detayların bilinmesi, bu işlemin sorunsuz ve zaman kaybı yaşatmayacak bir şekilde gerçekleşmesi için çok önemli.

*Bankaların ihtiyaç, konut, taşıt ve kobi kredisi güncel faiz oranlarını görmek ve kredi hesaplama yaparak finansman oluşturmak için sayfamıza göz atın.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı herhangi bir taşınmaz mal satışında zorunlu ödeme olarak görülen masraflardan biridir. Yıllara göre belli oranlar dahilinde hesaplanan tapu harcı, ödemesi zorunlu olan şartlar arasında yer alıyor. Klasik şartlarda tapu harcından muafiyet gibi bir durum söz konusu değil. Bu yüzden özellikle konut alım satım işlemlerinde tapu harcının da göz önünde bulundurularak hareket edilmesi oldukça önemli. Hem alıcıyı hem satıcıyı ilgilendirdiği için iki tarafın da konutun değeri üzerinden kendisine çıkacak masrafı iyi dengelemesi gerekiyor. 

Tapu Harcı İndirimi

5 Mayıs 2018 tarihinden bu yana tapu harcından geçerli belli miktarda indirim uygulanmaktaydı. Bankalar Kurulu’nun almış olduğu karar doğrultusunda binde 40 oranında olan tapu harcı, binde 30, yani yüzde 3’e indirilmişti. Alıcı ve satıcıyı bir nebze olsun rahatlatan bu indirim, 1 Ocak 2020 itibariyle kaldırıldı. 2020 yılının ilk gününden itibaren tapu harcı indirimsiz yani binde 40 (%4) oranında yansıtılıyor. 

Tapu Harcını Alıcı mı Satıcı mı Öder?

Alım satım işlemi yaparken mal sahiplerini en çok şaşırtan durum tapu harcını ödeyen taraflar oluyor. Tapu harcı ödemeleri her iki tarafın da sorumluluğundadır. Yani malını satan kişi de malı satın alan kişi de tapu harcı ödemesini gerçekleştirmek durumunda. Tapu harcı bedeli, tarafların kendi arasında ya da süreç doğrultusunda aksi bir durum kararlaştırılmadığı sürece eşit miktarda alınmaktadır. Bu miktar da satış bedelinin yüzde 2’si olarak hesaplanır. Mesela, satışı yapılacak olan malın değeri tapuya 400 bin TL olarak bildirilmiş ise her iki taraftan da 8.000 TL değerinde tapu harcı bedeli talep edilir. Satış tutarının bildirimi dolar ya da Euro üzerinden yapılmış ise yine aynı para birimi üzerinden aynı oranda tapu harcı ücreti ortaya çıkarılıyor. 

Tapu Harcı Ödemesini Nasıl Yapabilirim?

Tapu harcı miktarının hesaplanmasından sonra ödeme için farklı seçenekler bulunuyor. e-Devletin yapmış olduğu güncellemeler doğrultusunda direkt e-devlet üzerinden ya da Gelir İdaresi Bakanlığı’nın resmi sitesinde yer alan ödeme aşamasından işlemlerin tamamlanması mümkün. Bu iki seçeneğin dışında vergi dairenin ilgili biriminden ya da anlaşmalı bankalar aracılığı ile de tapu harcı ödeme işlemlerini tamamlayabilirsiniz. 

Ayrıca kredi kartı veya banka hesabınız ile tapu/kadastro harcı ve döner sermaye ödemelerini yapabilirsiniz.

Tapu Harcını e-Devlet ile Nasıl Öderim?

e-Devlet resmi işlemlerin gerçekleştirilmesi için pek çok olanak sağlıyor. Hızlı bir şekilde işleme geçmesi ve gereken kontrollerin yapılması için e-Devlet’i tapu harcı ödeme işlemlerinde kullanabilirsiniz. Bunun için belli adımları izlemeniz gerekiyor.

  1. e-Devlet üzerinden giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Tapu Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama” yazarak işlem sayfasını bulabilirsiniz. 
  2. Karşınıza çıkacak olan sayfada “Döner Sermaye Ödeme” başlığını seçin
  3. Elinizdeki belgelerde de bulunan e-Tahsilat Seri Numarası’nı girerek sorgulama yapın
  4. Karşınıza çıkacak olan ödeme sayfasından kredi ya da banka kartı ile ödemenizi gerçekleştirin. 

Tapu Harcı Ödemesi Alan Bankalar Hangileridir?

Tapu harcı ödemesi için Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT haricindeki tüm bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi internet sitesi üzerinden ödemelerin tamamlanması mümkün. Aynı zamanda Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, PTT ve Emlak Katılım Bankasının şubelerinden de ödemeler tamamlanabilir.

Tapu Süreci ve Tapu Harcı Ödeme Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Alım satım aşamalarında tapu süreçlerinin başlaması için ilk aşamada her iki tarafın da mülkün bağlı olduğu tapu müdürlüğünden randevu alması gerekiyor. Gerekli olan belgelerle birlikte alınan randevu üzerine başvuruda bulunulur ve işlemlerin kayda geçmesinin hemen ardından taraflara SMS yoluyla bilgi verilir. Aynı şekilde tapu işlemlerinin son olarak tamamlanacağı zaman ve tapu harcı miktarı belli olduğunda da SMS ile hem alıcı hem de satıcıya SMS gönderilir. Harcın verilen seçenekler üzerinden yatırılmasının ardından, iki tarafın da kimlikleri ile birlikte randevu zamanında tapu müdürlüğünde bulunması ve satış süreçlerinin tamamlanması beklenir. 

Tapu Harcının Düşük Gösterilmesi Nedir?

Gayrimenkul alım satımlarında her iki taraf da ekstra ödemelerden kurtulmak adına malın değerini düşük göstermekte karar kılabilir. Bu durum ilk aşamada çok karlı ve her iki tarafın da anlaşması neticesinde oldukça geçerli yöntemlerden biri olarak görülebilir. Gelirin düşük gösterilmesi her iki tarafın da ödediği tapu harcı bedelini etkilemekte ve satış fiyatı düştükçe bu masraf da azalmakta. Dolayısıyla gayrimenkul fiyatının düşük gösterilmesi, her iki taraf için de avantajlı bir durum haline dönüşüyor. 

Konut kredisi hesaplaması yapmak için HangiKredi'den destek alabilirsiniz!

Tapu Harcının Düşük Gösterilmesinin Riskleri Nelerdir?

Gayrimenkul değerinin, dolayısıyla tapu harcının düşük gösterilmesi ilk bakışta çok avantajlı dursa da işlemlerin devam ettiği süreç ya da sonrası için oldukça risklidir. Kanunen hak ettiği tutarın gösterilmesi gerektiği için tapu işlemleri sırasında da belli araştırmalar yapılmakta ve taraflara sorumluluklar yüklemekte. Tapu harcını düşük göstermenin risklerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  1. Satış bedelinin, genel satış bedeline göre daha aşağıda olduğunun tespit edilmesi durumunda maliye devreye girer. Maliyenin prosedürü neticesinde eksik gösterilen satış değerinin 3 katı tutarında vergi cezası ve usulsüzlük cezası için işlem başlatılır. Bunun sonucunda ortaya çıkan rakam da faizi ile birlikte talep edilir. 
  2. Belediye tarafından, rayiç bedeli üzerinden sattığınız bir gayrimenkul satın alınmak istenebilir. Bu durumda da alıcı, satın alma işlemini gerçekleştirmek için kredi kullanabilir. Yapılan sorgulamalar neticesinde de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından satış miktarı ile çekilen miktarın tutarsızlığı tespit edilebilir. Bu durumda da rayiç bedel üzerinden aldığınız bir gayrimenkulü gerçek değeri üzerinden satmak istediğinizde daha çok vergi ödemeniz gerekecek. 
  3. Hisseli tapuya sahip olan bir mal almak istemeniz durumunda, rakibiniz olan hissedarlar ön alım hakkı ile birlikte, tapuda belirtilen düşük bedel üzerinden alım işlemini gerçekleştirebilir. 
  4. Taksitli satın alma işlemlerinde bir kısmı nakit bir kısmı taksitli ödeme seçeneği bulunmakta. Buna karşın tapuda düşük fiyat üzerinden bildirim yapılmışsa, alıcı kredilerini ödeyemediği durumda tapuda gösterilen düşük fiyat üzerinden hak talep edebilir. Bu yüzden alıcının sizi mağdur etmemesi için tapuda gerçek tutar üzerinden işlem yapılması gerekiyor. 

Tapu Harcı Pişmanlık Dilekçesi Nedir?

Belli nedenlerden dolayı ya da bilgi eksikliğinden kaynaklanan durumlarda gayrimenkulün değeri tapuya düşük ücret üzerinden bildirilebilir. Bunun sonucunda yukarıda da bahsedildiği üzere vergi ve faiz gibi belli cezalar uygulanır. Gelir İdaresi bu durumu fark etmeden önce gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Yani onlardan önce sizin gayrimenkul fiyatını normal bedeline getirmeniz, ceza uygulamasının önüne geçebilir. Tapu harcı pişmanlık dilekçesi de tam bu noktada devreye girer. 

Gelir İdaresi vermiş olduğunuz değerin düşük olduğunu fark edip size ceza uygulamadan pişmanlık dilekçesi vererek gereken işlemlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Dilekçenin işleme konup kabul edilmesinin hemen ardından, beyan edilen tutar ile aradaki farkın tapu harcı bedeli yeniden hesaplanır ve güncel faiz üzerinden ödeme yapmanız beklenir. Pişmanlık dilekçesinin ardından, durumu kendiniz düzeltme çabasında olduğunuz için de eksik tutarın yüzde 25’ine denk gelen vergi ziyaı cezasının ödemesi alınmıyor. 

Tapu Harcı pişmanlık belgesinin verilmesi ve işleme alınabilmesi için Gelir İdaresi’nin durumu tespit etmemiş ve işlem başlatmamış olması gerekiyor. Eğer bu konu üzerinden zaten başlatılan resmi bir işlem varsa, pişmanlık dilekçesine rağmen gerekli olan cezaların ödenmesi talep ediliyor. Konuyla ilgili işlemlerin tamamı için Gelir İdaresi 189 numaralı çağrı merkezi üzerinden hizmet veriyor. 

Konut Kredisi İçin Tapu Harcı Önemli mi?

Yasal olan tüm süreçler ve alım satım değerlerinin ardından gerekli ödemenin yapılması gerekiyor. Bankaların vermiş olduğu uygun kredi seçeneklerinden dolayı, konut satın alırken öncelikle kredi imkanları değerlendiriliyor. Genelde alım işlemini gerçekleştirecek olan kişiler masrafları devre dışı bırakarak, sadece satış fiyatı üzerinden kredi talebinde bulunmakta. Bu durum da özellikle tapu harcı söz konusu olduğunda zorluk çıkarabiliyor. Bu yüzden satın alma işlemini gerçekleştirecek kişilerin kredi başvurusunda bulunurken tapu harcı ödemelerini de dikkate alması gerekiyor. Belirlenen satış miktarı üzerinden yüzde 4’ünü alarak, ekstra masrafı hesaplayabilirsiniz. Kredi talepleriniz öncesinde sadece tapu harcı değil, buna benzer çıkabilecek diğer evrak ya da ödeme bilgilerini de kontrol ederek başvurunuzu tamamlamanızda fayda var.

Konut kredisi faiz oranları tüm bankaların en uygun ve güncel kredi teklifleri ile güncellenmekte. Konut kredisi faiz oranlarını ve finansman işlemlerinizi sayfamız üzerinden takip edin.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

39 Oy

-

3,26 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorum

HASAN ÇELİK
HASAN ÇELİK 3.08.2020 • 00:00

Biz bir ev almaya karar verdik, eksper eve 235bin tl değer biçiyor diyelim, biz de evi 212bin500e anlaştık, tapu harcını biz 212500den mi yoksa 235binden mi hesaplayacağız burada kafam karıştı yardımcı olursanız sevinirim kolay gelsin hayırlı bol bereketli kazanclar diliyorum hepinize

Yanıtla Beğen(6)
ikon
Hangikredi 7.08.2020 • 00:00

Merhaba Hasan, Tapu harcı, evin satış bedeli üzerinden ödenir. Yani verdiğiniz örnek üzerinden gidersek 212.500 TL üzerinden tapu harcı hesaplanır.

Beğen(6)

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?