Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

OGS Bakiye Yükleme Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.06.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Otomatik Geçiş Sistemi, kısaca OGS olarak bilinen sistem, otoyola ve köprü çıkışlarında oluşan uzun kuyrukların önüne geçmek amacıyla 1999 yılında kullanılmaya başladı.

OGS Bakiye Yükleme Nasıl Yapılır?
OGS’ye yükleme yaparak hızlı ve sorunsuz bir şekilde otoyolları kullanma imkânına sahip olabilirsiniz.

OGS sistemini iki şekilde kullanmanız mümkündür. Bunlardan biri, yükleme istasyonlarında para karşılığında bakiyeyi güncelleme yöntemidir. Diğeri ise bankalara verilecek otomatik talimat ile bittikçe belirli bir seviyeye kadar yenilenmesini sağlamaktır.

Pratik ve rahat bir yöntem olan Otomatik Geçiş Sistemi’ne bakiye yüklemek için bankaları tercih etmeniz genellikle daha avantajlıdır. Bunun temel nedeni, yükleme istasyonlarının sadece belirli noktalarda olmasıdır. Kısa bir süre önce benzin istasyonlarında olan OGS yükleme noktaları da artık hizmet vermediği için bankalara otomatik ödeme talimatı vererek bakiye güncelleme işlemi daha yaygın olarak kullanılır bir duruma geldi.

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından yapılan düzenlemeye göre her OGS sınıfı ayrı bir ücret ödemektedir. Binek diye tabir edilen otomobil sınıfı en az tutarı öderken tır, kamyon ve otobüs gibi ağır yük kullanan ticari araçlar en yüksek geçiş ücretini ödemektedirler.

OGS Nasıl Yüklenir?

OGS yüklemek için en kolay kanal bankadır. Bankalara otomatik talimat vererek OGS yüklemesi yapmak istiyorsanız bunun için izleyebileceğiniz iki yol bulunmaktadır.

İlk olarak, OGS’nizi bankada bulunan mevduat hesabı ile ilişkilendirilerek yapabilirsiniz. Ancak hesabınızda sürekli olarak para bulundurmanız gerekir. Aksi takdirde banka herhangi bir işlem yapamaz ve Otomatik Geçiş Sistemi bakiyeniz güncellenmez. Böylece yaptığınız her geçiş ihlalli olacaktır. Bu durumda dikkatli olmakta fayda vardır çünkü ihlalli geçiş yapan araçlara ceza kesilmektedir.

Bir diğer yol ise kredi kartınıza vereceğiniz otomatik talimattır. Bu sayede kart limitiniz dahilinde belirli seviyeye inen OGS bakiyesi bekleme yapılmadan hızlıca yenilenir. Böylece dilediğiniz yerde takılmadan geçiş yapabilirsiniz. Kredi kartı kullanmayı tercih ettiğinizde de borçlu olsanız bile kullanılabilir limitinizin yeterli olmasına dikkat etmelisiniz.

OGS Başvurumu Nasıl Yapabilirim?

OGS, bir diğer sistem olan Hızlı Geçiş Sistemine göre daha farklıdır. Dolayısıyla başvurular ve sonrasındaki işlemler yönünden iki sistem birbirinden ayrılır.

Otomatik Geçiş Sistemi, pil aracılığı ile çalışan özelliğe sahiptir. HGS’de etiketinizi hemen alabiliyorken OGS’de sistemin size ulaşması posta aracılığı ile sağlanır. Bu nedenle mutlaka anlaşmalı bankalardan birine müracaat etmelisiniz. Bu bankalardan herhangi birinde hesabınızın bulunması da devlet tarafından şart koşulmaktadır.

OGS alabilmek için ruhsatınız ile bankanıza başvuru yapmalısınız. Ya şubeye giderek ya da bankaların internet siteleri üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bankadaki form doldurma işleminin ardından tüm adımları tamamlamış olursunuz. Banka, ikamet ettiğiniz adrese OGS cihazınızı gönderir.

OGS Fiyatı Ne Kadar?

Otomatik Geçiş Sistemine başvuru yaparken cihaz için bir ücret ödemeniz gerekir. Bunun yanı sıra ilk yükleme bedeli ve depozito bedeli gibi yan ödemeler de bulunur. Ancak bazı durumlarda bankalar müşteri çekmek için düzenledikleri çeşitli kampanyalar aracılığı ile cihazı tarafınıza ücretsiz olarak verebilir ya da indirim yapabilir. Örneğin OGS cihazını Garanti Bankası 120 TL’ye verirken Ziraat Bankası 80 TL’ye vermektedir.

OGS Hesap Bakiyemi Nasıl Öğrenebilirim?

OGS bakiyenizi öğrenmek için önünüzde birçok yöntem bulunmaktadır. İlk aşamada e-devlet aracılığı ile içerisindeki tutarı öğrenebilirsiniz.

  1. E-devlete kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın
  2. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hizmet sayfasında yer alan “OGS Hesap Detayı Sorgulama” ekranına gidin.
  3. Kimlik numaranız üzerinden adınıza kayıtlı olan OGS bilgileri otomatik olarak alınır ve açılan ekranda bakiyenizi görebilirsiniz.

Bakiye sorgulama işleminde izlenecek ikinci yol ise bankanızla iletişime geçmenizdir. OGS’nizin kayıtlı olduğu bankanın müşteri hizmetlerini ya da çağrı merkezini arayarak bakiye durumunu öğrenebilirsiniz.

Bazı bankalar SMS yoluyla bakiye bilgisi verme hizmeti de sunar. Örneğin Ziraat Bankası için, sistemde kayıtlı cep telefonu üzerinden “OGSBAK” yazıp 4747’ye gönderebilirsiniz. Bu işlem için hattınıza işlem ücreti yansıtılabilir.

Son olarak, PTT üzerinden OGS işleminizi yaptırdıysanız internet şubesi ya da kurumun mobil uygulamasını kullanarak sorgulama yapmanız mümkündür.

OGS Ceza Sorgulama Ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Otomatik Geçiş Sistemi, bariyerleri kaldırdığı için zaman zaman suiistimal edilebilmektedir. Kamera sistemi ile plakanın okunması ve cihaz ile eşleştirilmesi üzerine çalışan sistem, kayıtlı olmayan bir aracın geçmesi durumunda plakasına otomatik olarak ceza yazar. Bunun dışında uzun süre bakiye yenilemesi yapmadıysanız belli bir zaman sonra sistem plakayı kara listeye alır. Bu durumda normal ücretin 5 katı kadar ceza yansıtılır.

Böyle bir durumda kaldıysanız ve araç borç sorgulama işlemi yapmak istiyorsanız, önünüzde iki seçenek vardır. İlk olarak Karayolları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden sorgulamanızı yapabilirsiniz.

  • Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) resmî web sitesine girin.
  • “Otoyollar” menüsü altındaki “İhlalli Geçiş Sorgulama ve Ödeme” sayfasına gidin.
  • İlgili boşluklara plakanızı ve ekrandaki güvenlik kodunu yazarak sorgulama yapabilirsiniz.

İhlalli geçiş sorgulama işleminin yapılabileceği ikinci adres e-devlet platformudur. Bunun için e-devlet üzerinden “OGS İhlal Bilgileri Sorgulama” sayfasına girerek sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Kaçak geçiş yaptıysanız ilk 15 gün içerisinde yeni hesap açtırarak cezadan muaf olabilirsiniz. Bu durumda yalnızca kullandığınız hizmetin bedeli tahsil edilir. Ancak 15 günü geçmeniz durumundan ceza ve geçiş ücreti birlikte tahsil edilir. Fakat aracın plaka imi Türkiye’ye kayıtlı değil ise 15 günlük imkândan yararlanmak mümkün değildir. Uzun süre bakiye yenilemesi yapmadan geçiş yapılırsa normal ücretin 4 katı alınır.

Aracınız Otomatik Geçiş Sistemine kayıtlı ise bankanızdan cezanızı ödeyebilirsiniz. Bunun dışında kayıtlı bir araç değilse PTT şubelerinden tüm OGS ceza ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?