Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 16.07.2020 Güncelleme Tarihi: 28.02.2024

En çok kullanılan ödeme araçlarından biri olan kredi kartı, çoğu zaman ödemelerde kolaylık ve avantaj sağlar.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartınızla yaptığınız harcamaları periyodik olarak her ay bankanıza ödemeniz gerekir. Ödemediğiniz takdirde ise birtakım problemlerle karşılaşırsınız.

Borcunuzu ödeyemezseniz borcunuza uygulanacak gecikme faizi, kredi kartı yasal takip süreci, kredi kartının kullanıma kapatılması ve haciz işlemleri gibi durumlara maruz kalırsınız.

Kredi kartınız size çeşitli kampanyalar sunar. Bu kampanyalar ile alışverişlerinizi daha avantajlı hâle getirebilirsiniz. Özel indirimlerden, para puanlardan ve taksitlendirme fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Her hâlükârda yaptığınız harcamalar, 1 aylık dönemler hâlinde ekstre olarak size gelir. Gelen ekstreyi yaptığınız harcamalar, ödemeniz gereken vergiler, faizler ve kredi kartı aidatı oluşturur.

"Kredi Kartı Aidatı" ile ilgili yazımızı okuyarak konu hakkında bilgi alabilir, aidatsız kredi kartı fırsatlarına ulaşabilirsiniz.

Kredi kartınızı kullanırken bütçenizi aşan harcamalar yapsanız bile taksit erteleme, şimdi al sonra öde gibi kampanyalardan faydalanıp ödeyebiliyorsanız toplam borcu, o şansınız yoksa asgari ödeme tutarını ödeyin. Asgari ödeme yapmanızın ardından kalan borcunuza akdi faiz uygulanacağını ve bir sonraki ekstrenizin daha yüksek geleceğini unutmamalısınız. Asgari de dahil olmak üzere borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız, borcunuzu yapılandırarak ödemenizi kolaylaştırabilirsiniz.

Asgari Ödeme Tutarınızı Hesaplayın!

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir?

Ödeyemediğiniz kredi kartı borcunuza sürekli faiz işlemeye devam eder. Belirtilen süre dahilinde ödemezseniz yasal süreç başlar ve bu sürecin sonunda haciz işlemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu nedenle ödeyemediğiniz borçlar için yapılandırma seçeneğini değerlendirmeniz daha avantajlıdır. Bankanız size yapılandırma önerdiğinde kabul edebilir ya da kendiniz iletişime geçerek yapılandırma talep edebilirsiniz.

Kredi kartı borcunuz toplanır, üzerine yeniden faiz eklenir ve taksitlendirilerek yapılandırılır. Vade sayısı fazla olduğu için her bir kredi kartı taksidiniz ödeyebileceğiniz miktarda olur. Yapılandırma sayesinde borcunuzun yasal takibe düşmesini önleyebilirsiniz. Bu sayede haciz işlemlerinden ve avukatlık masraflarından da kaçınmış olursunuz. .

Kredi Kartı Kullanıma Ne Zaman Kapanır?

Kredi kartının kullanıma kapanmasını gerektiren birden fazla farklı senaryo vardır. Kredi kartları genellikle geçici olarak kapatılır ve borç bitiminde tekrar açılır.

Bankaya ve müşterinin duruma göre değişebilen bu senaryolar şöyle sıralanabilir:

  1. Bir yıl içerisinde 3 ya da daha fazla borcun asgari miktarının bile ödenmemiş olması
  2. Üst üste 2 ay yalnızca asgari tutarın ödenmiş olması
  3. Kredi kartına 1 aydan fazla ödeme yapılmaması
  4. Bu senaryoların gerçekleşmesi hâlinde kartın değil, nakit avansın kullanıma kapatılması

Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır. Kapatılan kartınızın borcunu ödeyerek tekrar kullanıma açılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu şartlar bankalara göre değişkenlik gösterebilir.

Kartın kapatılma durumuna karar verme yetkisi bankalarda olduğu için, söz konusu senaryolar her bankada aynı sonucu doğurmaz. Örneğin bir banka, sürekli asgari tutarı ödemenizi yaptığınız hâlde kartınıza herhangi bir kısıtlama getirmezken bir diğer banka, iki ay üst üste yalnızca asgari tutarı yatırdığınız için kart özelliklerinizi kısıtlayabilir. Bu konudaki en doğru ve kesin bilgiyi çalıştığınız bankadan öğrenebilirsiniz.

play image

Borç Nedeniyle Kapatılan Kredi Kartı Ne Zaman Açtırılabilir?

Borç nedeniyle kapatılan kredi kartının açılması için öncelikle borcunuzu tamamen ödemiş olmanız gerekir. Bankalar genellikle borçlu olduğunuz süre boyunca kartınızı geçici olarak kullanıma kapatır ve borcunuz bittikten sonra kullanıma açar. Bu durum gecikmiş borçlarınız ve yapılandırılmış borçlarını için geçerlidir. Borcunuzun yasal takibe düşmemiş olması önemlidir. Yasal takibe düştükten sonra avukata ya da varlık yönetim şirketine devredilmiş borçlarla ilgili kredi kartları tamamen kapatılır. Dolayısıyla borç bitse de açılması mümkün olmaz.

Kredi Kartı Yasal Takibe Düşerse Ne Olur?

Kredi kartı borcunuzdan dolayı hakkınızda yasal takip sürecinin başlaması için kredi borcunda da olduğu gibi 90 gün boyunca ödeme yapmamış olmanız gerekir. 90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır.

Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır. Dosyanız bir avukata ya da hukuk bürosuna sevk edilir. Bu aşamadan sonra banka ile değil, dosyanız ile ilgilenen avukat ya da hukuk bürosu ile iletişimde olursunuz.

Maaşınıza Kredi Kartı Borcu Dolayısıyla Haciz Gelebilir mi?

Borcunuzu devralan avukat ya da hukuk bürosu, yeni bir ödeme planı için sizinle iletişime geçer. Yasal takipteki borcunuzu da ödeyemezseniz, haciz sürecine girmeniz muhtemeldir. Genel olarak uygulanan ilk yöntem maaş haczidir. Maaşını haciz gelir ve yapılan kesintilerle borcunuz tahsil edilir. Ayrıca maaş haczi için yasal bir sınırlandırma vardır. Bu doğrultuda maaşınızın en fazla dörtte birine haciz gelir.

Kredi Kartı Borcu Yüzünden Ailenize Haciz Gelir mi?

Kredi kartı borcunuz için uygulanacak haciz işlemlerinde, borçlunun ikamet adresi dikkate alınır. Bu nedenle eğer aileniz ile aynı evde yaşıyorsanız, ailenizin de bulunduğu evinize haciz gelir. Ancak bu durumda haciz işlemi sadece sizin eşyalarınıza uygulanırken ailenizin taşınmazına ya da maaşına bir haciz söz konusu değildir. Ayrıca evliliklerde bir eşe, diğer eşin kredi kartı borcu yüzünden haciz gelemez. Bu süreçte haczedilmek istenen eşyaların borçluya ait olmadığı fatura ibrazı ile ispatlanırsa, söz konusu eşyalar da haczedilemez.

Kredi Kartı Borcu Taşınmaz Mallarınıza ve Evinize Haciz Getirir mi?

Kredi kartı borcunuzdan doğan haciz işlemlerinde banka hesaplarınıza, taşınmaz mallarınıza ve evinize haciz gelmesi mümkündür. Ayrıca borcunuzun miktarı evinize ve taşınmaz mallarınıza uygulanacak haciz işlemlerini etkilemez. Bankanız alacaklarını, yasaların izin verdiği tüm imkânları kullanarak tahsil etme yetkisine sahiptir.

Evdeki eşyaların haczedilmesini gerektiren durumlar için bazı sınırlandırmalar vardır. Bu sınırlandırmalara göre, bireylerin asgari yaşam standartları için ihtiyaç duyduğu buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyalar haczedilemez. Bunun yerine evde mevcut olması hâlinde hacze konu olabilecek bazı eşyalar şöyle sıralanabilir:

  • Nakit para
  • Hisse senedi vb. kıymetli evraklar
  • Mücevher ve ziynet eşyaları
  • Altın ve gümüş
  • Antika ve süs eşyaları

Varlık Yönetim Şirketleri ve Kredi Kartı Borçları

Bankalar, ortalama 2-3 yıl hukuki takipten sonra tahsil edemedikleri, tahsili gecikmiş borç dosyalarını ihale yoluyla varlık yönetim şirketlerine devredebilirler. Tahsili gecikmiş borç, 90 gün içerisinde ödemediğiniz borçlarınızı ifade eder. Bu 90 günlük süreçte banka sözlü veya yazılı olarak ulaşıp borcunuzu ödemenizi talep eder ve yasal takip başlatır.

Borcu devralan varlık yönetim şirketi sizinle iletişime geçer ve borcunuzu bankadan devraldığını bildirir. Borcunuzu kapatabilmeniz için uygun bir yapılandırma modeli sunar. Bu aşamadan sonra banka ile değil varlık yönetim şirketi ile iletişimde kalarak borcunuzu ödeyebilir ve borç durumunuzu takip edebilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Masrafı Var mıdır?

Ödeyemediğiniz borcunuzun yasal takibe düşmesi, kredi kartı masrafınızı artırır. Yasal takip sürecinde borcunuz bir avukata, hukuk bürosuna ya da varlık yönetim şirketine devredilir. Bununla birlikte gecikme faizi ile artan borcunuza yasal takip masrafı da eklenir. Yasal takipteki kredi kartı borcunuzun avukatlık giderleri de size yansıtılır.

Kredi Kartı Yasal Takip Sürecinde Yüksek Faiz Uygulanıyor mu?

Kredi kartınız yasal takip sürecine girdiğinde, borçlu olduğunuz süreçte uygulanan faizler işlemeye devam eder. Dolayısıyla yasal takipteki borcunuzu ödemediğiniz sürece borcunuz artış gösterir. Uygulanacak faiz oranları ise ilgili üst kurumlarca belirlenir ve banka inisiyatifinde değildir.

Kredi Kartı Alışveriş ve Gecikme Faizi Nedir?

Kredi kartınızın dönem borcunun tamamını son ödeme tarihine kadar ödemediğiniz takdirde, son ödeme tarihinden itibaren alışverişlerinizden kalan borcunuza uygulanan faiz alışveriş faizidir. Alışveriş faizi, hesap kesim tarihinden başlayarak hesaplanır.

Kredi kartı gecikme faizi ise asgari ödeme tutarını son ödeme tarihine kadar ödemediğiniz durumda, asgari tutara uygulanan faizdir. Asgari ödeme tutarının bir kısmını öderseniz, ödemediğiniz kısım için de gecikme faizi uygulanır.

Gecikme faizi oranları ve alışveriş faizi oranları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenir ve belirli dönemlerle duyurulur. Bu nedenle oranlar her bankada aynıdır.

Kredi Kartı Borcunu Geç Öderseniz Kredi Notunuz Etkilenir

Kredi Kartı Borcunu Geç Öderseniz Kredi Notunuz Etkilenir mi?

Kredi notunuzu etkileyen birden fazla faktör vardır ve bunlardan biri de kredi kartı ödemelerinizdir. Dolayısıyla borcunuzu bir gün bile geç öderseniz kredi kartı puanınız olumsuz etkilenir. Ayrıca sadece asgari tutarı öderseniz, bu durum da kredi notu için olumsuz etki yaratır. Zamanında ödediğiniz borçlarınız ise kredi notunuzun yükselmesine yardımcı olur.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Kredi kartı asgari ödeme tutarı, BDDK tarafından belirlenen oranlar doğrultusunda, dönem borcunuz üzerinden hesaplanır. Dönem borcunuzun belirli bir miktarını ifade eden bu miktar, ekstrenizde asgari ödeme tutarı olarak belirtilir. Belirtilen minimum tutarın tamamını son ödeme tarihine kadar ödemezseniz, kredi kartı asgari ödeme faizi işlemeye başlar.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

140 Oy

-

3,29 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

66 Yorum

Uğraş
Uğraş 15.02.2020 • 00:00

Merhaba iyi çalışmalar bir bankaya kredi kartı borcumdan dolayı 2 ay odeme yapamadım ama 2. Ayın son odeme gunu daha gelmedı bu ay gecen ayla bırlıkte olan borcumu odesem kartı kulanmaya devam edebılırmıyım ?

Yanıtla Beğen(27)
ikon
Hangikredi 3.04.2020 • 00:00

Merhaba Uğraş, Tüm borcu ödedikten sonra kartınız kullanıma açılır.

Beğen(22)
Ahmet Can
Ahmet Can 14.02.2020 • 00:00

Merhaba Benim hem kredi hem kredi kartı borcum var Bunları ödeyecek durumum yok duyduğum kadarıyla banka haciz yoluyla maaşın dörtte birine el koyuyormuş benim merak ettiğim soru şu Diyelim maaş 2000 TL dörtte biri 500 TL yapar banka avukatı bunu haciz yoluyla kredi için alacak dörtte birini. Peki kredi kartı borcu ve kredi kartı hacizi nasıl olacak yani bir 500 TL daha mı kesilecek Yoksa kredi borcunun bitmesimi beklenecek Nasıl oluyor bu işlemler Şimdiden teşekkür ederim. Kredi borcu 68.000 TL Kredi Kartı 1.000 TL EK Hesap 2.000 TL

Yanıtla Beğen(25)
ikon
Hangikredi 3.04.2020 • 00:00

Ahmet Bey Merhaba, Her banka borç için ayrı ayrı sıraya girer. Bir bankaya olan borcunuz bitmeden diğer banka maaşınıza haciz koyamaz.

Beğen(31)
Daha Fazla Yorum

Son Eklenen İçerikler

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?

  • Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası  22.03.2024

    Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası