Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Erteleme

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 28.06.2019 Güncelleme Tarihi: 16.03.2023

Krediler ve kredi kartları, finansman ihtiyaçlarınızı karşılayan en önemli ürünlerdir ve kullandığınız takdirde borçlanırsınız.

Kredi ve Kredi Kartı Borcu Erteleme
Borcunuzu zamanında ödeyemeyecek olduğunuzda ise erteleme seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Krediler ve kredi kartları, finansman ihtiyaçlarınızı karşılayan en önemli ürünlerdir ve kullandığınız takdirde borçlanırsınız. Borcunuzu zamanında ödeyemeyecek olduğunuzda ise erteleme seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Kredi ve kredi kartı borcu erteleme, bankaların kullanıcılara sunduğu kolaylıklardan biridir. Bu uygulama ile bankaya olan borçlarınızın mevcut son ödeme tarihlerini daha ileri bir zamana erteleyebilmeniz mümkün. Kredi kartı ya da kredi borcu erteleme işlemlerinde borç erteleme şartlarını kabul etmeniz ve belirli oranda faiz ödemeniz gerekeceğini de unutmamalısınız.

Bankalardan aldığınız hizmetler sonucu borçlandığınızda ekonomik durumunuza bağlı olarak söz konusu borcunuzu zamanında ödeyememe ihtimaliniz vardır. Borcunuzu geciktirip yasal sürece girmemek ve kredi notunuzu düşürmemek adına, erteleme talep ederek borç ödemelerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

HangiKredi üzerinden kredi kartı başvurusu yapmanız mümkündür.

Kredi Kartı Ödeme Erteleme Nedir?

Kredi kartı ödeme erteleme, mevcut bir kart borcunun son ödeme tarihini, ilgili borca faiz ödemeyi kabul ederek, bankanın sunduğu imkânlar dahilinde ileri bir tarihe taşıma işlemidir. Kredi kartı ekstresi, dönem içi harcama ya da taksit özelinde erteleme yapabilmek mümkündür. Söz konusu hizmetin şartları bankalara göre değişkenlik gösterir ve bazı bankalar asgari ödeme tutarı da dahil olmak üzere ekstre borcu erteleme işlemi de yapmaktadır.

Harcama Erteleme Nedir?

Harcama erteleme, kredi kartı borcunun tamamının değil, sadece tek bir harcamanın ertelenmesi işlemidir. Mevcut dönemde yaptığınız harcamaların bütçenizi aştığını düşünüyorsanız, harcamalarınızdan birini sonraki dönemlere erteleyerek gelecek ekstre borç tutarınızı azaltabilirsiniz.

Hesap Özeti Erteleme Nedir?

Hesap özeti erteleme işlemi ise dönem borcunun tamamının ertelenmesi işlemidir. Bu işlemde, ertelemek istediğiniz döneme ait hesap özeti borcunuz, bankanın izin verdiği süreler dahilinde, daha ileri bir tarihte ödenmek üzere ötelenir. Borcun ödeneceği bir sonraki tarihe kadar olan süre için ise banka, borcun üzerine faiz ekler ve bu da borcunuzun artmasına neden olur.

Kredi Kartı Borcu Nasıl Ertelenir?

Kredi kartı borcunuzu, kart sahibi olduğunuz bankaya başvurarak erteleme şansına sahipsiniz. Erteleme yapmadan önce hesap ekstresinin kesilmediğinden emin olmanız gerekmektedir. Erteleme başvurusu için bankanın başvuru kabul ettiği kanalları tercih etmelisiniz.

Kart borcunuzu artıran etkenlerden biri de kartınızın yıllık ücreti olabilir. Aidatsız kredi kartı seçeneklerinden birini tercih ederek, gider kalemlerinden birini ortadan kaldırabilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Erteleme Nereden Yapılır?

Kredi kartı borcu erteleme işlemi için bankanıza talep göndermelisiniz. Söz konusu talebi gönderebileceğiniz pek çok kanal mevcuttur. Önemli olan çalıştığınız bankanın, bu başvuruyu nereden aldığıdır. Bankalar genellikle online kanalları tercih eder. Borç erteleme başvurusu yapabileceğiniz yerler şöyle sıralanabilir:

  1. Mobil uygulama
  2. İnternet şubesi
  3. Çağrı merkezi

Hangi Bankalar Erteleme Yapıyor?

Mevcut borçlarınızın ileri bir tarihe aktarılması, bankanızın sunduğu hizmetlere bağlı olarak gerçekleşir. Bankanın inisiyatifinde olan bir hizmettir. Fakat bankaların neredeyse hepsi erteleme yapar. Bazı bankalar her zaman erteleme başvurusu alırken bazı bankalarda bu işlem dönemsel olabilir. Ertelemeye konu olabilecek borcun türünü de banka belirler.

Kredi Kartı Borcu Erteleme Faiz Oranları

Kredi kartı borcu erteleme faizi, bankanızın size sağladığı avantaja karşı almak istediği bir çeşit hizmet bedelidir. Her bankanın kredi kartı borcu erteleme faiz oranları farklı olabilir. Söz konusu faiz oranlarını bankalar belirler bazı bankalar yüksek tutarken bazı bankalar düşük tutar. Ayrıca bu oranlar, dönemsel ya da aylık olarak değişebilmektedir. Örneğin bir banka Ocak ayında daha düşük oranlar sunarken sonraki aylarda faizleri yükseltebilir. Başka bir bankada bu durum tam tersi olabilir.

Kredi kartı borcunun düşük olması durumunda ya da kampanya dönemlerinde, borca faiz işlemediğini görebilmek de mümkündür. Büyük miktardaki borçlarda ise faiz daha sık işler. Bu nedenle erteleme yapmadan evvel, bankanızla görüşüp faiz oranları hakkında bilgi almanızda fayda vardır.

Kredi Kartı Borcu Ne Kadar Ertelenebilir?

Bankaya olan kredi kartı borçlarınızın ne kadar erteleneceği ile ilgili yasal bir düzenleme yoktur. İlgili süreler bankalar tarafından düzenlenir. Bu bağlamda borçları bir sonraki döneme ya da 3 ay sonrasına erteleyebilmek mümkündür. Sürenin uzaması, borca eklenecek faizi de artıracağı için, işlem yapmadan önce bankanızdan bilgi almalısınız.

Geciken Kredi Kartı Borcu Daha Da Ertelenir mi?

Kredi kartı borcu yapılandırma ve erteleme işlemleri genellikle bankaların inisiyatifinde olan bir durum. Bu nedenle borç yapılandırmadan önce araştırma yapmakta fayda var. Çünkü geciken kredi kartı borcunu daha da erteleme gibi bir fırsat bulunmazsa, bu ileride kredi puanınız için sorun yaratabilir. Bu nedenle borç yapılandırma ve erteleme işlemlerini, müşterisi olduğunuz banka ile iletişime geçerek halletmeniz gerekir.

Gecikmiş borcunuz varsa HangiKredi üzerinden kredi kartı gecikme faizi hesaplama işlemi yapabilir, ödemeniz gereken faizli tutarı öğrenebilirsiniz.

Kredi Notu ve Kredi Kartı Borcu Arasındaki İlişki Nedir?

Kredi notu ve kredi kartı borcu arasında çok önemli bir ilişki vardır. Borçlarınızı zamanında, düzenli bir şekilde ödemekle yükümlüsünüz. Ödemelerinizi geciktirirseniz, kredi notunuz düşer ve sonraki bankacılık işlemlerinde sorun yaşarsınız. Bu nedenle ödemelerinizi geciktirme ihtimaliniz varsa, erteleme talep ederek borcunuzun gecikmeye girmesini önleyebilirsiniz. Borcunuzu ödemeniz için belirlenen yeni tarihi geçirmeden ödeme yapmanız hâlinde kredi notunuz düşmez.

Kredi Kartı Borcunu Ertelemek İçin Kredi Notu Önemli mi?

Kredi notu genellikle kredi kartı borçlarını erteleme konusunda bir engel teşkil etmese de bazı durumlarda sıkıntı yaşanmasına neden olabilir. Yapılan geç ödemelerden dolayı kullanıma kapatılan kartlarda, borç erteleme başvurularının bankalar tarafından reddedilmesi muhtemeldir.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi borcu ödenmezse, ödeme yapılmayan sürelere göre farklı sonuçlar görülür. Öncelikle borcunuzu 1 gün bile geciktirseniz faiz uygulanacağını unutmamalısınız. Ayrıca bu bir günlük gecikmeler kredi notunuzu da düşürür. Gecikmedeki borçlar, genellikle üç dönem (90 gün) ödenmediği takdirde yasal takibe girer. Yasal takibe giren kredi borcunuz, kara listeye girmenize de sebep olur. Yasal takip sürecinde borç ödenmediği takdirde, bankanın haciz işlemlerini başlatma yetkisi de bulunmaktadır.

Kredi Erteleme Var mı?

Bankaların çoğu, ihtiyaç kredisi ya da bireysel kredi borcu erteleme konusunda kullanıcılara yardımcı olabilmektedir. Her banka böyle bir hizmet sunmasa da kredi erteleme avantajı sunan bankalar mevcuttur. Sonuç olarak kredi erteleme şeklinde bir hizmet vardır fakat bu işlem için bankanız ile iletişime geçerek bilgi almanız gerekmektedir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

37 Oy

-

3,19 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorum

AHMET AKYÜREK
AHMET AKYÜREK 24.03.2020 • 00:00

Kuveyt turk bankasinda kulanmakta oldugum kredi karti borcumu yatiramadim nasil erteleme yaptirmaliyim...

Yanıtla Beğen(7)
ikon
Hangikredi 14.05.2020 • 00:00

Merhaba Ahmet, Erteleme talebin için bankayla iletişim kurmanı tavsiye ederiz.

Beğen(10)

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?