Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kredi Dosya Masrafını Geri Alma

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 14.07.2014 Güncelleme Tarihi: 7.03.2024

Maddi ihtiyaçları giderebilmek adına çekilen kredi tutarı, borcunuzu ödemenize yardımcı olsa da doğru şekilde kullanılmadığında sizi külfet altına sokabilir.

Kredi Dosya Masrafını Geri Alma
Kredi çekerken ortaya çıkan dosya masrafının yeni düzenlemeler sayesinde geriye dönük iadesini talep edebilirsiniz. Bazı şartların sağlanmasıyla geçerlilik kazanan bu durumun detaylarını HangiKredi okurları için derledik.

Kredi Dosya Masrafını İade Almak Mümkün mü?

İhtiyaç, konut veya taşıt, türü fark etmeksizin kredi başvurusunda bulunup onay alan kişiler ödeme sırasında dosya masrafıyla karşılaşır. Dosya masrafları, kredi başvurusu yaparken dikkat edilecek şeylerin başında gelir. Kredi alabilmeniz için dosya masrafı gibi kesintileri kabul etmek, bankanın ortaya koyduğu zorunluluklardan biridir. 

Kredi Dosya Masrafını Geri Alma

Dosya Masrafı İadesi için Nereye Başvurulmalıdır?

Dosya masrafı, kredi tahsis ücreti gibi finansal ihtiyacınızı giderebilmeniz için bankanın ödemesini zorunlu kıldığı şartlardan biridir. Kredinin dosya masrafı iadesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız gerekir. Bankaların kredi dosya masrafı iadesi konusunda tek yetkili olan Tüketici Hakem Heyetine başvurarak son 10 yıldaki kesintileri geri alabilmeniz mümkündür. Ancak başvurunuzun hemen sonuçlanmasını beklememelisiniz. Tüketici Hakem Heyetinin kararını açıklaması biraz zaman alabilir.

Kaç Yıl Süre İçin Geriye Dönük İade Alınabilir?

Tüketici Kanunu’nda yapılan düzenlemeler sayesinde kredi çeken bireyler, geriye dönük son 10 yılı kapsayan dosya masrafı iade talebinde bulunabilir.
 

Kredi Masrafı İade Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bankaların kredi dosya masrafını geri almak için birtakım belgeleri ibraz etmeniz gerekir. Kredi maliyeti içerisinde yer alan dosya masrafının iadesini talep etmek için aşağıdaki belgeleri eksiksiz tamamlamalısınız.

  1. Gerekli belgeler
  2. Kimlik kartı
  3. Dosya masraf ücretinin iadesinin talep edildiği dilekçe
  4. Alınan dosya masrafının yazılı olduğuna dair bankadan alınacak yasal belge
  5. Kimlik belgesinin fotokopisi

Bankadan dosya masrafını ispat eden belgeyi almak için kredi çektiğiniz yere gitmeniz gerekir. Ayrıca yukarıdaki dokümanları tamamladıktan sonra eski kredi dosya masrafı iadesinin tutarına göre başvurmanız gereken yer değişir. 7550 TL’nin altındaki başvurular Tüketici Hakem Heyetine yapılır. Bu tutarın üzerindeki başvurular ise Tüketici Mahkemesine yapılmalıdır.

Kredi Dosya Masrafı Geri Alma İşlemleri ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Elbette ki kolay kredi almak önemlidir. Ancak çektiğiniz kredinin dosya masraflarından kurtulmak da bir o kadar önem arz eder. Kullandığınız ve ödediğiniz kredinin dosya masrafını geri almak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Gerekli özeni gösterdiğiniz takdirde süreci kendiniz için daha kolay hâle getirebilirsiniz. Dosya masrafı için şu noktalara önem vermelisiniz:

  • Her kredi için ayrı başvuru yapmalısınız. Kredi dosya masrafı geri alma başvurusunda bulunmak isteyen tüketiciler arasında bir bankadan birden fazla kredi başvurusu yapan kişiler bulunabilir. Bu tüketicilerin çektikleri kredilerin her birinin masrafını geri almak için ayrı ayrı başvuru yapması gerekir.
  • Her başvuru için ayrı karar çıkmaktadır. Bankadan birden fazla kredi çeken bir vatandaş bu krediler için farklı başvurularda bulunacak ve kararlarının da ayrı ayrı verilmesini bekleyecek. Tüm kredi dosya masrafı başvuruları için tek bir karar çıkmaz.
  • İpotek, dosya masrafı, yapılandırma ücretleri için tek başvuru yapılmalı. Bir bankadan tek başvuruyla kredi alanlar için ise dosya masrafı, ipotek ücreti veya yeniden yapılandırma gibi ayrı konudaki şikayetlerde bir yazılı talep yeterli olur. Tüketici hakkının gözetilmesi için yeni kanun öncesi yapılan başvurularda görevsizlik kararı verilerek zaman kaybının önüne geçilir.
  • Masraf sorumluluğu gözardı edilmemeli. Bu tür başvurulardan masraf nedeniyle caymanın önüne geçmek için söz konusu şikayetlerin tümünde satıcı veya sağlayıcı firmalar masraflardan sorumlu tutulur.

Sıralanan hususlara dikkat ederek geriye dönük dosya masraflarınızın iadesini kolayca isteyebilirsiniz. Kullanıcılarına düşük maliyetli ve avantajlı seçenekleri sunan HangiKredi, sizin için en doğru krediyi bulur. Tüm kredi türleri için kredi hesaplama ve kredi başvuru işlemleri HangiKredi ile bir tık ötenizde.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

47 Oy

-

3,3 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

86 Yorum

ahmet gümüş
ahmet gümüş 11.03.2016 • 00:00

iyi günler. Kredi masrafı için hakem heyetine baş vurduk. Heyet iade ye karar verdi. Banka itiraz etti. Sözleşmede masrafları kabul ettiğimize dair beyanimiz var. Acaba nasıl bir sonuç çıkar?

Yanıtla Beğen(6)
ikon
HangiKredi.com 15.03.2016 • 00:00

Sayın Ahmet Gümüş, Konuyla ilgili bir avukata danışmanızı tavsiye ederiz.

Beğen(7)
osman yılmaz
osman yılmaz 29.02.2016 • 00:00

Arkadaşlar ben Aralık 2014 te yapı kredi bankasından konut kredisi kullandım. Bu kredinin masrafını alabilir miyim. Tüketici mahkemesine sordum alırsınız dediler ama emin olmak istiyorum. Saygılar

Yanıtla Beğen(5)
ikon
BURCU DAL DOĞAN 26.04.2017 • 00:00

03.11.2014 tarihinden sonraki kredilerde bedelin binde beşine kadar olan masraflar yasaldır. Bu doğrultuda hesaplama yaparak fazla tutar için başvurabilirsiniz.

Beğen(7)
Daha Fazla Yorum

Son Eklenen İçerikler

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?

  • Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası  22.03.2024

    Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası