Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hellobar image
hangikredi.com

Ek Hesap Nedir, Borcu Ödenmezse Ne Olur?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 14.09.2020 Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

Finansal hayatımızın vazgeçilmez araçlarından biri olan kredi kartları, ihtiyaçlarımızı karşılama noktasında pek çok kolaylık sağlar.

Ek Hesap Nedir, Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Yaşamı kolaylaştıran bu avantajlardan biri de kredi kartlarına bağlı olan ek hesap hizmetleridir. Bankaların müşterilerine anlık nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için sunduğu bu olanak, belirli limitler dâhilinde kredi kartı borcunun ötesinde harcama yapabilme imkânı tanır. HangiKredi olarak bu yazımızda ek hesap hizmeti hakkında önemli noktaları öğrenerek finansal yönetimde daha bilinçli adımlar atmanızı sağlayacak önemli bilgiler paylaşacağız.

Yeni Nesil Yatırım Seçeneği: Ek Hesap Nedir?

Ek hesap, bankaların kredi kartı müşterilerine sunduğu bir hizmettir. Bu hizmet kapsamında müşteriye kredi kartı limiti dâhilinde ek bir limit tanımlanır. Bu sayede kart limiti aşılmadan ek bir finansman kaynağı yaratılabilir. Kısaca nakit ihtiyacının anında karşılanması için bankalar tarafından sunulan bir hizmet türü olarak açıklanabilir. Bir tür kredi olan ek hesap;

  • Avans hesap
  • Artı hesap
  • Kredili mevduat hesabı (KMH)
  • Nakit avans hesabı

gibi farklı isimlerle de bilinir. Dilerseniz HangiKredi’nin “Kredili mevduat hesabı nedir?” başlıklı içeriğini okuyarak bahsi geçen finansal ürün hakkında çok daha detaylı bilgi alabilir, ek hesap ile KMH arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları görebilirsiniz.

Ek hesap hizmeti, mevduat hesabınızda bulunan para bittiği zaman kullanabileceğiniz bir tür kredidir. Üstelik ek hesap açtırmak son derece kolay bir işlemdir. Bankanızın internet ve telefon kanalları üzerinden ek hesap başvuru işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi şubeye giderek de yapabilirsiniz. Banka ATM’leri kullanılarak da hesap açılışı yapılabilir. Bankanın kriterlerine uygunsanız hesap açma işleminiz çok kısa sürede sonuçlanır.

Faizsiz Nakit Avans Fırsatlarını İncele

Bankacılık Sektöründe Ek Hesap Açmak Güvenli midir?

Ek hesap hizmeti, bankalar tarafından yasalara uygun şekilde sunulur. Bahsi geçen finansman aracı, bu yönüyle son derece güvenli bir bankacılık ürünüdür. Maddi açıdan sıkıştığınız zamanlarda gönül rahatlığıyla bu hesabı kullanabilirsiniz.

Ek hesap olanağı, bankalar tarafından kullanıcılara farklı esnek ödeme ve taksitlendirme seçenekleri ile sunulur. Bankaların güvenli altyapı sistemleri sayesinde kişisel bilgileriniz hem şubede hem de dijital kanallarda koruma altındadır. Bu hizmeti güvenli kullanmak sadece bankanın değil, aynı zamanda sizin de sorumluluğunuzdadır.

Bu noktada hesabınıza ait kişisel verileri başkaları ile paylaşmamanız gerektiğini hatırlatalım. Böylelikle olası risklerden alacağınız küçük önlemlerle ve kendi imkânlarınız dâhilinde de kolayca korunabilirsiniz. Hesap güvenliğini sağlamanın bir diğer yolu da ödemeleri düzenli şekilde gerçekleştirmektir. Bu sayede kredi notunuzun negatif etkilenmesi, gecikme faizleri veya hesabınızın kullanıma kapatılması gibi olumsuz durumlarla karşılaşmazsınız.

Ek Hesap Açmanın Sunduğu Avantajlar Nelerdir?

Bu bankacılık ürünün kart kullanıcılarına sağladığı pek çok avantaj vardır. Finansal olarak desteğe ihtiyaç duyduğunuz durumlarda rahatlıkla başvurabileceğiniz bu kredi türü, genellikle düşük limitli olur. Dolayısıyla ödeme konusunda çok büyük bir sıkıntı yaratması olası değildir. Ek hesap açmanın sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ek hesap açarak nakit sıkıntısı yaşamadan harcama yapabilirsiniz. Üstelik ihtiyaç duyduğunuz her an hızlıca nakit temini yapmanız da mümkün olur.
  • Diğer kredi türlerine kıyasla daha düşük faiz oranlarından yararlanarak ek hesap açabilirsiniz.
  • Bu tür bir hesap açmak, diğer kredi ürünlerini çekmekten çok daha hızlı ve pratiktir.
  • Ek hesap limit arttırma olanağı sunar. Bu sayede mevcut limitinizi aşmadan daha çok harcama yapabilirsiniz.
  • Açmış olduğunuz ek hesabı düzenli olarak kullanmanız hâlinde kredi notunuz artacaktır.

Bu krediyi kullanmadığınız durumda faiz veya ilave herhangi bir ücret ödemezsiniz. Para olduğu gibi hesabınızda durmaya devam eder. Ek hesap limitinizi istediğiniz zaman ihtiyacınız doğrultusunda internet veya telefon bankacılığından artırıp azaltabilirsiniz.

Ek Hesap Kullanmanın Dezavantajları Var mıdır?

Bankaların sunduğu avantajlı fırsatlarla kart kullanıcıları için son derece cazip bir seçenek hâline gelen ek hesaplar, bazı durumlarda birtakım dezavantajlar da yaratabilir. Dolayısıyla bu ürünü olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirerek karar vermek oldukça önemlidir. Ek hesap kullanımının eksi olarak kabul edilebilecek yönleri şunlardır:

  • Ek hesap kullanımı, harcamaları ve ödemeleri kontrol altında tutmayı zorlaştırabilir. Bu durum, borçların artmasına ve ödemelerin aksamasına yol açabilir.
  • Yüksek borçlar, geciken veya yapılmayan ödemeler, kredi notunuzun düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle gelecekte kredi almanız zorlaşabilir.
  • Bankalar, ek hesaplar için ekstra ücret talep edebilir.

Ek hesap açmayı planlıyorsanız bu ürünü tüm yönleriyle analiz etmenizde fayda var. Bu noktada her birey, ihtiyacına ve mali durumuna uygun olarak karar vermelidir. Sizin için uygun seçeneğin ek hesap açmak olduğuna karar vermeniz hâlinde çok kısa bir süre içerisinde isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hangi Bankalar Ek Hesap Açmak için Tercih Edilebilir?

Bankaların müşterilerine sunduğu yüzlerce olanak arasında ek hesap açma seçeneği de bulunuyor. Pek çok banka, ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilmeleri için müşterilerine ek hesap açar. Dilerseniz aşağıdaki bankaların sunduğu ek hesap hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Her bankanın farklı faiz oranlarıyla ve ek hesap yapılandırma seçenekleriyle cazip teklifleri vardır. İhtiyaçlarınız doğrultusunda en uygun bankayı seçmek sizin elinizdedir. Bankayı seçtikten sonra şubeye uğrayıp müşteri temsilcilerinden bu kredi türü hakkında detaylı bilgi almak mümkündür. Dilerseniz HangiKredi üzerinden kredi hesaplaması, faiz oranları ve bankaların sunduğu diğer ürünler ile ilgili tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz.

Ek Hesap Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ek hesap başvurusu, son derece kolay bir işlemdir. Bu noktada öncelikle kolay ek hesap veren bankaları öğrenmek isteyebilirsiniz. Türkiye İş Bankası, Odeabank, TEB, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi ve VakıfBank başta olmak üzere birçok banka, kullanıcılarına maddi açıdan rahatlık sunmak adına kolayca hesap açar.

Bu işlem için öncelikle banka müşterisi olmanız gerekir. Bunun yanı sıra hâlihazırda kullandığınız bir vadesiz hesabınız da olmalıdır. Vadesiz hesap, mevduat getirisi sunmaz. Dolayısıyla kazanç elde etmek için uygun değildir. Kazanç elde etme imkânı sunan ”Vadeli mevduat nedir?” sorusuna ise HangiKredi üzerinden çok daha detaylı bir şekilde yanıt bulabilirsiniz.

Ek Hesap Açmanın Şartları Nelerdir?

Ek hesap açma şartları, bankadan bankaya farklılık gösterebilir. İnternet veya telefon bankacılığı kanalları kullanılarak kolayca ek hesap başvurusu yapılabilir. Dilerseniz ATM’lerden veya banka şubelerinden de işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru işlemleri sırasında birtakım ek hesap şartları aranır: 

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Sabit bir ikamet adresi
  • Düzenli bir gelir sahibi olmak
  • Takipte ya da gecikmede kredi borcunun bulunmaması
  • Kredi notunun hesap açmak için yeterli seviyede olması


Ek hesap için gerekli belgeleri temin etmek oldukça kolaydır. Nüfus cüzdanı ve gelir belgesi gibi evrakın ibraz edilmesi yeterli olur. Bu hizmeti kullanmaya başlamadan önce ihtiyaçlarınızı doğru bir şekilde tespit etmeniz önerilir.

Ek Hesap Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ek hesap kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunların başında ödemelerin takibi gelir. Bu hizmet, bir tür kredi olduğu için ödemelerin zamanında yapılması son derece önemlidir. Zamanında yapılmayan ödemelerde borcunuza gecikme faizi işler. Ödeme gerçekleştirilmediğinde ise yasal takip süreci başlar. Bu nedenle ek hesap kullanırken ödeme tarihlerine ve tutarlarına riayet etmek büyük önem taşır.

Ek hesaplarda herhangi bir kampanya söz konusu değilse günlük faiz ile ödeme yapmanız gerekir. Dolayısıyla aldığınız paradan daha fazla bir miktar ödemeniz gerekir. Bir sonraki aya hesabı kullanmaya başladığınız andan itibaren harcadığınız tutar kadar eksi ile girersiniz. Bu nedenlerden dolayı etraflıca araştırma yaparak en iyi seçeneği tespit ettikten sonra ek hesap kullanmanız önerilir.

Ek Hesap ile Hangi Bankacılık İşlemleri Yapılabilir?

Ek hesaplar, genellikle kredi kartlarına bağlanılarak kullanılır. Bu kredi türü, vadesiz mevduat hesabının özelliklerine sahiptir. Bu yüzden normal bir hesap gibi tüm bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ek hesabınız ile şu işlemleri yapabilirsiniz:

  • Nakit avans çekimi
  • Alışveriş
  • Fatura ödeme
  • Havale ve EFT
  • Otomatik ödeme talimatı

Su, elektrik, internet ve doğal gaz gibi düzenli ödemelerde ve EFT/havale işlemlerinde ek hesabınızdan yararlanabilirsiniz. İnternet üzerinden yaptığınız peşin veya taksitli alışverişlerinizde yeterli limit olması durumunda da bu hesabınızı kullanabilirsiniz.

Online Ek Hesap İşlem Takibi Nasıl Yapılır?

Ek hesabınızın işlem takibini aylık ekstrelerinizden yapabilirsiniz. Bu hizmeti sunan bankalardan fiziksel ekstre talebinde bulunmak da mümkündür. Basılı ekstreniz başvuru formunda belirttiğiniz adrese gelir. Dilerseniz ilgili belge ücretsiz olarak e-postanıza veya telefonunuza da gönderilebilir. Ekstrenizde ek hesaptan yaptığınız alışveriş, para çekme/ödeme, otomatik talimat gibi pek çok işlemi görebilirsiniz.

Kredi Notuna Göre Ek Hesap Limiti Nasıl Belirlenir?

Ek hesap hizmetinden yararlanmayı planlayan pek çok kişi bu ürünün limitlerinin nasıl belirleneceğini merak eder. Ek hesap limiti, kullanıcıya sunulan kredinin miktarıdır. Bu kredi türünde limitinizi 7/24 internet veya telefon bankacılığı kanallarını kullanarak artırıp azaltabilirsiniz. Limiti belirleyen birtakım etkenler vardır. Bunlardan en önemlisi kredi notunuzdur. Kredi notunuz ile hesap limitiniz arasında doğru bir orantı vardır.

Kredi notunuzu yüksek tutarak ek hesap limitinizi arttırmanız mümkündür. Kredi notunuzun düşük olması hâlinde ise hiç endişelenmenize gerek yok. Bu not, sürekli güncellenen bir değer olduğu için belirli bir süre zarfında yükseltebilirsiniz. Dilerseniz “Kredi Notu Güncelleme Zamanı” isimli yazımızda konuya ilişkin tüm detayları bulabilirsiniz.

Ek Hesap Faizi Nasıl Hesaplanır?

Faiz oranları, bankalara göre değişiklik gösterir. Ek hesap faizi hesaplaması günlük olarak gerçekleştirilir. Hesabınıza tanımlanmış limit kullanılarak para çekildiği takdirde ödeme yapılan güne kadar her gün faiz işler. Borcunuz Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) üzerinden hesaplanarak tahsil edilir. Ödeme, belirtilen tarihte gerçekleşmezse ilave olarak gecikme faizi de işletilmeye başlar.

Ek Hesap Ödemeleri Nasıl ve Nereden Yapılır?

Ek hesap ödemelerini gerçekleştirmenin çeşitli yolları vardır. Bunlardan ilki, hizmet alınan bankanın şubesine gitmektir. Ayrıca bankanın ATM’lerinden de kolaylıkla işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Dilerseniz ilgili kurumun çağrı merkezine ulaşarak müşteri temsilcisi aracılığıyla da ödeme yapabilirsiniz. Daha pratik bir seçenek ise internet bankacılığıdır. Dijital kanallar üzerinden ödeme yapmak mümkündür. Ek hesabınıza para transferi yaptığınızda ödemeniz gerçekleşir. Ödemeler, otomatik olarak ana hesabınızdan da çekilebilir. Bunun için ana hesabınızda yeterli miktarda para olması gerekir.

Bankaların sağladığı kolaylıklardan birisi de ek hesabın taksitlendirilebilir olmasıdır. Ek hesap taksitlendirme ile ödemelerinizi 12 aya varan vadelerle gerçekleştirebilirsiniz. Taksit sayısı bankaya göre değişiklik gösterir. Ek hesabınızın taksitlerini internet ya da telefon bankacılığını kullanarak takip edebilirsiniz. Bu kredi türünden yararlanırken dosya masrafı, tahsis ücreti veya komisyon ödemezsiniz. Bu hizmeti bir kereden fazla kullanmanız da mümkündür.

Ek Hesap Ne Zaman Gecikmeye Düşer?

Ek hesap ödemeleri otomatik olarak bağlı hesabınız üzerinden gerçekleştirilir. Son ödeme tarihi geldiğinde bu hesapta yeterli miktarda para yoksa tahsilat işlemi gerçekleşmez. Ödemenin gerçekleşmesi için hesabınıza para yatırmanız gerekir. Bu işlem yapılmadığında ek hesap ödemesi gecikmeye düşer. Vadesiz hesabınıza para girişi olduğunda ilgili borç gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.

Pek çok kullanıcı ek hesabın kredi notunu etkileyip etkilemediğini merak eder. Bu noktada daha önce de değindiğimiz gibi ek hesabın bir tür kredi ürünü olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle ek hesap kullanımı kredi notunu da etkiler. Ek hesap ödeme gecikmesi durumunda kredi notunuzda bir miktar düşme yaşanır. İlerleyen aylarda ödemelerinizi düzenli yaptığınız durumda kredi notunuzda iyileşme gözlemlenir.

Ek Hesap Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?

Ek hesap kapatma işlemi, banka şubelerinden veya çağrı merkezi üzerinden müşteri temsilcisi ile iletişime geçerek gerçekleştirilebilir. Kapatma talebinin işleme alınması için öncelikle var olan borcun ve işleyen faizin ödenmesi gerekir. Ödemelerin gerçekleşmesinin ardından banka talebinizi değerlendirir. Kısa bir süre içinde de hesabınız kapatılır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

104 Oy

-

3,28 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

84 Yorum

İsmail
İsmail 11.08.2020 • 00:00

Merhabalar, bireysel esnek hesabımda 400₺ gibi bir borcu ödemedim, yasal takibe girdi. Avukatlık oldu. Şimdi paraya ihtiyacım var ve 4 yıldır çalışmış olduğum, hala çalıştığım fabrikadan maaşımı Garanti Bankasından çekiyorum. Ama bu esnek hesap borcum hala icralık. Bu borcu ödeyip, garanti’den kredi başvurusu yapsam kredi alabilir miyim? Alırsam ne kadar zamanda verilir? Şimdiden teşekkürler..

Yanıtla Beğen(17)
ikon
Hangikredi 13.08.2020 • 00:00

Merhaba İsmail, Kredili ürünlere ilişkin borç nedeniyle yasal takip sürecindeyken yapacağınız kredi başvuruları onaylanmaz. Borcunuzu kapattıktan sonra ise siciliniz bozulmuş olacağından onaylanma ihtimali oldukça düşüktür.

Beğen(18)
Elif
Elif 18.07.2020 • 00:00

Merhaba YapıKredi bankasında 1500 TL esnek hesabım vardı 7 ay gibi bir süre bu kartı kullanmadım ve eksi olarak kaldı bu karta 650 TL yükledim fakat direk eksi esnek hesaba geçti ve parayı kullanamadım çünkü esnek hesap bloke olmuş.ben bu esnek hesabın bütün borcunu ödediğimde tekrar kullanabiliyormuyum?

Yanıtla Beğen(20)
ikon
Hangikredi 22.07.2020 • 00:00

Merhaba Elif, Bankanın bu konudaki prosedürünü öğrenmek için bankanın müşteri temsilcisi ile iletişim kurmanı tavsiye ederiz.

Beğen(16)
Daha Fazla Yorum

Son Eklenen İçerikler

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?

  • Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası  22.03.2024

    Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası