Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Trafik Sigortasında Bedeni Hasar

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 23.09.2015 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Zorunlu trafik sigortası, kaza durumlarında karşı tarafta oluşan hasarın giderilmesini sağlayan bir sigorta türüdür.

Trafik Sigortasında Bedeni Hasar
Trafik sigortası poliçesinde yer alan ruhsatlı araç herhangi bir kazaya karıştığında, sürücünün kusurlu olması halinde, karşı tarafta oluşan maddi ve bedeni hasarlar, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitlere göre sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Trafik sigortası, trafikte sürücülerin diğer sürücülere ve yayalara karşı sahip olduğu sorumlulukları güvence altına alan bir sigortadır.

Zorunlu trafik sigortası, trafik kazalarında hatasız tarafın uğradığı hasarın giderilmesini sağlayan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası poliçesine sahip araç ile bir kaza yapıldığında, sürücünün kusurlu olduğu durumlar dahilinde, karşı tarafta oluşan maddi ve bedeni hasarlar, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitlere göre sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Trafikte gerçekleşen kazalarda maddi hasarlar oluşabileceği gibi bedeni hasarlar da oluşabilir. Bedeni hasar, kaza sonucunda ortaya çıkabilecek yaralanma, sakatlık, maluliyet ve vefat gibi durumları ifade eder. Olası bir kaza durumunda bedeni hasarın sigorta şirketi tarafından karşılanması için yapmanız gereken birtakım işlemler vardır.

Bütün Trafik Sigortaları Bedeni Hasarı Karşılar mı?

Trafik sigortaları, yasal mevzuatlar kapsamında düzenlenmiş olup her sigorta şirketi tarafından aynı teminatları içerecek şekilde sunulur. Dolayısıyla bütün trafik sigortaları maddi hasarları karşıladığı gibi bedeni hasarları da karşılar. Zorunlu trafik sigortası bedeni hasar tazminatı, her poliçede yasal limitler dahilinde belirlenir ve gerekli şartlar oluştuğunda sigorta şirketi, doğan hasarı karşılamak zorundadır.

HangiKredi’yi size en uygun poliçeyi bulmak ve sigorta teklifi almak için kullanabilirsiniz.

Bedeni Hasar Trafik Sigortasının Kapsamında mı Yoksa Bunun İçin Kasko Poliçesi Olmalı mı?

Bedeni hasar zorunlu trafik sigortası kapsamında da karşılanan bir rizikodur. Kasko poliçelerinde de bedeni hasarlar için teminatlar bulunur. Fakat her iki poliçe arasında önemli bir fark vardır. Zorunlu olarak yaptırılan sigorta poliçesi sorumlulukları teminat altına aldığı için, hatalı bulunduğunuz olası bir kazada karşı tarafa verdiğiniz bedeni hasarı kapsamına alır. Kasko ise hatalı olma durumunuza bakmaksızın sizin ve sizin aracınızda yer alanların bedeni hasarlarını karşılar.

Bedeni Hasar Varsa Ne Yapmalı?

Trafik kazalarında kazaya karışan taraflar, kaza tespit tutanağı doldurmak durumundadır. Kazanın bedeni bir hasara sebebiyet vermesi durumunda da kaza tespit tutanağı doldurma gerekliliği vardır. Kaza tespit tutanağı hem hasarın tespiti hem de tazminatın ödenmesi için en önemli evraklardan biridir. Tutanakta kaza ile ilgili tüm detaylara yazılı ve görsel bir şekilde yer verilmelidir. Ardından kaza tespit tutanağı ve gerekli evraklarla birlikte bedeni hasar ihbarı yapılmalıdır.

Bedeni Hasar İhbarı Nasıl Alınır?

Zorunlu trafik sigortası bedeni hasar ihbarı yapabilmek için öncelikle gerekli evrakların tamamını eksiksiz bir şekilde hazırlamalısınız. Çoğu sigorta şirketi, evrakların kendi adreslerine gönderilmesini talep ederler. Evrakları teslim etmeniz gereken adresi, sigortayı yaptırdığınız acenteden, sigorta şirketinin müşteri hizmetlerinden ya da internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası bedeni hasar ihbar süresi, genellikle 5 ile 10 gün arasında bir süre ile sınırlandırılır.

İhbar Başvuru Sürecinde Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

İhbar başvurusu yaparken, hasar ihbar süresi dolmadan önce sigorta şirketine ibraz etmeniz gereken bazı belgeler vardır. Bu belgelerin bir kısmını kendiniz temin edebileceğiniz gibi bir kısmının da bedeni hasar ile ilgilenen sağlık kuruluşu tarafından hazırlanması gerekir. Yaralanma, sakatlık, maluliyet ve vefat gibi durumların her biri için farklı belgeler talep edilebilir. Hasar ihbarı için gerekli olan evrakların bir kısmı şöyledir:

  • Kaza tespit tutanağı
  • Araç ruhsatı
  • Ehliyet
  • Alkol raporu
  • Doktor raporu
  • Tedavi giderlerini gösteren fatura
  • Olması hâlinde maluliyeti gösteren belge
  • Vefat durumunda ölüm belgesi ve otopsi raporu

Trafik sigortası fiyatlarını öğrenmek için HangiKredi üzerinden sigorta sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

2 Oy

-

4 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?