Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Ne Kadar Kredi Alabilirim?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 28.12.2014 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

Kredi hesaplama işlemi yaptıktan sonra faiz oranı, masraflar, sigorta ücreti ve maliyet gibi koşullara bakarak en uygun krediyi bulabilirsiniz.

Ne Kadar Kredi Alabilirim?
Ancak bir kredinin sizin için en uygun kredi olması bankadan alacağınız tutarı değiştirmeyebilir. Bu yazımızda "Ne kadar kredi alabilirim?" sorusuyla ilgili sizleri aydınlatmaya çalıştık.

Bankalar Hangi Kriterlere Göre Kredi Miktarını Belirler?

Bankalar, bireylere sundukları krediler konusunda bazı kriterleri dikkate alarak ödeme miktarını belirler. Bu konuda ilk olarak bakılan husus ise kredinin kullanım amacıdır. İhtiyaç, konut, girişimcilik, taşıt gibi farklı kredi çeşitlerine uygulanan ödeme miktarları birbirinden farklı düzeydedir. Örneğin, konut kredi limiti; satın alınacak mülkün fiyatı, binanın yaşı gibi hususlara göre belirlenir. Benzer bir durum taşıt kredileri için de geçerlidir. Satın alınacak aracın sıfır veya ikinci el olması banka kredi limitlerinin belirlenmesinde kilit rol oynar. Bu noktada kredi limiti öğrenme işlemi, bankalara başvuru yapmadan önce daha doğru bir planlama için tercih edilir. Bireyler, kredi limitini öğrenerek başvuru işlemlerinden daha hızlı sonuç alabilir.

Ne Kadar Kredi Alabilirim?

Belgelenebilir Gelir Düzeyi

Kredi başvurusu yaparken gerekli evrak arasında kredi türüne veya özelliklerine göre değişmeyen kalemlerden birisi de gelir belgesidir. Gelir belgesi olmadan kredi çekemeyeceğiniz gibi istediğiniz tutarda da finansal desteğe kavuşmanız da mümkün değil. Alacağınız kredinin tutarı belgelenebilir gelir belgesinde yer alan rakamlarla doğru orantılı. Yasal olarak, aylık taksitlerin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde ellisini geçmeyecek şekilde düzenleniyor. Kredi almak için şartları sağlayan bireyler, bankaların sunduğu ürünlerden yararlanabilir. Bu noktada düzenli aylık gelirin belgelenmesi finans kuruluşlarının kredi verirken dikkat ettiği ilk kriterlerden biridir.

Kredi Notu

Peki bankalar ne kadar kredi verir? Ne kadar kredi çekebilirim? Aslında bunun için sabit ve değişmez kredi hesaplamaları yapabileceğimiz bir formül yok. Alabileceğiniz kredi tutarı geliriniz, kredi notunuz ve kredibilitenize göre değişiklik gösteriyor. Kredi notunun yüksek olması kredi alma ihtimalini arttırıyor. Kredi notu, ödemekte olduğunuz krediler, kredi kartı ve fatura borçlarınızı aksatma ya da zamanında ödeme durumlarınız gibi birçok seçenek yine bu kredi üst limitini etkileyecektir.

Ne Kadar Kredi Çekebileceğinizi Hesaplayın!

Kredi Çeşidine Göre Belirlenen Kriterler Nelerdir?

Finansal bir ürün olan kredi, bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda bankalardan alabileceği maddi bir destektir. Bireyler, kullanım amaçlarına bağlı olarak farklı kredi çeşitlerine yönelir. Kredi limiti de bankaların sunduğu bu finans ürünlerine göre belirlenir. Aşağıdaki tabloda yer alan kriterler kredi çekmek için sağlamanız gereken koşullar arasında yer alır:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Yeterli kredi notuna sahip olmak
  • Yeterli bir süre sigortalı çalışmak
  • Düzenli bir gelire sahip olmak
  • Aylık geliri belgelendirebilmek

Finans kuruluşlarının zorunlu tuttuğu bu kriterleri karşılamak bankalardan kredi almanın yolunu açar. Bu noktada düzenli gelirin ispatı, bankaların kredi ürünlerinden faydalanmanın önemli bir koşuludur. Buna ek olarak kredi notunun yüksek olması ve borcun bulunmaması da finans desteği alabilmeniz açısından önemlidir. Bu kriterlere dikkat ederek kredi limitinizi artırabilir ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda bankacılık ürünlerinden yararlanabilirsiniz.

Kredi Limiti Nasıl Artırılabilir?

Bankalar, belirli koşullara bağlı olarak bireylere kredi noktasında finansman desteği sağlar. Bu noktada bireysel kredi limitleri ise bazı kriterlere göre belirlenir. Bankaların bireylere sunduğu azami kredi tutarı; kişinin gelirine, borç geçmişine ve finans kuruluşunun uygulamalarına göre farklılık gösterir. Bankaların tümünde belirlenen limitler, temelde bireyin aylık gelirine bakılarak tespit edilir. Buna göre kredinin aylık ödemesinin kişinin düzenli gelirinin %50’sini geçmemesi gerekir. Örneğin, maaşı 5.000 TL olan bir kişi, aylık en yüksek 2.500 TL ödemesi bulunan kredilerden yararlanabilir. Kredi limiti artırmanın ön koşulu ise aylık gelir düzeyinin yükseltilmesidir. Kredi alma ihtimalini artırmak da yine bu gelir düzeyi ile yakından ilişkilidir.

İşe Yeni Başlayanlara Kredi Çıkar mı?

Finans kuruluşlarının sunduğu kredi ürünlerinden faydalanmak isteyen bireylerin bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlardan ilki de bireyin aylık düzenli bir gelire sahip olmasıdır. Bu noktada işe yeni başlayana kredi verilip verilemeyeceği merak edilen konuların başında gelir. İşe yeni başlayan bireylerin bankalara kredi başvurusu yapabilmesi için en az 2 veya 3 aylık sigortalı olması önemli kriterlerden biridir. Belirli bir süredir sigortalı çalışıyor olduğunuzu kanıtlayarak bankalardan kredi çekebilirsiniz. İşe yeni başladığınız hâlde kredi çekmenize yardımcı olacak kriterler ise şunlardır:

  1. Bankalara ya da kamuya borcun olmaması
  2. En az 2 ya da 3 aylık sigortalı olunması
  3. Sahip olunan varlıklar
  4. Banka borçlarının düzenli olarak ödenmesi
  5. Kredi notunun yüksek olması

Tabloda yer alan şartları taşıyor olmak bankalardan kredi onayı almanın ön koşuludur. Hâli hazırda devam eden bir sigortanın ve belgelenebilir bir gelirin olması çekebileceğiniz kredi tutarı üzerinde de etkilidir. Örneğin, Asgari ücretle kredi almak isteyen bireylerin bankalardan talep edebileceği toplam tutar gelire göre belirlenir. Bu noktada kredi taksitleri de gelirin %50’sini geçmeyecek şekilde hesaplanır.

Hangi Durumlarda Banka Kredi Vermez?

Finans kuruluşlarına yapılan kredi başvurularının onaylanıp onaylanmayacağı merak konusudur. Bankalar tarafından karşılanması gereken kriterlerin yerine getirilmediği durumlarda kredi alamamak ihtimal dâhilindedir. Tabloda yer alan koşullar bankaların kredi başvurunuzu reddetmesine neden olabilir:

Başvurunun Reddedilme Sebepleri
Başvuru sahibinin kredi notunun düşük olması
Aylık gelirin krediyi ödemelerini karşılamayacak düzeyde olması
Bireyin üzerinde borç bulunması
Daha önce kredi kartı kullanmamış olmak

Bankalara yapılan kredi başvurusu, yukarıda sıralanan koşullardan sağlanmadığında yüksek olasılıkla reddedilir. En uygun kredi başvuru sürecini uygulayarak, en şeffaf verilerle kredi hesaplama işlemlerinizi Hangikredi.com kredi hesaplama sayfası üzerinden yapabilirsiniz. Ayrıca tüm bankaların ayrıntılarını tek bir ekranda görebilir ve sizin için en uygunun finans kuruluşuna güvenle kredi başvurusu yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

35 Oy

-

3,26 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

10 Yorum

Samet
Samet 26.01.2019 • 00:00

1040 kredi puanım var nekadar kredi alabilirim

Yanıtla Beğen(5)
ikon
Hangikredi.com 8.02.2019 • 00:00

Sayın Samet, Kredi alabilmek için öncelikle kredi notunuzu yükseltmenizi tavsiye ederiz.

Beğen(5)
Sinan Karademir
Sinan Karademir 23.01.2019 • 00:00

Benim kredim puanım sıfır nekadar alırım kredi

Yanıtla Beğen(6)
ikon
Hangikredi.com 8.02.2019 • 00:00

Sayın Sinan Karademir, Kredi notunuz sıfırken kredi kullanabilmeniz mümkün değildir. Aşağıdaki yazıdan konuyla ilgili destek alabilirsiniz. https://www.hangikredi.com/bilgi-merkezi/kredi-notu-sifirsa-ne-yapmali/

Beğen(5)
Daha Fazla Yorum

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?