Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Kefil Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 3.08.2017 Güncelleme Tarihi: 10.05.2023

Bazen kıramadığımız bir yakınımızın isteğiyle bazen de zorunluluktan hayatımızın bir kısmanda kefil olma durumuyla çoğumuz karşılaşıyoruz.

Kefil Nedir?
Birçoğumuzun tedirginlikle yaklaştığı kefil olma durumunda bizi ne gibi yükümlülükler bekliyor? Kefil, borçlu borcunu ödeyemediği taktirde borcu ödemeyi kabul eden kişidir.

Krediye Kefil Olmak

Kredi kullanırken birini kefil göstermek geleneksel bankacılık yöntemlerinden biridir. Fakat kefil olurken bazı detaylara dikkat edilmelidir.

Bir tüketicinin bankaya yaptığı kredi başvurusunun değerlendirilme şartları, ilgili banka tarafından belirlenir. Banka, risk durumundan emin olamadığı tüketicilerden bir teminat ister. Kefalet sözleşmesi, en çok kullanılan teminatlardan biridir. Bu sözleşme ile bir kişi, krediyi çekecek olan tüketiciye kefil olur. Kredi sahibinin borç ile ilgili yükümlülüklerinden kefil de sorumlu tutulur.

Kefiller bireylerin alım satım işlemleri sırasında, kredi alma işlemleri sırasında alım yapan kişinin ödeme yapmaması halinde onun yerine ödeme yapmayı kabul etmiş kişi olarak bu işlemde yer alan kişilerdir. Borçlar Kanunu kapsamında bulunan ilgili maddelerde kefalet sözleşmeleri ve şartları belirtilmektedir. Alım sırasında kefil olacak kişinin kefalet işlemlerinin resmî olarak geçerli olması ve kefilin kabul etmesi gereken sorumluluklar vardır.

Asıl borçlu ya da kefil tarafından kredi borcu ödenmezse ne olur?” gibi sorularınızın cevabını HangiKredi’de bulabilirsiniz.

play image

Kefaletin Şartları

Kefalet işlemlerinin resmi olarak geçerli olması için kefilin yazılı bir sözleşme yapması ve imzalaması en temel şartlardan biridir. Bununla birlikte borçlu olan kişiye kefalet edilecek olan tutarın da sözleşmede açık bir şekilde yer alması gerekmektedir. Bu şartları yerine getirmeyen kefalet sözleşmeleri herhangi bir şekilde bir geçerliliğe sahip değildir.

Kişiler kefil olmayı kabul etmiş olsa bile herkes kefil olamamaktadır. Kefil olabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı kefalet şartları vardır. Belirtilen niteliklere sahip olmayan kişiler, banka tarafından kabul edilmez ve kredi başvurusu reddedilir.

Kefil olacak kişilerin Kredi Kayıt Bürosu düzenleri ve bunun yanında kişilerin gelirlerinin kefalet işlemleri için yeterli olması gerekir. Bazı durumlarda esneme payı bulunsa bile kefilin kredi alacak kişiyle aynı ilde ikamet etme gerekliliği de bulunur. Kefil olacak kişinin aynı zamanda kefil olma şartlarını göstermekte olan belgeleri de imzalaması zorunludur.

Kredi alacak kişinin durumuna göre bankalar kefil durumunu belirtmektedir. Alınacak en uygun kredi için kredi çeşitleri ve sizin için en uygun bankayı belirlemeniz yararınıza olur.

En Avantajlı Kredi Tekliflerini İnceleyin!

Bankaların Kefil Talebinde Bulunduğu Durumlar

Kredi almaya karar verdiniz ve ihtiyacınız olan krediyi seçip sizin için en uygun olan bankaya başvurdunuz. Eğer kredi notunuz veya geliriniz düşük durumdaysa bankanız kredi vermek için sizden kefil olacak birini isteyebilir. Kefil olacakların asıl dikkat etmesi gereken nokta, kredi sahibinin borcunu ödememesi hâlinde ödemelerin kefil olan kişi tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğidir.

Bankalar kefil talep ettiklerinde bir sözleşme hazırlanır ve bu sözleşmelerde “adi” ve “müteselsil” olmak üzere iki farklı kefalet türü vardır.

Adi Kefil Nedir?

Adi kefil sözleşmesinde kefil olan kişi imza atmışsa banka alacak işlemleri için ilk önce asıl borçludan talepte bulunur ve asıl borçlu takip edilir. Bankadan kredi almış olan asıl borçlu talepler ve verilen sürede borcunu ödemezse bankalar adi kefil üzerinde de takip hakkını elde eder. Bu andan itibaren bankalar adi kefille ilgili takipte bulunma hakkına sahip olur. Asıl borçlu için gerekli prosedürler uygulanmadan kefilden ödeme talep edilemez.

Müteselsil Kefil Nedir?

Müteselsil kefalet ve müşterek borçlu olmak koşuluyla hazırlanan kredi sözleşmelerinde ise borcun tahsil edilme işlemi asıl borçludan ya da kefilden yapılabilir. Alacaklı olan banka borç tahsilatını isteğine göre kefilden ya da asıl alacaklıdan yapabilir. Müteselsil kefalet sözleşmesi imzalamış olan kefiller alacaklı olan bankanın asıl alacaklıya müracaat etmesi gerektiğini ileri sürme şansına sahip değildir.

Ne kadar kredi çekebilirim?” diye merak ediyorsanız HangiKredi hesaplama araçları ile kendi şartlarınıza uygun bir hesaplama yaparak çekebileceğiniz kredi tutarını görebilirsiniz.

Krediye Kefil Olmadan Önce Bunlara Dikkat!

Kefilin Dikkat Etmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Kefil, borcun geciktirilmesi ya da ödenmemesi durumlarında alacaklı bankaya ödemeyi yapacak olan kişidir. Krediye kefil olmak tıpkı krediyi çeken asıl kişi olmak anlamını taşır. Ödeme işlemlerinde de kefilin asıl kredi borçlusu kadar sorumluluğu vardır.

Bu sebeple kefil olan kişinin son derece dikkatli olması gerekir. Kefaletini üstüne aldığı krediyi takip etmesi önemli bir konudur. Eğer borcun ödemesi kefile kalmışsa ve geç bilgi sahibi olmuşsa hem borcun miktarı artar hem de kefilin kredi notu düşer.

Kefil olacak kişi, sözleşmeyi imzalamadan önce toplam borç miktarını karşılayabilecek imkânlara sahip olup olmadığına dikkat etmelidir. Kefilin de borcu ödeyemediği durumlarda banka işi hacze kadar götürebilir. Kefil olacak kişi sözleşme imzalamadan önce tüm şartları detaylıca incelemeli, düşünmeli ve şartları karşılayabileceğinden emin olmadan imza atamamalıdır.

Kefilin borçları ödememesi durumunda da maaşına haciz konabilir. Bu durumlarda haciz oranı %25’tir. Yani alınan maaşın dörtte biri, henüz maaş hesaba geçmeden önce kesilir. Bu gibi durumlarda e-devlet üzerinden haciz sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

HangiKredi’den güncel banka faiz oranları ve bankaların kredi ürünleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kefilin Gerektiği Durumlar Hangileridir?

Bankalar, kredi kullandırmadan önce teminat görmek istediklerinde öncelikle ipotek uygulamasına başvururlar. Taşınmaz bir malın teminat olarak gösterilmesi banka için daha makûldür. Eğer bir konut ya da taşıt ipotek edilmişse, banka kefil istemez. İpotek uygulaması tercih edilmediğinde ise aşağıdaki durumların var olması kefil gerektirebilir.

  1. Kredi başvurusu yapan kişinin aylık geliri yetersiz ya da düzensiz ise banka bu riski ortadan kaldırmak için kefalet sözleşmesi ister.
  2. İlk kez kredi kullanacak olanların bir kredi geçmişi olmadığı için banka risk analizi yapamaz. Dolayısıyla tüketicinin riskli olup olmadığını bilmediği için kefalet yöntemini tercih eder.
  3. Geçmişteki kredili ürünlerin ödemelerinde sorun yaşanmışsa ve bu sorun kabul edilebilir bir boyuttaysa kredi ancak kefalet ile verilir.

Banka Kefilliği İptal Edebilir mi?

Kefilliğin iptal edilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Kefil, ileride doğacak olan borç henüz meydana gelmeden önce, borçlunun hesabına yatacak olan kredi miktarı henüz yatmamışken kefaletten vazgeçebilir. Henüz herhangi bir borç olmadığından kefaletten vazgeçilmesi mümkündür. Kefaletin iptalini mümkün kılan diğer durumlar şunlardır:

  • Kredi sözleşmesinde, kefalet işlemini üstlenecek kişinin el yazısıyla kefalet tarihi ve bitiş tarihi yazılı olmalıdır. Bu işlem yapılmamışsa kefillik durumu meydana gelmez ve iptal edilebilir.
  • Asıl borçlunun kasıt içeren şekilde borcunu ödememesi ve başka bir ülkeye yerleşerek izini kaybettirmeye çalışması halinde kefil mahkemeye başvurup kefaletin iptalini isteyebilir.
  • Kefillerin imzalamış olduğu sözleşmeler borçlu kişiler borçlarını ödediklerinde ya da 10 yıllık süreyle zaman aşımına uğradığında kefalet ortadan kalkar.
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

78 Oy

-

2,97 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

2 Yorum

ahmet güneş
ahmet güneş 15.10.2019 • 00:00

iyi günler babam enişteme kefil oldu yiğit avmde eşya alınca eniştemin daha öncede hesabı varmış bu hesabı birleştirmişler eniştem ödediği halde eniştenin babası ödeme yapmıyor sonra eniştemin ödediği taksit az gelince bunlar avukata veriyor daha sonra eniştem ptt yoluyla bütün taksitlerini ödüyor ama haylen yiğit avm nin avukatları babamı arıyor haylen borcunuz var siz kefil olmuşsunuz diye bu konuda ne yapabilirim

Yanıtla Beğen(12)
ikon
Hangikredi.com 17.10.2019 • 00:00

Sayın Ahmet Güneş, Konuyla ilgili bir hukukçuya danışmanızı tavsiye ederiz.

Beğen(12)

Son Eklenen İçerikler

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?

  • Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası  22.03.2024

    Gayrimenkul Piyasalarının Döngüsel Doğası