Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Hasar İkame Teminatı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.12.2015 Güncelleme Tarihi: 4.04.2024

Kasko sigortaları, trafikte karşılaşabileceğiniz problemlere karşı size, pek çok konuda teminat sağlar, kaza sonucu karşılaşabileceğiniz problemlerden korunmanızı sağlayan en önemli güvencelerden biri de hasar ikame teminatıdır.

Hasar İkame Teminatı Nedir?
Aracınızın trafik kazasına karışması ve hasar görmesi durumunda sigorta ödemeleriniz yükselebilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için uygulanan hasar ikame teminatı ise sigorta primlerinizi teminat altına alır ve aracınızın hasar görmesi durumunda dahi yüksek sigorta ücreti ödemenizi engeller. Hasar ikame teminatı ve şartları hakkında daha fazla bilgi almak için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Hasar İkame Teminatı Nedir?

Hasar ikame teminatı, araç sahiplerini kazalarda oluşabilecek hasarların sigorta bedelini yükseltmesine karşı koruyan özel bir güvencedir. Bu teminatın kasko sigortanızda yer almaması durumunda kısmi hasara yol açan bir trafik kazasına karıştığınızda sigorta ödemelerinizde değişiklikler yaşanabilir. Eğer sigorta şirketiniz sizin aracınızda ya da kazaya karışan başka bir araçta oluşan hasarı karşılamak için ödeme yaparsa, ödediği bedeli sigorta tutarınıza yansıtır. Bu durum, ödediğiniz sigorta bedelinin aracınızın değerinin altına düşmesine sebep olur. Sigortanızı araç bedelinize eşitlemek ve sigorta hizmetinden yararlanmaya devam etmek için ise ek prim ödemeniz gerekir. Bu riski ortadan kaldırmak için kasko sigortalarına eklenen hasar ikame teminatı, sigortalı aracınızla kısmi hasarlı bir kazaya karışmanız durumunda dahi aracınızın kendi değerinden sigortalanmaya devam etmesini sağlar. Bu sayede sizi ek sigorta primi ödeme riskinden koruyan hasar ikame teminatı, hem yaşadığınız kazanın hem de ileride karşılaşacağınız muhtemel kazaların size maddi kayıp yaşatmasını engeller.

Hasar İkame Teminatı Neden Önemlidir?

Maddi hasara sebep olan trafik kazaları, tamirat masraflarının yanı sıra ek maliyetlere yol açar. Kaza sonrasında aracınızın değeri düşebilir, sigortadaki hasarsızlık indirim hakkınız yanabilir. Ayrıca sigorta için ödemeniz gereken bedel ve sigortanın ödeme limitini aşan masrafları da sizin ödemeniz gerekebilir.

Hasar ikame teminatı, sizi trafik kazalarının yol açtığı bu maddi risklerden biri olan sigorta prim artışına ve ek prim ödemelerine karşı güvence altına alır. Kasko sigortasında hasar ikame teminatı bulunan araç sahipleri, olası kaza durumlarında sigorta şirketinin yapacağı hasar ödemelerinin sigorta değerini düşürmesinden korunur. Bu teminat sayesinde hasar sebebiyle yapılan ödemeler, sigorta primlerine yansımaz. Böylece karışacağınız kazanın sebep olacağı maddi kayıpların bir bölümünü engelleyebilir ve kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Hasar ikame teminatının bir diğer önemi, sizi sonraki kazalara karşı da maddi açıdan güvence altına almasıdır. Eğer aracınızla bir kaza yapar ve sigortadan hasar ödemesi alırsanız bununla birlikte poliçe ödemelerinizi artırmaz ve aracınızı değerinin altına sigortalarsanız. İlerleyen dönemlerde ise başka bir kaza geçirmeniz durumunda maddi zarara uğrama riskiniz çok yüksektir.

Aracınız değerinin altına sigortalandığında daha sonra karışacağınız kazalarda hasar ödemeniz bu düşük bedel üzerinden yapılır. Bu durumda sigorta şirketi, size aracınızın gerçek değerinin altına bir ödeme yapar. Hasar ödemelerinin ciddi bir bölümünü kendi bütçenizden karşılamanız ise sizi önemli bir maddi kayıpla karşı karşıya getirebilir. Bu sorunların tamamından korunmak, olası kazaların sebep olacağı maddi kayıplara karşı tedbir almak için kasko poliçenize hasar ikame teminat maddesi ekletebilirsiniz. Böylece her seviyede trafik kazasının yol açabileceği maddi kayıplardan büyük oranda korunabilirsiniz.

Hasar İkame Teminatı Ne İşe Yarar?

Araç sahibi olmak, çeşitli maddi riskleri de beraberinde getirir. Trafikte her türlü riskle karşılaşabilir ve her an kazaya karışabilirsiniz. Bu durumun oluşturduğu riskleri en aza indirmek ve kendinizi maddi açıdan güvence altına almak için çeşitli tedbirler almanız gerekir. Kasko ve araç sigortaları, trafik kazalarına ve arızalara karşı alınabilecek en önemli tedbirlerdir. Bununla birlikte trafik kazalarının yol açabileceği maddi kayıplara karşı ek önlemler almanızda da fayda var. Hasar ikame teminatı, bu ek önemlerin en önemlileri arasında yer alır.

Sigorta primlerinizin kazaya bağlı hasarların oluşturduğu maliyetler yüzünden yükselmesi, ilerleyen dönemlerde sizin için çeşitli sorunlar doğurabilir. Beklenmedik ek primler ödemek zorunda kalmak ise bütçenize önemli ölçüde zarar verebilir. Bu durumu bir örnekle açıklamakta fayda var. Aracınızın güncel değeri 1.000.000 TL ise sigortanız bu bedel üzerinden yapılır. Bir kazaya karıştığınızda 300.000 TL’lik hasar oluşursa sigorta şirketi bu hasarı karşılar ve sigorta bedelinize yansıtır. Bir diğer ifadeyle, aracınız artık 700.000 TL üzerinden sigortalanmış olur. Aradaki farkı kapatmak için sigorta şirketinize zeyilname vermeniz ve ek ödeme yapmanız gerekir.

Hasar ikame teminatı olması durumunda ise sigorta şirketi bir ödeme yapsa dahi aracınızın sigorta bedelinde herhangi bir düşüş olmaz. Aracınız ilk günkü değerinden sigortalanmaya devam eder. Böylece ek ödeme yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Aracınız kasko sigortanızı yaptırdığınız günkü avantajlardan yararlanmaya devam eder. Ayrıca zeyilname sürecinde zaman kaybetme riski de ortadan kalkar.

Hasar İkame Teminatından Kimler Faydalanabilir?

Hasar ikame teminatı, standart ve zorunlu bir kasko uygulaması değildir. Bu sebeple bazı şirketler standart kasko poliçelerinde hasar ikame teminatına yer verirken, bazı şirketler bu teminatı isteğe bağlı olarak sunar. Aracınıza sigorta yaptırırken kasko poliçenizi inceleyebilir, hasar ikame teminatı verip vermediğini kontrol edebilirsiniz. Standart kasko poliçesinde hasar ikame teminatı bulunmuyorsa küçük bir fark ödeyerek bu teminatı poliçenize ekletebilirsiniz.

Hasar ikame teminatından faydalanma konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Tüm araç sahipleri, araçlarına kasko yaptırırken hasar ikame teminatı avantajından yararlanabilir. Daha önce bir kazaya karışıp karışmamanız gibi faktörler de hasar ikame teminatı almanızı etkilemez. Her sigorta poliçesi aracın ve araç sahibinin güncel durumuna yönelik hazırlandığı için daha önce kaza geçirmiş araç ve araç sahipleri de sonraki kasko sigortalarında bu teminattan faydalanabilir.

Hasar ikame teminatı kasko sigortası yaptırılırken poliçeye eklense de bu adım zorunlu değildir. Devam eden sigortalara da hasar ikame teminatı maddesi eklenebilir. Bu işlemi talep etmeniz durumunda sigorta şirketiyle irtibata geçmeniz ve poliçenize hasar ikame teminatı eklenmesini istemeniz gerekir. Talebinizden sonra sigorta poliçeniz, hasar ikame teminatı maddesini içerecek şekilde revize edilir. Poliçenizin yeniden yapılandırılması anlamına gelen bu işlem, yapıldığı tarihten sonraki sigorta prim ödemelerinizin yeniden hesaplanmasını gerektirir.

Hasar İkame Teminatı Şartları Nelerdir?

Hasar ikame teminatı şartları, pek çok aracın karşılabileceği basit adımlardan oluşur. Bu teminattan yararlanmak için araç sahibi olmak ve aracı sigortalatırken hasar ikame teminatı talep etmek yeterlidir. İkame teminatından yararlanmak için yukarıdaki iki şartı yerine getirmeniz gerekir. Araç sahipleri, bu teminatı kullanmanın diğer hakları etkileyip etkilemediğini de merak edebilir. Hasar ikame teminatından yararlanmak, diğer tüm sigorta işlemlerinden bağımsız bir avantajdır. Bu sebeple kasko sigortanızın sunduğu diğer avantajları etkilemez ve herhangi bir hak kaybına yol açmaz.

Siz de aracınızı sigortalarken faydalanabileceğiniz tüm imkânları değerlendirmek, olası kazaların getirebileceği maddi zararları en aza indirmek için hasar ikame teminatı fırsatını değerlendirebilirsiniz. Kasko poliçenize hasar ikame teminatı maddesi ekletebilir ve kaza sonrasında ek prim ödeme riskinden korunabilirsiniz. Hasar ikame teminatı sunan en iyi sigorta teklifleri için ise HangiKredi’nin size sunduğu seçeneklere göz atabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

1 Oy

-

1 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?