Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Net ve Brüt Metrekare Arasındaki Fark Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 5.09.2016 Güncelleme Tarihi: 11.12.2023

Kullanım alanı, ev satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir ve meskenin toplam alanıyla kullanılabilen ölçümü arasında her zaman bir fark olur; bu farkı görmek için satın aldığınız evin net ve brüt metrekare ölçülerini incelemeniz tavsiye edilir.

Net ve Brüt Metrekare Arasındaki Fark Nedir?
Söz konusu ölçülere dikkat ederek satın aldığınız evin konforlu ve kullanışlı olduğundan emin olabilirsiniz. Net ve brüt alan arasındaki temel farkları öğrenmek için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Net Metrekare Nedir?

İster internetten olsun ister projeden ev bakarken dikkat etmeniz gereken esas ölçü net metrekaredir. Net metrekare; duvarların iç kısmında kalan, kullanabileceğiniz toplam alanı ifade eder. Yani aldığınız evin toplam yaşam alanını söyler. Bu nedenle evin net metrekaresini bilmenizde fayda vardır. Ayrıca eğer mümkünse odaların da tek tek net metrekaresini öğrenerek eşya seçiminizi ya da yerleşim planınızı buna göre yapabilirsiniz.

Net Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Dikdörtgen biçimindeki odalarda duvar uzunluklarını çarparak daire net metrekare hesaplama işlemini kolaylıkla yapmanız mümkündür. Örneğin; karşılıklı duvarlarının uzunluğu 200 ve 100 cm olan bir odanın ölçüsü şu işlemle belirlenir: 200 cm x 100 cm = 20.000 cm². Yuvarlak alanlarda ise net metrekare hesabı odanın birbirine dik olan iki üçgene ayrılmasıyla yapılır. Üçgenlerin kenar uzunlukları çarpılarak net metrekare ölçümü elde edilir.

Konut Kredisine Başvur

Brüt Metrekare Nedir?

Brüt metrekare ise size ait olacak toplam alanı ifade eder. Bu alana duvarlar ve kolonlar yani fiziken kullanamayacağınız alanlar da dâhildir. Ayrıca balkon, taraça, merdiven boşlukları gibi alanlar da brüt metrekare içinde değerlendirilir. Özetlemek gerekirse ev sınırları içinde bulunmayan ve aktif olarak kullanılmayan alanlar da dâhil edilerek yapılan hesaplama brüt metrekare olarak adlandırılır.

Brüt Alan Kaça Ayrılır?

Brüt alanlar iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Evin sınırları dâhilinde bulunan bölümler iç alan olarak tanımlanır. Kolonlar, havalandırma boşlukları, koridorlar, kat irtifakına dâhil olan merdiven ve asansör alanları bu başlık altında incelenir.

Binaların dış mekânlarında bulunan alanlar, daire brüt alan hesabı yapılırken değerlendirilir. Apartman bahçesi, depo, sosyal tesisler gibi bölümler bu kategoride yer alır. Bahçe, sosyal tesis gibi ortak kullanıma açık bölgeler ev alımında tapu bedeli üzerinde belirleyicidir.

Net ve brüt metrekare arasındaki fark nedir

Brüt Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Evin birleşen iki duvarını ölçerek iç brüt alan hesaplama işlemi yapmanız mümkündür. Birleşen duvarlar, evin toplam alanını gösterir. Toplu konut alanlarında bu ölçümü yapmak zor olabilir. Böyle bir durumda evin %10 ile %25 arasındaki bir bölümünün brüt alan olduğu kabul edilir. Duvar, kolon, kiriş, balkon gibi alanları ölçüp bunları net metrekareye dâhil ederek brüt alanın toplam ölçüsünü bulabilirsiniz.

Arsadan pay verilerek sağlanan kat irtifakı tapularında dış brüt alan hesaplamak oldukça kolaydır. Örneğin; tapuda 100 metrekare alan varsa ve evin kullanılmayan alanlar dâhil ölçümü 90 metrekare ise 10 metrekarelik bir dış brüt alan söz konusudur. Dış brüt alan dâhil edilerek hesaplanan ölçü evin arsadan aldığı toplam payı gösterir.

Net ve Brüt Metrekare Arasındaki Fark Nedir? Neden Önemlidir?

Brüt ve net metrekare farkı evin kullanıma açık olan alanlarını gösterir. Evin aktif olarak kullanılabilen alanlarının toplam ölçüsü net metrekare olarak adlandırılır. Bu husus, ev satarken dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Ev sahibi, sattığı veya kiraladığı mülkün kullanılabilir ölçüsünü vermekle mükelleftir. Söz konusu bölgeler süpürülebilir alan olarak da tanımlanır. Net ve brüt metrekare bilgileri, tapu senedinin proje metrekaresi bölümünde yer alır. Bu ölçüler, evin değerini ve satış bedelini belirleyen önemli unsurlar arasındadır.

Sözleşmede Yazan Net Metrekare Gerçeği Yansıtmıyorsa Ne Yapılır?

Net ve brüt metrekare arasındaki farkın oluşturduğu en büyük hayal kırıklığı projeden alınan evlerde yaşanır. Brüt metrekaresine bakarak projeden konut alanlar ev tamamlandığında beklentilerinin çok daha altında olan bir alanla karşılaşabilir.

Net ve brüt metrekarenin oluşturduğu farkın önüne geçebilmek için çıkan yönetmelikte net ve brüt metrekarenin sözleşmede açık bir şekilde yer alması gerektiği ifade ediliyor. Tüketiciyi korumaya yönelik bu Tüketici Kanunu maddesine göre özellikle projeden yapılan satışlarda evin net metrekaresi yani toplam yaşam alanı belirtilmek zorunda. Bu konu hakkında tarafınıza verilen bilginin doğru olmadığını düşünüyorsanız konut kredisi ekspertiz olanağından yararlanmanız iyi bir fikir olabilir. Bu sayede evin ölçümünü ve diğer özelliklerini net olarak öğrenebilirsiniz. Sözleşmede yazan net metrekare ile size teslim edilen evin net alanı arasında fark varsa yasal olarak söz hakkınız olduğunu bilmenizde fayda var. Aşağıdaki konulara dikkat ederek uzun yıllar boyunca kullanabileceğiniz bir konut satın alabilirsiniz.

  • Net ve brüt metrekare farkı
  • Mutfak ve banyo dolaplarının genişliği
  • Koridor, hol ve antre genişlikleri
  • Odalar ile ortak alanların ölçüleri
  • Depo olarak kullanıma müsait alanların olup olmadığı

Metrekare kriterlerine dikkat ederek ev alma konusunda doğru seçimi yapabilirsiniz. Evinizin alanını verimli kullanmak isterseniz bir iç mimara danışmanız faydalı olabilir. Ev sahibi olmak için konut kredisi çekmeye karar verdiyseniz en uygun konut kredisini Hangikredi.com konut kredisi hesaplama aracıyla bulabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

24 Oy

-

3,46 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?