Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

Ev Alımlarında Tapu Bedeli İle İlgili Bilgiler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 13.01.2015 Güncelleme Tarihi: 30.03.2023

Ev almak istediğinizde uzun bir sürece girersiniz.

Ev Alımlarında Tapu Bedeli İle İlgili Bilgiler
Alacağınız eve karar vermek işin en temel kısmı, sonrasında bütçe ayarlamak, konut kredileri arasında incelemeler yapmak derken bütçeden sonra da resmi süreçlerde asıl işin yükü ortaya çıkar.

Ev alımlarında tapu masrafı veya tapu bedeli olarak alınan ücret kalemi, bu açıdan önemli bir konu. Hem bilgi kirliliği, hem de kafa karışıklığı yaratan bu konunun ana hatlarını HangiKredi olarak derlemek istedik.

Tapu Bedeli Nedir?

Tapu masrafı, tabu bedeli, tapu rayiç bedeli gibi isimlerle anılan bu ücret, ev alırken veya satarken söz konusu gayrimenkullerin satış bedeli demek. Satın alma sürecindeki piyasa koşulları ile belirlenen bir ücret olması sebebiyle de ince hesaplarla ve önemle eğilmek gerekiyor.

Tapu Bedeli Hesaplama

Tapu bedeli hesaplama işlemlerinde birçok farklı değişken söz konusu olur. Örneğin satışa konu olan taşınmazın yer aldığı alan, merkezi olması veya merkeze uzak olması, yakınlarında AVM’ler, dükkanlar, eğlence merkezleri ve benzeri konut projelerinin bulunması, ulaşım hatlarına yakınlığı, okullara, hastanelere mesafesi, yer aldığı ilin, ilçenin ve semtin sosyo-ekonomik durumu gibi birçok koşul bu bedeli etkiler.

Tapu bedeli belirlenirken;

  • Gayrimenkulün yer aldığı semtteki en az 3 evin rayiç bedeli ve metrekarelerinin toplamı öğrenilir.
  • Bu evlerin rayiç bedellerinin toplamı, toplam metrekareye bölünür.
  • Metrekare başına düşen tapu bedeli, evin metrekaresi ile çarpılır ve bu sayede gerçeğe en yakın değeri de bulunmuş olur. Fakat bu değer üzerinde, alınacak evlerin diğer evlere göre eksikleri ve fazlalıkları da dikkate alınarak bazı ince ayarlamalar yapılır. Bunun için de yukarıda bahsettiğimiz ölçütlere göre 10 üzerinden nesnel bir puan verilir.
  • Tapu rayiç bedeli hesaplama formülü olarak şöyle bir formül verilebilir: Metrekareye düşen rayiç bedeli X Evin metrekaresi X (80 + 10 üzerinden verilen toplam puan) /100 = Rayiç Bedel

Tapu Bedelinde Maliye Kontrolü

Tapu bedelinin doğru beyanı için son yıllarda Maliye tarafından uygulanan denetimler arttı. Denetimlerde öncelik vatandaşlara verilse de bu alanda çok sayıda ceza veren Maliye, son zamanlarda tapu işlemlerinde gayrimenkullerin gerçek değerinin bildirilmesi için müteahhitlere yönelik uyarılarda bulundu.

Tapuda yanlış beyan ile ilgili olarak yapılan uyarılarda, gayrimenkullerin gerçek değerinin beyan edilmesini isteyen Maliye, beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerektiğini, doğru ve tam ödenmeyen tapu harçlarının hem gayrimenkulü satandan hem de alandan ayrı ayrı cezalı olarak tahsil edildiğini belirtti.

"Konut Kredisinde Tapu Ve İpotek İle İlgili Merak Edilenler" hakkında detaylı bilgi almak için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!

Yanlış Beyanı İhbar Edin

Tapuda yanlış beyanda bulunanların ihbar edilmesi için çağrıda bulunan resmi kurumlar, müteaahitler tarafından eksik fatura düzenlenmesi durumunda en yakın vergi dairesine, 444 0 189 telefonundan Vergi İletişim Merkezi’ne veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesindeki İhbar Bildirimi kısmına bildirebileceklerini ifade etti.

Tapuda Emlak Vergisi Cezası

Emlak vergisi gerçek değerinin daha düşüğü olarak gösterildiğinde veya devir bedelinin gerçek değerini belgelememesi halinde uygulanan ceza, gayrimenkulü hem alandan hem de satandan, toplam harcın yüzde 25’i oranında vergi cezası  alınmak suretiyle yapılıyor.

Yapılan uyarılarda, gayrimenkul satın alınırken aracı görevi gören emlakçı ile kimi tapu müdürlüklerinde aracılık yapanlar için, yapılan ödemelerle ilgili olarak fatura alınması da altı çizilen noktalar arasında yer aldı.

Ev almak için konut kredisi arayışınızda en güvenilir yardımcınız HangiKredi hizmetinizde! 

Tüm bankaların faiz verilerinden derlenen anlık güncellemeler ile sunulan konut kredisi hesaplama sayfasını 7/24 ücretsiz ve kesintisiz olarak kullanabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

40 Oy

-

3 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

1 Yorum

ahmet
ahmet 25.03.2015 • 00:00

Çok faydalı oldu teşekkürler yazınız için çok sağolun web site

Yanıtla Beğen(8)

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?