Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

2021 Yılında Faiz Ve Enflasyon

Murat Sağman

Yayımlama Tarihi: 8.02.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

HangiKredi Ekonomi Danışmanı Murat Sağman, 2021 yılı enflasyon öngörüleri ile faiz-enflasyon ilişkisini anlatırken herkesin merak ettiği "Faiz indirimi olacak mı?" sorusunu da yanıtlıyor.

2021 Yılında Faiz Ve Enflasyon
Geçtiğimiz ay, 21 Ocak tarihinde yılın ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 17’de sabit bıraktı. TCMB'nin Kasım ve Aralık 2020'de dezenflasyonu sağlamak adına gerçekleştirdiği toplam 675 baz puan artışın bir süre daha etkisini görmek isteyeceğini düşünüyoruz.

Toplantı sonrası açıklanan karar metnine eklenen “sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesi” kararı ve “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacağı” ifadesi, TCMB’nin enflasyonda kalıcı bir iyileşme sağlanana kadar kararlı bir duruş sergileyeceğine net olarak işaret etti.

“Sıkı Para Politikası Uzun Süre Devam Ettirilmeli!”

Aynı zamanda geçen hafta yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısı gerçekleşti. TCMB 2021 enflasyon tahminini değiştirmeyerek %9,4’te tuttu. TCMB Başkanı Naci Ağbal, rapora ilişkin yaptığı sunumda orta vadeli enflasyon hedefi olan %5’e ulaşılana kadar para politikasında sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğinin tekrar yineledi. Başkan Ağbal, hedefe 2023 yılında ulaşılmasının beklendiğini bu nedenle sıkı para politikasının uzun süre devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. Rapora göre, TCMB’nin para politikası kararları, gerçekleşen enflasyonun yanı sıra enflasyon görünümünü etkileyen tüm değişkenler değerlendirilerek belirlenecek.

Para politikasının sıkılık seviyesine ilişkin olarak yeni bir ifade eklendi: “Yüzde 5 hedefine varıncaya kadar gerçekleşen / beklenen enflasyon oranı patikası ile para politikası faiz oranı patikası arasındaki düzey güçlü bir dezenflasyonist denge gözetilerek oluşturulacak ve bu denge sürekli korunacaktır.”

Bu kapsamda Başkan Ağbal, faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu net olarak belirtti. Bununla birlikte 2021 yılında fiyatlar üzerinde maliyet kaynaklı baskılar zayıflayacak, ancak ılımlı talep ve enflasyon beklentilerinde gerçekleşen kötüleşmenin etkileriyle enflasyon çift hanede kalmaya devam edecek. Yıl genelinde devam edecek olan sıkı para politikası ise enflasyonda kalıcı bir düşüş sürecine girilmesini sağlayacak.

Faiz İndirimi Olacak mı?

TCMB’nin 2021 yılı enflasyon tahmininde değişiklik yapılmadı. Maliyet yönlü faktörlerin enflasyon üzerinde nette yukarı yönlü etkisine rağmen özellikle enflasyon beklentilerinde öngörülen iyileşme nedeniyle 2021 yıl sonu enflasyon tahmininde bir değişiklik yapılmadı. Petrol fiyat beklentisi yukarı yönlü güncellendi. 2021 yılı petrol fiyatı tahmini varil başına 43,8 dolardan 54,4 dolara yükseldi. Enflasyonda son dönemin en büyük sorunu olan yıllık gıda enflasyon beklentisi 2021 yılı için %10,5’den %11,5’e yükseltildi. 2021 yılının ikinci yarısından önce bir faiz indirimi beklemiyorum.

TÜFE Yükselebilir!

2021 yılının ilk üç ayında TÜFE yıllık enflasyonunun yükselerek %15,5-%16 civarına çıkmasını bekliyorum. Sebepleri sayarsak:

  1. Yeni yılda açıklanan %22 oranında asgari ücret zammının yarattığı üretim maliyeti.
  2. 2020 yılında TL’deki değer kaybı etkisiyle maliyet ve ithal ürünlerdeki gecikmeli birikimli fiyat artış etkisi.
  3. Yüksek seyreden gıda ve enerji fiyatları.

Sıkı para politikasının talep kaynaklı fiyatlama baskısını azaltmasının desteği ile yılın özellikle ikinci yarısında enflasyonda bir düşüş bekliyorum. Eğer yeni bir kur şoku yaşamazsak 2021 yılsonu enflasyon tahminim %11-%12 civarında.

Türkiye’nin En Büyük Sorunu Enflasyon!

Sonuç olarak enflasyon kalıcı düşmeden yine erken bir vakitte faizleri indirmek çok büyük hata olacaktır. Türkiye’nin en büyük ekonomik sorunu enflasyondur. Bu enflasyon sorunundan dolayı faizler bu kadar yüksek. Faizlerin yüksekliği büyüme ve işsizliği negatif yönde etkiliyor. Enflasyon konusunda sabırlı, samimi, tutarlı ve bilime dayalı davranmaktan başka bir çaremiz yoktur.

Herkese sağlıklı günler diliyorum...

Murat Sağman'a ait diğer yazıları okumak için;

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Murat Sağman

1972 yılında Paris`te doğan Murat Sağman 1992 yılında Galatasaray Lisesi`nden mezun olmuştur. Fransa`da Sorbonne Üniversitesi'nde Ekonomi ve Finans bölümlerini derece ile bitirmiştir. Yine Sorbonne Üniversitesi`nde derece ile sonuçlanan Banka ve Finans üzerine Master eğitimi yapmıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

22 Oy

-

4,18 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 19.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?