Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

18 Yaşının Altındakiler Nasıl Banka Hesabı Açabilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.08.2016 Güncelleme Tarihi: 15.03.2024

18 yaş altı banka hesabı açmak, çoğu zaman zaruri bir ihtiyaç olabilir.

18 Yaşının Altındakiler Nasıl Banka Hesabı Açabilir?
Günümüzde ihtiyaç duyulan birçok ürün ve hizmet internet üzerinden satın alınmaktadır. Bu alışveriş için ise bir banka kartı gerekmektedir.

18 yaşından küçükler de kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye geldiklerinde online alışveriş yapma ihtiyacı duyabilirler. Sadece alışveriş için değil, güvenli bir şekilde para biriktirmek için de banka hesabı kullanışlıdır. Bu nedenle 18 yaşından küçük çocuklar için de banka hesabına ihtiyaç duyulur. Peki 18 yaş altı banka hesabı açabilir mi?

18 Yaşından Küçükler Banka Hesabını Nasıl Açabilir?

Banka hesabının açılması için, hesap sahibinin 18 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu yoktur. 18 yaşını doldurma zorunluluğu, bankada işlem yapmak içindir. Bu doğrultuda bakıldığında, anneler ve babalar, 18 yaşından küçük çocukları için hesap açtırabilirler. Gerekli işlemler ebeveynlerin gözetiminde tamamlanır ve 18 yaşından küçük çocuk bir banka hesabına sahip olur. Buna göre 18 yaş altı banka hesabı nasıl açılır, şartlar nelerdir?

Banka Hesabı Açmak İçin Şartlar Nelerdir?

18 yaş altı banka hesabı açma işlemleri için her bankanın farklı bir şartı olabilir. Fakat hemen hepsinin ortak şartı, hem 18 yaşından küçük olan ve hesabın sahibi olacak olan çocuğun hem de velisinin banka şubesine gitmesidir. Birkaç temel belge talep edilir ve belgelerin ibraz edilmesinin ardından imzalar atılır. 18 yaş altı banka hesabı açma işlemi; çocuğun harçlığını hesaba yatırma, kart ile güvenli bir şekilde alışveriş yapmasını sağlama ve birikim yapma gibi amaçlarla yapılabilir.

Banka Hesabı Açtırmak İçin Veliye İhtiyaç Var mı?

18 yaş altı banka hesabı açma işlemleri için bankalar, çocuğun velisinin işlem yapmasına izin verirler. Çünkü yasalara göre reşit olmak ve resmî işlemler yapmak için belirlenen alt yaş sınırı 18’dir. 18 yaşından küçük çocukların, bankadaki bir evrağa imza atma yetkisi yoktur. Bu nedenle çocuğun annesinin ya da babasının, çocukla birlikte bankaya gitmesi gerekir. Ebeveynlerin vefatı söz konusu ise çocuğun yasal varisi bu işlemleri tamamlayabilir. 18 yaş altı banka hesabı açma velisiz bir şekilde de mümkündür. Fakat velisiz hesap açma işlemi sadece staj yapan 18 yaş altı öğrenciler için geçerlidir. Meslek liselerinde okurken staj gören öğrenciler, 18 yaşın altında olurlar. Staj yapılan kurum maaşı banka üzerinden ödemek isterse de bir banka hesabına ihtiyaç duyulur. Bu durumda stajyer öğrenci, staj gördüğü kurumun anlaşmalı olduğu bir bankanın şubesine giderek velisiz bir şekilde banka hesabı açtırabilir.

18 Yaşından Küçüklerin Banka Hesabı Açmadan Önce Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Söz konusu 18 yaş altı banka hesabı açma olduğunda, açılan hesabın bir çocuk tarafından kullanılacağı göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle bazı detaylara özellikle dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken ilk nokta, çocuğun bilinçli bir tüketici olmasıdır. Çocuğa tahsis edilen banka kartını bilinçli bir şekilde kullanması oldukça önemlidir. Özellikle internetten alışveriş yaparken dikkat etmesi gereken güvenlik önlemleri çocuğa öğretilmelidir. Hesabı ve kartı kullanacak olan çocukların dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri ise kartın sadece bakiyesi kadar harcama yapılabilecek olmasıdır. Banka hesabı kartları ön ödemeli olduğu için önceden içine para yatırılması gerekir ve sadece içindeki bakiye kadar harcama yapılabilir. Bu detayı atlayan çocuklar, alışveriş sırasında “yetersiz bakiye” uyarısı ile karşılaşabilirler.

18 Yaş Altı Banka Hesapları İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

18 yaş altı banka hesabı açmak için gerekenler arasında elbette bazı belgeler de yer almaktadır. 18 yaş altı gençler için banka hesaplarının açılabilmesi için veli ile birlikte belli evrakların toplanması gerekiyor. Veli ya da yasal vasi olmadan hesap açılmayacağı için çocuğunuzla birlikte banka şubesini ziyaret etmenizde fayda var. Aşağıdaki belgelerle şubeleri ziyaret ederek çocuğunuz için istediğiniz hesabı açtırabilirsiniz:

  1. Nüfus cüzdanı
  2. 18 yaş altındaki kişinin nüfus cüzdanı
  3. Telefon bilgileri
  4. Adres bilgileri

Banka Hesabının Çocuklar ya da Gençlere Avantajları Neler?

18 yaş altı gençler ve çocuklar için açılan banka hesaplarının pek çok avantajı bulunuyor. Bu avantajlara şöyle örnekler verilebilir:

  • ATM’lerden sunulan işlem seçenekleri neticesinde acil para ihtiyacı durumlarında belli limitler dahilinde banka hesabından para çekme imkanı sunuluyor. Sınırlandırma söz konusu olduğu için kontrol dışı harcamaların önüne geçmek mümkün.
  • Özellikle çocuk hesaplarında birikimlerin kolaylıkla yapıldığını görmek mümkün. İlerleyen dönemlerde eğitim gibi çok önemli masraflar için erken yaşta birikim hesabının olması ve kullanım için toplu para bulunması adına büyük avantaj sağlıyor.
  • Sizin hesabınız dışında ayrı bir çocuk ya da genç birikim hesabı olduğunda, onun yaptığı işlemleri ya da birikimleri ayrıca kontrol etme şansı doğuyor.
  • İşlem yapma yetkisi olmadan açılmış olan banka hesaplarındaki birikimler, çocuğunuzun ya da gençlerin erken yaşta para tasarrufu yapmayı öğrenmesini sağlıyor.

Hangi Bankalar 18 Yaşından Küçüklere Hesap Açtırıyor?

18 yaş altı banka hesabı açan bankalar arasında, Türkiye’de aktif olarak hizmet veren çok büyük bankalar vardır. Söz konusu bankaların çoğu çocuklar için özel hesaplar açabilmektedir. Ayrıca bazı bankalar, bu hesaplar doğrultusunda genç tüketicilere önemli avantajlar sağlamaktadır.

18 Yaşından Küçüklere Hesap Açan Bankalar

Garanti BBVA

Akbank

ING Bank

TEB

Finansbank

İş Bankası

Halkbank

Vakıfbank

Kuveyt Türk

Yapı Kredi

Denizbank

Şekerbank

Öğrenci Kredi Kartlarını İncele!

Garanti BBVA Bonus Genç

15-18 yaş aralığındaki bireyler için velinin de onayı ile birlikte anında hesap açılabilir ve 25 yaşa gelene kadar hesap işletim ücreti alınmaz. Harçlık hesabı olarak da geçen bu hesaba sahip olanlar, Bonus Genç kredi kartına da sahip olma hakkı elde eder. İnternet üzerinden alışveriş yapmaya da uygun olduğu gibi, velilerin talimat vermesi durumunda düzenli bir şekilde harçlık hesabına para aktarılır.

Akbank Exi 26

Akbank’ın Exi 26 isimli hesabı 15-26 yaş aralığını kapsar. 18 yaş üstündekiler kendisi hesap açarken, reşit olmayanlar velisi ile birlikte bu hesaba sahip olabilir. Axess kartın seçeneklerinden yararlanabildiği gibi tüm kampanya ve özel indirimler de geçerli. Hesap işletim ücreti ise yıllık 15 TL olarak tahsil edilmekte.

ING Turuncu Çocuk Hesabı

Turuncu Çocuk Hesabı direkt 18 yaş altındaki kişilerin kullanımına değil, velilerin birikim yapmalarına da açık bir hesaptır. 18 yaş altı banka hesabı açma şansı tanıyan ING Bank’ın bu hesbaına istenildiği zaman para yatırıp çekmek mümkün. Yatırılacak hiç para olmamasına rağmen hesap açılması mümkün.

Türk Ekonomi Bankası (TEB)

18 yaş altı banka hesabı açma hizmetine farklı bir boyut kazandıran TEB; 12-15, 16-17 ve 18-25 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler için farklı seçenekler sunuyor. 12-15 yaşındaki çocuklar için velisi ile birlikte açılacak hesaplardan günlük en fazla 100 TL değerinde para çekme seçeneği sunuluyor ve işlem yapılabilecek tek yer ATM. Eğer hesap döviz hesabı ise yine 100 üzerinden limit sunuluyor. 16-17 yaş hesaplarında da bir tek ATM’ler üzerinden işlem yapılabiliyor ve en fazla 500.000 TL değerinde yatırım yapılıyor. En çok tercih edilen 18-25 yaş aralığı için reşit olunduğu için herhangi bir sınırlama olmadan işlemler devam edebiliyor.

Ziraat Bankası

18 yaş altı banka hesabı açma hizmeti sunan bankalardan biri de Ziraat Bankası’dır. Çocuk fonu olarak birikim amaçlı değerlendirilebilecek bu hesapta yaş sınırı 18’dir ve veliler direkt olarak açabilir. Adına hesap açılmış olan kişi 18 yaşını doldurduktan sonra bu fon üzerinden istediği işlemi yapma yetkisine sahip olur.

18 Yaş Altı Hesap İçin Banka Tercihini Nasıl Yapmalısınız?

18 yaş altı banka hesabı açma işlemi ile açılan hesaplar her ne kadar birikim odaklı olarak algılansa da çocuğunuzun ilk hesabı ve ilk bankası olacağını düşünerek adım atmanızda fayda var. Bankaların farklı hesap isimleri ve bu doğrultuda tanıdığı fırsatlardan yukarıda bahsetmiştik. 18 yaş altı banka hesabı açma sırasında, alternatifler arasında sizin ve çocuğunuz için en doğru olanına karar vermek adına aşağıdaki seçenekleri mutlaka değerlendirmeniz gerekiyor.

  1. Minimum para: Çocuğunuz sizin geliriniz ve sizin verdiğiniz harçlıklar üzerinden hesabı kullanacağı için bankaların hesap açmak için alt limit şartı koymamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Uzun süre içinde para olmamasına rağmen ona ait bir hesabın olmasına izin veren bankalar, kendi tasarrufları neticesinde paralarını biriktirmelerini sağlar. Aynı zamanda siz de otomatik ödeme talimatı vererek düzenli olarak, istediğiniz miktarda onların hesabına para aktarabilmiş olursunuz.
  2. Hesap işletim ücreti: Çoğu banka 18 yaş altı hesaplardan hesap işletim ücreti almasa da tekrar kontrol edilmesinde fayda var. Yılın belirli dönemlerinde alınmakta olan hesap işletim ücreti ile hesaptan para çekilmesini istemiyorsanız, bu uygulamayı yapan bankaları seçmemenizde fayda var.
  3. İnternet bankacılığı: Kullandığınız bankanın mobil ya da internet bankacılığı üzerinden 18 yaş altı hesapları istediğiniz zaman kontrol ediyor ve izliyor olmak çok önemli. Bu yüzden dijital kanalları her hesap için en kaliteli şekilde kullanan bankaları tercih etmenizde fayda var.
  4. Faiz oranları: Birikimlerin kar elde etmesi için çocuk hesaplarında genelde faizli işletim sistemi uygulanıyor. 18 yaş altı banka hesabı açmak için böyle bir hesabı tercih ettiğinizde, gerçekten getirisi olan bankaları değerlendirmenizde fayda var. Hangi bankanın faiz oranı ve faiz kampanyaları daha yüksekse uzun vadede size en çok getiriyi onlar sağlayacaktır.

18 yaş altı banka hesabı açma dışında yüksek oranlı faiz getiren vadeli mevduat hesaplarını ilgili yazımızdan inceleyebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

55 Oy

-

3,78 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Vergi Türleri Nelerdir? 24.04.2024

    Vergi Türleri Nelerdir?

  • PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır? 4.04.2024

    PTT'den Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

  • Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir? 27.03.2024

    Dijital Ürün Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

  • Phishing (Oltalama) Nedir? 25.03.2024

    Phishing (Oltalama) Nedir?